Ρωσικοί βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς στη Συρία

Αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη πόλη Χομς φέρεται ότι ξεκίνησε η Ρωσία και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το CNN επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο

Λίγο νωρίτερα, την Τετάρτη, το ρωσικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ενέκρινε ομοφώνως εξουσιοδότηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει στην ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία,
σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των υπηρεσιών της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Ιβανόφ. Ο ίδιος είπε πως είχε προηγηθεί αίτημα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ.

Ο Ιβανόφ διευκρίνισε πως δεν τίθεται ζήτημα ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στη Συρία και η όποια συνδρομή θα περιλαμβάνει μόνο αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Πρόσθεσε δε πως θα ενημερωθούν δια της διπλωματικής οδού όλοι οι εταίροι της Ρωσίας.

«Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να βοηθηθεί η Συρία και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας» συνέχισε ο Ιβανόφ και διευκρίνισε πως οι αεροπορικές επιθέσεις δεν θα συνεχιστούν για πάντα αλλά το χρονοδιάγραμμα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Aπό την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να πει πότε ή εάν ήδη έχουν ξεκινήσει οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Σύμφωνα με αναλυτές η ανάληψη δράσης από την Μόσχα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Δύσης, διότι οι ρωσικές δυνάμεις θα βρίσκονται σε απευθείας συνεννόηση και συνεργασία με τις δυνάμεις του Ασάντ. Οι ίδιοι λένε πως εάν οι δυνάμεις του Ασάντ σε συνεργασία με τους Ρώσους επιτύχουν σοβαρό πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος τότε αυτό θα πλήξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ.

Ωστόσο προβληματισμός εκφράζεται για το εάν ο στόχος των επιχειρήσεων θα είναι μόνο το Ισλαμικό Κράτος ή θα περιλαμβάνει και αντάρτες - αντικαθεστωτικούς.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως οι αντίστοιχες αεροπορικές επιθέσεις από τις δυτικές δυνάμεις δεν συνάδουν με τη διεθνή νομοθεσία.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο FOX NEWS επικαλούμενο ανώτατους Αμερικανούς αξιωματούχους, η Μόσχα ζήτησε από τις ΗΠΑ να διατάξει την άμεση αποχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών της που πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Αίτημα που φέρεται πως δεν έγινε δεκτό.

BREAKING: Senior US official tells @JenGriffinFNC Russian officials demand US warplanes exit Syria immediately

Fox News (@FoxNews) September 30, 2015

MORE: Tension rises as US will refuse Russia request to pull warplanes from Syrian http://t.co/4XNNDqhpgM

Fox News (@FoxNews) September 30, 2015

Το τελευταίο διάστημα το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέφερε πως τις τελευταίες εβδομάδες η Ρωσία στέλνει βομβαρδιστικά και μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και τουλάχιστον 500 στρατιώτες, μαζί με στρατιωτικό υλικό στη βορειοδυτική Συρία. Η κίνηση αυτή είχε εκληφθεί σαν μια προσπάθεια του Πούτιν να κρατήσει τον Ασάντ στην εξουσία.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον 50 άμαχοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

#BREAKINGREPORTS
INTENSE RUSSIAN AIR STRIKES ON #HOMS PROVINCE.
At least 50 dead civilians.
https://t.co/XvRD4vcRJA pic.twitter.com/zyeMaWIH6u

— Julian Röpcke (@JulianRoepcke) September 30, 2015

Μάλιστα έχουν αναρτήσει και βίντεο στο YouTube μετά τον φερόμενο βομβαρδισμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε το απόγευμα της Τετάρτης την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα