Πρωτοφανής κρίση μεταξύ της Βουλής των Λόρδων και των Κοινοτήτων εξαιτίας της επίσκεψης Τραμπ στη Βρετανία

Πως θα σας φαινόταν εάν σε μια επίσημη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ του δινόταν η δυνατότητα να μιλήσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Το ερώτημα αν και ρητορικό στην περίπτωση της χώρας μας, είναι πραγματικό και χρίζει άμεσης απάντησης στη Μεγάλη Βρετανία όπου ήδη 1,8 εκατ πολίτες έχουν υπογράψει αίτημα για να ακυρωθεί η πρόσκληση που του έχει απευθύνει η πρωθυπουργός του, Τερέζα Μέι.

Μετά όμως από τους βρετανούς πολίτες, ήρθε η ώρα να διχαστεί και ο πολιτικός κόσμος κάτι που κατέστη
σαφές μετά την άνευ προηγουμένου- για την βρετανική πολιτική παράδοση- τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο Τζον Μπέρκοου εξέφρασε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο να απευθύνει ομιλία ενώπιον του Σώματος ο Τραμπ και από εκείνη τη στιγμή άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου. Οι Συντηρητικοί δεν φαίνεται να αντιτίθενται σε μια ομιλία του νέου Προέδρου, οι Εργατικοί φαίνεται να προτιμούν να μείνει μακριά ενώ η Βουλή των Λόρδων δεν επιθυμεί να τον αποκλείσει.

Κάποιοι δε στη Βρετανία προσβλήθηκαν τόσο πολύ από την «πύρινη» ομιλία του Μπέρκοου που του ζητούν να σκεφθεί το ενδεχόμενο της παραίτησης, ενώ άλλοι εξισώνουν την συμπεριφορά του με την ακραία ρητορική του Τραμπ...

Τι είπε ο Μπέρκοου;

«Μια ομιλία ενός ξένου ηγέτη και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας δεν είναι ένα αυτόματο δικαίωμα. Είναι μια τιμή που πρέπει να κατακτηθεί» ανέφερε στην ομιλία του και τόνισε: «Σε ό,τι αφορά αυτό τον χώρο (το Κοινοβούλιο), νοιώθω πολύ έντονα ότι η αντίθεση μας στον ρατσισμό και στον σεξισμό και η υποστήριξη μας στην ισότητα ενώπιον του νόμου και σε μια ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης χρίζουν μιας εξόχως σημαντικής εξέτασης», τόνισε ο Μπέρκοου, συγκεντρώνοντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών. «Πριν από την επιβολή της απαγόρευσης εισόδου μεταναστών στις ΗΠΑ, ήμουν έντονα αντίθετος σε μια ομιλία του Τραμπ στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ. Μετά την επιβολή του μέτρου από τον πρόεδρο Τραμπ, αντιτίθεμαι εντονότερα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η τοποθέτηση το Μπέρκοου ήρθε μετά από κατάθεση ερώτησης βουλευτή των Εργατικών σχετικά με την πιθανότητα ομιλίας του Τραμπ στο κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πως μόλις το 2011 ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που μίλησε και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα που συνεδριάζουν στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, όπου έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Νέλσον Μαντέλα και ο Σαρλ ντε Γκωλ.

...και τι απαντά η Βουλή των Λόρδων

Ο δε τοποθέτηση του Μπέρκοου ήρθε χωρίς να έχει συμβουλευτεί τον ομόλογό του στη Βουλή των Λόρδων αν και υποστήριξε πως ο Τραμπ δεν έχει θέσει ούτε εκεί.

Τώρα όμως ο Λόρδρος Φόουλερ απαντά στον ομόλογό του, λέγοντας πως δεν θα βιαστεί να πάρει μια απόφαση επί του θέματος. «Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να είμαστε ανοιχτόμυαλοι και να εξετάσουμε το όποιο αίτημα εάν και όταν αυτό διατυπωθεί. Δεν έχω πρόθεση να επιχειρηματολογήσω υπέρ ή κατά της επίσκεψης του Τραμπ-και δεν είναι αυτός ο ρόλος μου ως Προέδρου».

Και συμπλήρωσε: «Αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι έχω περάσει τα τελευταία 30 χρόνια αγωνιζόμενος κατά της προκατάληψης και των διακρίσεων, για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και τα άτομα με HIV/ AIDS».

«Θα υπάρξουν και άλλοι ηγέτες που έρθουν σε αυτή τη χώρα οι οποίοι μπορεί επίσης να είναι αμφιλεγόμενοι...Η προβλεπόμενη διαδικασία-ως έχει μέχρι τώρα- προβλέπει πως είτε ο Πρόεδρος (σ.σ Μπέρκοου) είτε εγώ, μπορούμε να ασκήσουμε βέτο κατά οποιασδήποτε πρότασης για να απευθυνθεί (σ.σ. ο Τραμπ) στο Κοινοβούλιο, τουλάχιστον όσον αφορά το Westminster Hall...Πρέπει να συμφωνήσουμε για να εκδοθεί πρόσκληση...Σκοπός είναι η επιδίωξη συναίνεσης διασφαλίζοντας ότι και τα δύο Σώματα έχουν την ευκαιρία να εξετάσει το αίτημα. Χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ.Μπέρκοου είπε ότι ήταν αντίθετος. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι δεν με συμβουλεύθηκε για το θέμα».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα