Σαμπάχ: Πιθανότερο να επιμείνει ο Ερντογάν για εκλογές στις 14 Μαϊου παρά τον σεισμό

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός του Κόμματος του Τουρκικού Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί συναντήθηκαν με ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό σε μία προσωρινή κατοικία-κοντέινερ στην περιοχή Islahiye της Gaziantep της Τουρκίας στις 21 Φεβρουαρίου 2023.(Photo by Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

«Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να τηρήσει το εκλογικό χρονοδιάγραμμα που έγινε γνωστό νωρίτερα,

ακόμα και μετά από τους δύο σεισμούς που κατέστρεψαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και άφησαν πάνω από 43.000 νεκρούς, σύμφωνα με πηγές κοντά στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», γράφει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, δίνοντας την πρώτη σημαντική πληροφορίες για τις τελευταίες σκέψεις του Τούρκου Προέδρου υπό το φως των δραματικών γεγονότων στην γειτονική χώρα.

Ο Ερντογάν και τα ανώτερα μέλη του ΑΚΡ πραγματοποίησαν μια επτάωρη συνάντηση (Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου) για να συζητήσουν την αναβολή της πολυαναμενόμενης ημερομηνίας εκλογών και κατέληξαν στο συμπέρασμά ότι πρέπει να τηρήσουν την προτεινόμενη ημερομηνία για εκλογές (14 Μαΐου), αναφέρει το ρεπορτάζ.

Με «σημαία» την ανοικοδόμηση

Και η Σαμπάχ συνεχίζει: Διατηρώντας τη σιωπή του για τις εκλογές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Πρόεδρος απέσυρε την αρχική ημερομηνία της 18ης Ιουνίου, επειδή συμπίπτει με το τέλος του σχολικού εξαμήνου, την αναχώρηση 100.000 πολιτών για το προσκύνημα του Χατζ και τις εισαγωγικές εξετάσεις γυμνασίου και πανεπιστημίου, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών που θα μπορούσαν να συμπέσουν με το Qurban Bayram ( Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ), ανέφεραν πηγές.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του Κόμματος του Κόμματος ΑΚ λέγεται ότι τάσσεται επίσης υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 14 Μαΐου.

Καθώς η Τουρκία παρασύρεται στη δίνη των φοβερών σεισμών μεγέθους 7,7 και 7,6 βαθμών, οι οποίοι έχουν ονομαστεί ήδη «η καταστροφή του αιώνα», η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να εντείνει τις προσπάθειες ανάκαμψης και να αποκρούσει ένα πλήγμα στην οικονομία της χώρας, μέσω μιας «επιχείρησης ανασυγκρότησης».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ερντογάν θέλει να διαλύσει κάθε αμφιβολία για την ημερομηνία των εκλογών, ως απάντηση και στις διαμαρτυρίες από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο αναβολής. Η αντιπολίτευση αναμενόταν να ανακοινώσει τον υποψήφιο πρόεδρό της μέσα σε αυτό τον μήνα.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu χαιρετίζει τους υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης για να αντιταχθεί στην καταδίκη και την πολιτική απαγόρευση του, θεωρώντας υπαίτιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.  Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 15, 2 Δεκεμβρίου 2022. REUTERS/Dilara Senkaya

Μπαχτσελί: Δεν θα αποφύγουμε τις εκλογές

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και εταίρος του Ερντογάν στη Λαϊκή Συμμαχία, ανταπέδωσε επίσης πυρά στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι εκείνη δημιούργησε «μια πολεμική για την ημερομηνία εκλογών, μέσα στη δίνη του πόνου της Τουρκίας».

«Η Λαϊκή Συμμαχία δεν θα αποφύγει ποτές τις εκλογές και δεν θα αρνηθεί τη δημοκρατία», δήλωσε ο Μπαχτσελί.

Ο Εζγκιούρ Εζέλ, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε αυτή την εβδομάδα σε δημοσιογράφους ότι ήταν «πιθανό» να επανέλθει η συζήτηση στις εκλογές μετά τους σεισμούς και να διεξαχθεί η ψηφοφορία στις 14 Μαΐου ή στις 18 Ιουνίου, «αν ο Ερντογάν το αποφασίσει».

Εκλογικές υποσχέσεις

Η προεκλογική εκστρατεία και η διακήρυξη του Κόμματος AKΡ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα διαμορφωθεί με άξονα το σύνθημα «Ξαναχτίζοντας την Τουρκία» που συνδέεται και με το προηγουμένως ανακοινωθέν όραμα του κόμματος «Αιώνας της Τουρκίας».

Κάτω από το σύνθημα «Για την Τουρκία, η ώρα είναι τώρα», το κόμμα προσπαθεί να επανασχεδιάσει όλες τις προηγούμενες εκλογικές δραστηριότητες και να αναθεωρήσει την εκστρατεία του, με βάση τον σεισμό.

Από τη μουσική μέχρι τις συναντήσεις και τις υποσχέσεις που θα χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν, το κύριο θέμα της εκστρατείας του κόμματος για τις εκλογές του 2023 θα είναι οι προσπάθειες ανάκαμψης από τους σεισμούς.

Η δήλωση περιέχει περαιτέρω υποσχέσεις για την ασφάλεια της ζωής, το περιβάλλον, τη στέγαση, τους σεισμούς και τις διαδικασίες παρέμβασης της Τουρκίας στο μέλλον, με στόχο την «ταχεία» ανοικοδόμηση και αποκατάσταση των 11 επαρχιών που επλήγησαν από την καταστροφή και τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκτοπισμένων πολιτών μετά τους σεισμούς. .

Οι βουλευτές του AKP θα ανακοινώσουν έργα και μέτρα για την ασφάλεια από τους σεισμούς, διατηρώντας παράλληλα την «οικονομία» ως κορυφαίο στοιχείο. 

Το κόμμα είτε θα ακυρώσει είτε θα ελαχιστοποιήσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις του, ενώ θα κάνει συγκεντρώσεις σε ζώνες που χτύπησε ο σεισμός, αλλά χωρίς μουσική.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αριστερά, και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος, ποζάρουν για φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τον εορτασμό της 948ης επετείου της Μάχης του Μαντζικέρτ στην επαρχία Μους, ανατολική Τουρκία, Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019.  (Presidential Press Service via AP, Pool) (Presidential Press Service via AP, Pool)

Ασφάλεια και ανακατασκευή

Η ενεργοποίηση του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης του πρώην δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς, κατά ενός πιθανού σεισμού στην κορυφαία μητρόπολη της Τουρκίας, ήταν ένα άλλο θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση του AKP.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Καχραμανμαράς με τον Μπαχτσελί, ο ίδιος ο Ερντογάν είπε ότι το σχέδιο βρίσκεται τώρα σε εφαρμογή ενάντια σε πιθανές καταστροφές που θα μπορούσαν να πλήξουν είτε την Κωνσταντινούπολη είτε οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Καθώς περιόδευε, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε τα θύματα ότι θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μόνιμες κατοικίες εντός ενός έτους. Μέχρι τότε, οι προκατασκευασμένες κατοικίες θα φιλοξενούν άστεγους ντόπιους που προτιμούν να μείνουν στις πόλεις τους. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει όμως εγκαταλείψει τις επαρχίες που επλήγησαν από την καταστροφή, βρίσκοντας καταφύγιο σε συγγενείς τους σε άλλες πόλεις, μένοντας σε ξενοδοχεία που προσφέρουν δωρεάν διαμονή, ή αλλού.

Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε επίσης να λογοδοτήσει για την κατάρρευση κτιρίων κατά τη διάρκεια των σεισμών, ενώ οι αρχές συνέλαβαν δεκάδες ανθρώπους, από εργολάβους μέχρι μηχανικούς που κατασκεύασαν τις κατεστραμμένες κατασκευές.

Related...Κύπρος: Η πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη - Τατάρ στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας (φωτογραφίες)Το μόνο επίσημο δώρο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου που δεν βγαίνει από το γραφείο τηςΠόρισμα-φωτιά της αρχής για το Ξέπλυμα κατά γνωστού τηλεοπτικού παραγωγού
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαμπάχ, Πιθανότερο, Ερντογάν, 14 Μαϊου,sabach, pithanotero, erntogan, 14 maiou