Σε κοινή γραμμή κινούνται Βερολίνο και Παρίσι μετά το υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης

Στην ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την δημιουργία ενός Μητρώου Ονόματος Επιβάτη (PNR) για όσους εισέρχονται ή βγαίνουν από την Ένωση προτείνουν ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά το γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο που έλαβε χώρα την Πέμπτη στο Μετς της Γαλλίας.

Το συμβούλιο έγινε με αφορμή
τις μονομερείς ενέργειες του Βερολίνου στην προσφυγική κρίση. Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μάνουελ Βαλς, σε ταξίδι του στη Γερμανία, είχε επικρίνει την πολιτική στάση που κρατεί η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, απέναντι στο προσφυγικό, λέγοντας ότι «δεν είναι βιώσιμη».

Κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στο Παρίσι, ο Φρανσουά Ολάντ είχε τονίσει ότι θα τηρήσει όσα συμφώνησε και θα δεχθεί στο έδαφός της 30.000 πρόσφυγες, όμως δεν θα δεχτεί «ούτε έναν παραπάνω». Πρόσφατα όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε διαβεβαιώσει ότι «υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας».

Στο συμβούλιο της Πέμπτης, Βερολίνο και Παρίσι προσπάθησαν να μετριάσουν τις αντιθέσεις τους, σύμφωνα με το Politico. Μέρκελ και Ολάντ επεσήμαναν μάλιστα ότι οι δύο χώρες κινούνται προς στην ίδια κατεύθυνση στο θέμα του προσφυγικού.

«Οι σκληρές λέξεις ή η κριτική περισσότερο μου δίνουν ώθηση, παρά με κάνουν να θυμώνω», εξήγησε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κριτική που της είχε ασκήσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μάνουελ Βαλς.

Παρόλο που ο Ολάντ και η Μέρκελ δεν ανακοίνωσαν κάποιο σημαντικό βήμα, υποσχέθηκαν να δώσουν έμφαση στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ευρώπη, οι οποίοι υπολογίζονται στο ένα εκατομμύριο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα