Πούτιν: Εξαρτάται από την Ελλάδα να αποφασίσει τι θέλει σε διάλογο πάντα με τους εταίρους της

«Η εικασία για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εν μέσω τεράστιων χρεών της χώρας θα μπορούσε να βλάψει τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera λίγο πριν την επίσκεψή του στο Μιλάνο, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Αναπτύσσουμε σχέσεις με την
Ελλάδα ανεξάρτητα από το αν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ ή της Eυρωζώνης. Έχουμε ιστορικές σχέσεις και συνεργασία με αυτή τη χώρα» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και επεσήμανε πως είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού (sovereign right" of the Greek people) να επιλέξει διαφορετικές συμμαχίες και διαφορετικές ζώνες συνεργασίας στις οποίες επιθυμεί να είναι μέλος.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, γι΄ αυτό θα ήταν λάθος, θα μπορούσε να βλάψει, τόσο την ελληνική όσο και τις ευρωπαϊκές οικονομίες εάν κάνουμε εικασίες» υπογράμμισε ο κ. Πούτιν και πρόσθεσε: «Υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες για την ελληνική οικονομία εξαιτίας των κοινών ευρωπαϊκών κανόνων. Δεν έχουν δραχμή να υποτιμήσουν. Τα σύνορά τους είναι ολάνοιχτα σε ευρωπαϊκά αγαθά κάτι το οποίο δίνει πλεονέκτημα σε οικονομίες που βασίζονται στις εξαγωγές, ενώ οι κοινές αποφάσεις της ΕΕ θέτουν περιορισμούς σε ζητήματα που αφορούν στην αλιεία και στον αγροτικό τομέα, όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

«Επίσης περιορισμοί υπάρχουν και στον τομέα του τουρισμού καθώς στην Ελλάδα ισχύει η συνθήκη Σένγκεν. Έχουμε συμφωνία με την Τουρκία για τον τουρισμό και οι Ρώσοι πολίτες δεν χρειάζονται βίζα για να επισκεφθούν τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πέρυσι η Τουρκία δέχθηκε πέντε εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, ενώ η Ελλάδα περίπου 300.000. Βέβαια η Ελλάδα μπορεί να πάρει δάνεια από την Ε.Ε. Και έχει πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Έχει και πλεονεκτήματα να ανήκεις στην ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στη συνέντευξή του όπως τη μεταφράζει στα αγγλικά το Κρεμλίνο.

«Δεν μπορούμε εμείς εδώ στη Ρωσία να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά, εξαρτάται από τον ελληνικό λαό να πάρει μια κυρίαρχη απόφαση σε διάλογο με τους βασικούς Ευρωπαίους εταίρους του» κατέληξε ο κ. Πούτιν.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα