Σε δεινή κατάσταση τα οικονομικά του Ισλαμικού Κράτους

Όποιος Ιρακινός ή Σύριος ζει σε περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος καλό θα ήταν να γνωρίζει απ' έξω και ανακατωτά το Κοράνι. Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η τρομοκρατική οργάνωση οι μαχητές τους επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους δεν ξέρουν να απαντήσουν σε ερωτήματα αναφορικά με το Κοράνι.

Πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων International Handling Services (IHS) υποστηρίζει ότι τα οικονομικά του ΙΚ πηγαίνουν πλέον από το κακό στο χειρότερο. Ενώ πέρυσι τα μηνιαία έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης ανέρχονταν σε 80 εκ. δολάρια, φέτος εισρέουν
κάθε μήνα στα ταμεία της μόλις 56 εκ. δολάρια.

Επιπτώσεις των αεροπορικών βομβαρδισμών

«Σύμφωνα με πληροφορίες της IHS, οι βομβαρδισμοί των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του ΙΚ έχουν επιπτώσεις και στα οικονομικά του. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η οργάνωση απώλεσε το 22% των εδαφών που κατείχε», λέει ο Κόλουμπ Στρακ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. Κατά συνέπεια μειώθηκε και ο πληθυσμός στα εδάφη του ΙΚ από 9 εκ. στις αρχές του 2015 σε σήμερα 6 εκ. Όποιος ζει στις περιοχές που ελέγχονται από την τρομοκρατική οργάνωση είναι αναγκασμένος να αποδέχεται κατασχέσεις και πληρώνει «φόρους», ιδίως αν είναι σιίτης ή αλλόθρησκος.

Περίπου τα μισά έσοδα του Ισλαμικού Κράτους προέρχονται από την πώληση πετρελαίου. Από τότε που Αμερικανοί και Γάλλοι πλήττουν με τα βομβαρδιστικά τους τις εγκαταστάσεις παραγωγής ή ακόμα και τα φορτηγά που μεταφέρουν πετρέλαιο, οι ζημιές που καταγράφει το ΙΚ είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Παράλληλα έχουν διακοπεί και σημαντικές δίοδοι χρηματοδότησης, λέει στην DW ο γερμανός ισλαμολόγος Ζεμπάστιαν Ζονς: «Το Ριάντ έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι το ΙΚ δεν συνιστά μόνο πρόκληση αναφορικά με την γεωπολιτική ασφάλεια. Πρόκειται και για ιδεολογική πρόκληση, που ανησυχεί πολύ τους Σαουδάραβες. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχουν καταφέρει να διακόψουν την χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους από ιδιώτες, διάφορες οργανώσεις αρωγής ή ιδρύματα. Εδώ η χώρα έχει ακόμα πολλή δουλειά μπροστά της».

Στο 50% οι μισθοί των μαχητών του ΙΚ

Όσο συνεχίζεται η προέλαση συριακών και ιρακινών δυνάμεων στις περιοχές του ΙΚ τόσο μειώνονται τα έσοδα της οργάνωσης από την εμπορία ανθρώπων, τα ναρκωτικά και τις απαγωγές. Όμως τα οικονομικά των τζιχαντιστών πλήττονται και από την απόφαση του Ιράκ να μην εμβάζει πια χρήματα σε δημοσίους υπαλλήλους τους που ζουν στις περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Από τα 170 εκ. δολάρια που έδινε η Βαγδάτη για μισθούς, οι μαχητές του ΙΚ παρακρατούσαν περίπου το 10%.

Αντιδρώντας στον δραστικό περιορισμό των εσόδων το Ισλαμικό Κράτος αποφάσισε να μειώσει κατά 50% τα χρήματα που καταβάλλει στους μαχητές του, γράφουν οι New York Times. H δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΙΚ δεν σημαίνει πάντως ότι το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε, επεσήμανε πρόσφατα ο γερμανός ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολή Γκίντερ Μάιερ, τονίζοντας ότι «πολλοί τζιχαντιστές έχουν μεταφερθεί στη Λιβύη και κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να υπολογίζουμε ούτε σε μια ολοκληρωτική ήττα κατά της οργάνωσης στις μουσουλμανικές χώρες, αλλά ούτε και σε περιορισμό του κινδύνου τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: dw.com

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα