Πως ένα κινητό και το Facebook έσωσαν δεκάδες πρόσφυγες που κινδύνευαν να πνιγούν στην Μεσόγειο

Όταν ο ήλιος ανέτειλε, στα τέλη Αυγούστου του 2015, ο 27χρονος Σύριος Μοχάμεντ άνοιξε τα μάτια του και διαπίστωσε τη σκληρή αλήθεια. Ήταν παγιδευμένος σε μια λέμβο με 50 ακόμη άτομα και θαλασσοδερνόταν. Όπου και να κοίταζε δεν έβλεπε στεριά.

Η λέμβος σχεδιασμένη να χωρά το πολύ 25 ανθρώπους παρασυρόταν από τα ρεύματα και τα κύματα καθώς η μηχανή είχε χαλάσει.

Ο Μοχάμεντ, (δεν πρόκειται για το πραγματικό του όνομα) έψαξε στα προσωπικά του αντικείμενα και ανέσυρε από το σάκο του κάτι πολύτιμο. Επρόκειτο για ένα δώρο που του είχε κάνει ο ξάδελφός του, πριν ξεκινήσει το επικίνδυνο
ταξίδι, προκειμένου κάποια στιγμή να το αντάλλαζε με χρήματα. Το iPhone 5 το είχε τυλίξει με πολλά στρώματα πλαστικού προκειμένου να μη βραχεί.
Αφού έβγαλε το πλαστικό με μεγάλη του χαρά διαπίστωσε ότι είχε σήμα όταν τα κινητά των υπόλοιπων συνταξιδιωτών του ήταν «νεκρά».

Ήξερε ότι αυτό μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Είχε αγοράσει πριν φύγει από τη Δαμασκό ένα ατομικό μικρό φορτιστή εκτάκτου ανάγκης και από τη Σμύρνη, μέρος του ταξιδιού του, ένα πρόγραμμα internet τουρκικής τηλεφωνικής εταιρείας.

Ο Μοχάμεντ, όπως περιγράφει ο ίδιος στην αμερικανική έκδοση της Huffington Post, ένιωσε κάποια αισιοδοξία αν και οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσχερείς. Η βάρκα μύριζε εμετό, η επήρεια της δραμαμίνης είχε αρχίσει να περνά και αυτό δεν ήταν καλό. Η ναυτία σε εξουθενώνει και μπορεί να σε οδηγήσει στο θάνατο από αφυδάτωση.

Όμως ο Μοχάμεντ παρά την κούραση και με όση διαύγεια του είχε απομείνει είχε ήδη ένα σχέδιο. Θα έβρισκε την ακριβή θέση του στη θάλασσα και θα καλούσε τις ελληνικές αρχές για βοήθεια ή στη χειρότερη περίπτωση την τουρκική αστυνομία για να παραδοθεί, εκείνη τη στιγμή η φυλακή ήταν προτιμότερη από το θάνατο, σκέφτηκε.

Όμως δεν μπόρεσε να «κατεβάσει» τους αριθμούς. Όμως άνοιξε το Facebook και άρχισε να στέλνει απελπισμένα μηνύματα σε φίλους λέγοντας πως βρίσκεται κάπου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Για τα επόμενα 8 λεπτά ανέβαζε συντεταγμένες που έπαιρνε από Maps.me και κάθε λεπτό αναρτούσε και ένα SOS. Όμως τα μηνύματ α που ελάμβανε ήταν του τύπου «ο θεός να σε βοηθήσει».

Έπειτα και από αυτό έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα μαζί με συντεταγμένες σε τρία ξαδέλφια του στις ΗΠΑ και μαζί τη λέξη «βοήθεια».

Λίγο αργότερα έστειλε τις συντεταγμένες στην ξαδέλφη του Danya Kathleen, μισή Σύρια στην καταγωγή, που μένει στη Χαβάη. Την είχε γνωρίσει μόνο μια φορά αλλά τη θυμόταν γιατί του είχε κάνει εντύπωση η καλοσύνη της. Λίγα λεπτά μέσω μιας εφαρμογής του Facebook της τηλεφώνησε αλλά κανείς δεν σήκωνε το τηλέφωνο.

Όπως δήλωσε η Danya στη Huffington Post εκείνη την ώρα ήταν σε ένα κατάστημα και δοκίμαζε μαγιό. Όταν όμως είδε την κλήση βγήκε κάπου έξω και τηλεφώνησε στον ξάδελφό της. Αυτός όσο πιο γρήγορα μπορούσε της εξήγησε τη συμβαίνει, η φωνή του ήταν εξασθενημένη και αυτή προσπάθησε να τον εμψυχώσει.

Κάποια λεπτά αργότερα στο Ποζιτάνο στην Ιταλία η Mary Beth Kelly, συνταξιούχος υπάλληλος του ΔΝΤ δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από την κόρη της την Danya. «Μαμά βοήθεια».

Η Kelly επί χρόνια στο ΔΝΤ επέβλεπε προγράμματα ανοικοδόμησης και ήξερε από διαχείριση κρίσεων. ΄Τώρα μαζί με τον σύζυγό της τον Bob, τον πατριό της Danya, μπήκαν στο Google και βάσει των συντεταγμένων είδαν ότι το πλησιέστερο νησί ήταν η Χίος.

O Βοb κατάφερε και βρήκε το τηλέφωνο του λιμεναρχείου και ενημέρωσε για την κατάσταση. Η Danya, ενθουσιασμένη στέλνει μήνυμα στον ξάδελφό της για να τον ενημερώσει πως η ελληνική ακτοφυλακή τους έχει εντοπίσει και ξεκινά η επιχείρηση διάσωσης.

Δεν λαμβάνει κανένα μήνυμα, ο Μοχάμεντ είναι ζαλισμένος και εξασθενημένος από τη ναυτία έχει παραλύσει. Η Danya συνεχίσει να του στέλνει μηνύματα. «Είσαι καλά;» και η απάντηση που πήρε ΄ήταν «βοήθεια».

Τα μηνύματα που αντάλλασσαν ήταν σύντομα και γεμάτα αγωνία.

«Βοήθεια»
«Είμαστε σε επικοινωνία με την ελληνική ακτοφυλακή»
«Στείλε συντεταγμένες»
ο Μοχάμεντ στέλνει συντεταγμένες και ζητά και πάλι βοήθεια

Η Danya δεν περίμενε τηλεφώνησε στο λιμενικό σώμα της Χίου. Αυτό που της είπαν ήταν πως δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν τη λέμβο λόγω καιρού, το σκάφος τους δεν άντεχε τα κύματα και επιχειρούν πάλι με άλλο πλοίο.

«Σας έχουν εντοπίσει, έρχονται με άλλο σκάφος» του απαντά η ξαδέλφη του και το προτρέπει να μείνει ήρεμος

«Όλα θα πάνε καλά»

Μετά από λίγο του λέει ότι τους βρήκαν και ανταλλάσσουν μηνύματα χαράς.

via GIPHY



Όμως ο Μοχάμεντ έβλεπε πλέον ξηρά, τα κύματα αυτή τη φορά τους έσπρωχναν προς τα εκεί. Πήδησε στη θάλασσα και φώναζε στο λιμενικό που ήταν στην ακτή να παραμείνουν εκεί , ένιωθε πολύ περήφανος για να ζητήσει βοήθεια από ανθρώπους που θα κάθονταν και θα τους κοιτούσαν να πεθαίνουν, αναφέρει ο ίδιος.

Λίγες ημέρες αργότερα έστελνε φωτογραφίες στην ξαδέλφη του από το πρώτο του καταυλισμό προσφύγων. Ένιωθε ότι το κινητό του και το Facebook τον κράτησαν στη ζωή.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο Lost At Sea And Texting For Help. How a phone signal in the unlikeliest of places helped save the lives of migrants, της αμερικάνικης έκδοσης της Huffington Post

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα