Επιθέσεις στην Τεχεράνη: Πυροβολισμοί στο ιρανικό κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Χομεϊνί

Ένοπλοι εξαπέλυσαν επιθέσεις στην πρωτεύουσα του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, στοχεύοντας το κοινοβούλιο του Ιράν και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στη νότια Τεχεράνη. Τουλάχιστον ένας φρουρός σκοτώθηκε στο κοινοβούλιο- ενώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tasnim, υπάρχουν πληροφορίες για επτά νεκρούς στο κοινοβούλιο, καθώς και ότι οι ένοπλοι πήραν τέσσερις ομήρους.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως ένας άνδρας ανατινάχθηκε στον τέταρτο όροφο του κτιρίου του ιρανικού κοινοβουλίου την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν έφοδο κατά δύο ενόπλων που είχαν οχυρωθεί
στον χώρο.

The pic below shows one of attackers inside #Iran's parliament shooting at forces#Tehran pic.twitter.com/PsjTysRBOA

— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) June 7, 2017

Ο βουλευτής Ελίας Χαζράτι είπε πως τρεις δράστες, ένας με πιστόλι και δύο με τυφέκια εφόδου AK-47 πραγματοποίησαν επιδρομή στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης.

Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι ένας βουλευτής είπε πως όλες οι θύρες του κοινοβουλίου είχαν κλείσει και ότι ένας από τους δράστες είχε περικυκλωθεί από δυνάμεις ασφαλείας. Ο Άκμπαρ Ραντζμπαρζαντέχ, μέλος του προεδρείου της Βουλής, είπε ότι ένας από τους δράστες συνελήφθη ενώ έτρεχε στους διαδρόμους του κοινοβουλίου.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε νωρίτερα στο Reuters πως το περιστατικό στο κοινοβούλιο έχει λάβει τέλος, και δυνάμεις ασφαλείας έχουν συγκεντρωθεί εντός και εκτός του κτιρίου.

Δείτε επίσης: Εικόνες και ηχητικό υλικό από τις επιθέσεις στην Τεχεράνη - Πανικός στους δρόμους

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ένοπλοι επιτέθηκαν στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars, συμπληρώνοντας ότι κάποιοι από αυτούς άνοιξαν πυρ εναντίον επισκεπτών. Το ISNA, ανέφερε, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ότι ένας από τους δράστες στο μαυσωλείο (τρεις ή τέσσερις συνολικά) πυροδότησε εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος. Όπως έγινε γνωστό, ένας κηπουρός στο μαυσωλείο σκοτώθηκε, ενώ το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε πως ένας από τους δράστες - μια γυναίκα- έχει συλληφθεί, ένας άλλος αυτοκτόνησε καταπίνοντας κάψουλα κυανίου και ένας σκοτώθηκε κατά από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

The Moment when a suicide bomber detonates himself in areas near mausoleum of Imam #Khomeini in southern #Tehran +som other pics#Iran pic.twitter.com/3adRWlyzoT

— Tasnim News Agency (@Tasnimnews_EN) June 7, 2017

Τα κίνητρα και η ταυτότητα των δραστών είναι ακόμα άγνωστα. Θεωρείται ότι οι δύο επιθέσεις, που έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, ήταν συντονισμένες. Υπενθυμίζεται πως το Ιράν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης Άσαντ εναντίον των Σύριων αντικαθεστωτικών και του ISIS.

فضای امنیتی در اطراف حرم امام خمینی /اقتصادآنلاین #امنیتی pic.twitter.com/Fepqb0Y6Df

— خبر های فوری / مهم (@khabar_fouri) June 7, 2017

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα