Πώς θα βοηθήσουμε το σώμα μας να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες

Warm up flat lays

Όσο κι αν αγαπάμε το καλοκαίρι, όσο κι αν οι βουτιές στη θάλασσα μας κάνουν να αισθανόμαστε και πάλι παιδιά, οι υψηλές θερμοκρασίες επιφέρουν αλλαγές στη διάθεση μας και παράλληλα ταλαιπωρούν το σώμα και τον οργανισμό μας. Κούραση, ζαλάδα, πονοκέφαλος, αλλά και μείωση της πνευματικής εργασίας είναι μερικά από τα συμπτώματα που μας παρουσιάζονται κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο απόρροια της ζέστης, αλλά αφορούν κυρίως το πως τη διαχειριζόμαστε και με ποιους

τρόπους την αντιμετωπίζουμε. Ειδικότερα στην Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες αγγίζουν σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς C, έχουμε μεγαλύτερες απώλειες σε υγρά από το σώμα με αποτέλεσμα, αν δεν προσέξουμε, να πάθουμε μια ήπια αφυδάτωση, που είναι υπεύθυνη για όλα όσα συμβαίνουν στον οργανισμό μας. 

Το ευτύχημα είναι ότι με τη σωστή διατροφή μπορούμε να διατηρήσουμε την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας και να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καλοκαιριού. 

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Αλιόνα Στρατουλάτ, μια διατροφή γεμάτη αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προσφέρει στον οργανισμό μας όλα όσα χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες και να μπορούμε να έχουμε ενέργεια. 

Όπως η ίδια τονίζει, είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα καλό πρωινό, ώστε να μην μας δημιουργείται η αίσθηση της πείνας.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας επιλέγουμε συχνά, μικρά και ελαφριά γεύματα για να διατηρήσουμε υψηλά τα επίπεδα της ενέργειας μας και αποφεύγουμε τα βαριά, λιπώδη φαγητά που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Ιδανικές επιλογές

Επιλέγουμε πολλά φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τα εποχικά φρούτα και ειδικότερα το καρπούζι, το πεπόνι και το σταφύλι, εκτός από νόστιμα και δροσιστικά, είναι πολύ πλούσια σε νερό και μας χαρίζουν την ενυδάτωση που τόσο χρειαζόμαστε. Με την ίδια λογική επιλέγουμε και λαχανικά πλούσια σε νερό, όπως είναι το αγγούρι και τα φυλλώδη, μαρούλι, σπανάκι και κολοκυθάκια. 

Μια καλή επιλογή είναι και το γιαούρτι, επίσης πλούσιο σε νερό και αρκετά δροσιστικό, το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε σκέτο ή συνδυαστικά με φρούτα ή ξηρούς καρπούς. Τους ξηρούς καρπούς μπορούμε να τους επιλέγουμε και σαν σνακ αυτή την περίοδο. Είναι ένα μικρό γεύμα που μας χαρίζει ενέργεια χωρίς να μας βαραίνει. Αν και συνήθως προτιμάμε ξηρούς καρπούς χωρίς αλάτι, το καλοκαίρι η προσθήκη αλατιού είναι απαραίτητη γιατί αναπληρώνει την έλλειψη του οργανισμού σε νάτριο και ιχνοστοιχεία. Όπως το γιαούρτι έτσι και το γάλα έχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και παράλληλα μας δροσίζει. 

Τροφές που αποφεύγουμε 

Οι λιπαρές τροφές, καθώς και τα φαγητά στα οποία προστίθενται πολλά καρυκεύματα δεν ενδείκνυνται την περίοδο του καλοκαιριού. Λέμε όχι στα αλλαντικά και στα τηγανητά που είναι δύσπεπτα.

Επίσης, αποφεύγουμε τα πολλά αναψυκτικά γιατί η ζάχαρη μας δημιουργεί αφυδάτωση. Τα ενεργειακά ποτά που θεωρούμε ότι θα μας τονώσουν, έχουν κι αυτά μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, οπότε καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Πίνουμε καφέ με μέτρο, καθώς ο καφές είναι διουρητικός. Μια καλή συμβουλή για να αναπληρώσουμε το νερό που «χάνουμε» με τον καφέ είναι η αναλογία ένα προς δύο, δηλαδή για κάθε φλυτζάνι καφέ που καταναλώνουμε να πίνουμε δύο ποτήρια νερό.  

Εάν θέλουμε να καταναλώσουμε αλκοόλ, το σωστότερο  είναι να πίνουμε παράλληλα και νερό. Μια καλή λύση που μας προτείνει η κα Στρατουλάτ είναι να επιλέγουμε για ποτό ένα ποτήρι κρασί με πάγο. 

Αποφεύγουμε τα γλυκά, αλλά αν αισθανθούμε την ανάγκη για γλυκό, επιλέγουμε ένα παγωτό ή μια γρανίτα σορμπέ. Αν και έχουν ζαχαρη (που όπως αναφέραμε προκαλεί αφυδάτωση) είναι πιο δροσιστικά σε σχέση με τα άλλα γλυκά. 

Χυμοί και νερό 

Οι χυμοί και τα σμούθις, είναι εξαιρετική επιλογή για τις ζεστές μέρες. Μας προσφέρουν ενυδάτωση και πολλές βιταμίνες, αρκεί να γίνονται με φυσικούς χυμούς φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης. 

Όπως προαναφέραμε, το νερό είναι το βασικότερο συστατικό που χρειάζεται ο οργανισμός μας και ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον δύο με τρία ποτήρια παραπάνω από την ποσότητα που καταναλώνουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Σύμφωνα με την κα Στρατουλάτ, ένας ωραίος και αποτελεσματικός τρόπος για να πίνουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού είναι να προσθέτουμε σε μια κανάτα νερού δυόσμο, μέντα, βασιλικό ή αγγούρι. Έτσι το νερό μας θα αποκτά άρωμα και γεύση και θα το πίνουμε πιο εύκολα και πιο ευχάριστα. 

Πριν φύγετε...Πέντε μοναδικές προτάσεις για υγιεινά και δροσερά ντρέσινγκ στις σαλάτες με χαμηλά λιπαράΠώς να αποκτήσουμε ένα όμορφο, λαμπερό και υγιές δέρμαΒιοτίνη: Τελικά βοηθά τα μαλλιά μας να μακρύνουν ή μήπως όχι
Keywords
Τυχαία Θέματα