Σχέδιο ΕΕ για ειρήνη στην Γάζα και λύση με ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Διαδήλωση στην Μαδρίτη

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο ισραηλινός και παλαιστίνιος ομόλογο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αφού κατά την διάρκεια της σημερινού Συμβουλίου εξετάζονται τα βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ως ”Κλειδί” μάλιστα για μια ”ειρήνη διαρκείας” προτάσσεται η δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους. Όλα αυτά την στιγμή που ο πόλεμος στην  Λωρίδα της Γάζας μαίνεται

και οι νεκροί φτάνουν τους 25.300. 

Εν όψει της συνάντησης μάλιστα σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτες Μαδρίτης και Βρυξέλλες έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου ενώ πολλές διεξήχθησαν σε μεγάλες πόλεις σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχει διανείμει στους ΥΠΕΞ έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτηςπρος την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία-που εκπροσωπούνται και στην σημεριινή συνεδρίαση. Στην δε Σύνοδο προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ και να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.

Το σχετικό εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».

Διαδήλωση στο ΤορόντοΔιαδήλωση στην Γιούτα των ΗΠΑ

Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη. 

″Συνέπειες” για όσους απορρίψουν τον διάλογο για ειρήνη;

Το έγγραφο της ΕΕ υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.

Το εάν οι 27 θα ενέκριναν αυτή την ιδέα όμως δεν είναι διόλου βέβαιο. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία χαρακτηρίζονται αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.

Από την άλλη υπάρχουν χώρες της ΕΕ που έχουν υψώσει εδώ και καιρός τις φωνές τους ζητώντας άμεση, πλήρη παύση πυρός και θέτουν ανοιχτά θέμα ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, Μίχελ Μάρτιν λίγες ώρες πριν την σύνοδο στις Βρυξέλλες  δήλωσε πως το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει» για τους θανάτους αμάχων αριθμός των νεκρών έφτασε 25.000.

«Καταδικάζω τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας. Είναι σοκαριστικός. Είναι φρικιαστικός. Δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί».

Ο δε επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, με την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Διαδήλωση στο ΒέλγιοΔιαδήλωση στο Λονδίνο

Ο πόλεμος αποτελεί «ήδη αντικείμενο έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τη γενοκτονία»  και η Ιρλανδία διέθεσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση 3.000.000ευρώ στο ΔΠΔ για να το διευκολύνει στην έρευνά του. 

Η Ιρλανδία θα εξετάσει προσεχώς αν θα συμμετάσχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής αφού περάσει το προκαταρκτικό στάδιο, είπε: «κανένας δεν μπορεί να συμμετάσχει αυτή τη στιγμή, ούτε καν η Παλαιστίνη».

Σκληρή στάση προς το Ισραήλ τηρούν και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ισπανία.  

Μπορέλ: Συζητώ πλέον μόνο για λύση δύο κρατών

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής τις διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο σχολίασε πως η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, «δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη» και πρόσθεσε με νόημα: «Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών...Το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη «μόνο με στρατιωτικά μέσα...Ποιές είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται;», είπε ο Μπορέλ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σχέδιο ΕΕ, Γάζα, Παλαιστινιακού Κράτους, ΥΠΕΞ,schedio ee, gaza, palaistiniakou kratous, ypex