Πιλάτες: Τελικά βοηθά στο αδυνάτισμα ή μήπως όχι

Το πιλάτες είναι μια μορφή άσκησης που ισορροπεί ανάμεσα στην αερόβια, τις διατάσεις και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, σε συνδυασμό με την εφαρμογή εξειδικευμένων τεχνικών αναπνοής.

Αν και το πιλάτες επινοήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, κατά τη διάρκεια

του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου και χρησιμοποιούταν ως μέθοδος αποκατάστασης τραυματισμένων χορευτών και στρατιωτών, παραμένει τρομερά δημοφιλές μέχρι και σήμερα. Και ίσως αυτό οφείλεται στο ότι πρόκειται για μια σχετικά απλή μορφή άσκησης, που δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου εξοπλισμό.

Στα αποτελέσματα της τακτικής ενασχόλησης με το πιλάτες περιλαμβάνονται η μυϊκή ενδυνάμωση, η αυξημένη ευλυγισία και η βελτιωμένη στάση του σώματος

Ωστόσο το πιλάτες, βοηθά στην απώλεια βάρους;

Κι όμως ναι. Ακόμη ένα από τα θαυματουργά οφέλη της εν λόγω μορφής άσκησης είναι και το γεγονός ότι μας βοηθά στην απώλεια βάρους.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε την προπόνησή μας για να δούμε αποτελέσματα

Δεδομένου ότι το πιλάτες είναι μια άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης, που δεν διασπά τις μυϊκές ίνες του σώματός μας, όπως κάποιες πιο «βαριές» μορφές προπόνησης, 20 λεπτά την ημέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνουμε σε φόρμα ή ακόμη και να ρίξουμε το νούμερο στη ζυγαριά, σε συνδυασμό πάντοτε με μια ισορροπημένη διατροφή.

Το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συνιστά περίπου 150 λεπτά ήπιας ή 75 λεπτά πιο έντονης άσκησης την εβδομάδα. Επομένως, ανάλογα με το επίπεδο του Πιλάτες που επιδιδόμαστε (αρχαρίων, μέσων ή προχωρημένων) ορίζουμε και τα λεπτά που είναι απαραίτητα για να διαπιστώσουμε αλλαγές στο δικό μας σώμα και την φυσική μας κατάσταση.

Αν για παράδειγμα παρακολουθούμε προγράμματα αρχαρίων, θα χρειαστούμε δυόμιση ώρες, ενώ αν παρακολουθούμε τμήματα προχωρημένων μία ώρα και ένα τέταρτο την εβδομάδα αρκεί.

Πάντως για τους αρχάριους, ένα ξεκίνημα με δύο προπονήσεις την εβδομάδα είναι ό,τι πρέπει, σύμφωνα με τον Μπρετ Λάρκιν, πιστοποιημένο εκπαιδευτή πιλάτες και ιδρυτής της Uplifted Yoga.

«Όταν γίνουμε πιο έμπειροι, θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε σε 3 με 5 συνεδρίες την εβδομάδα για να δούμε ουσιαστικές βελτιώσεις στη δύναμη, την ευλυγισία και τη συνολική μας φυσική κατάσταση», προσθέτει ο ίδιος.

Σε ποιους μύες στοχεύει το πιλάτες

Το πιλάτες στοχεύει συχνότερα στους μύες του κέντρου του σώματος, δηλαδή του κορμού και της κοιλιάς, ενώ παράλληλα γυμνάζει εκπληκτικά τη λεκάνη, τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης. 

Αυτός είναι και ο λόγος που η συγκεκριμένη μορφή άσκησης προσφέρει ενισχυμένο μυϊκό έλεγχο της πλάτης, σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης, ευθυγράμμιση του σώματος και ενδυνάμωση του κέντρου.

Το πιλάτες μας βοηθά να χάσουμε βάρος;

H εξάσκηση των μυών ενισχύει τον μεταβολισμό και μας βοηθά να καίμε περισσότερες θερμίδες και λίπος.

Συγκεκριμένα το πιλάτες καίει περίπου 200 θερμίδες ανά συνεδρία και ακόμα κι αν δεν μας φαίνονται πολλές σε σχέση με το τρέξιμο, που καίει 600 θερμίδες την ώρα, όταν προπονούμαστε συχνά και με συνέπεια, οι αριθμοί πολλαπλασιάζονται και το αποτέλεσμα θα μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας.

(Mε πληροφορίες από usatoday).

Πριν φύγετε...Ενα είναι το έδεσμα για δυνατό σώμα, γερά οστά, οξύ πνεύμα και θετική διάθεσηΤρέξιμο: Τέσσερις λόγοι που σου κάνει περισσότερο καλό από όσο νομίζειςBarre a Terre: Η γυμναστική που μακραίνει το σώμα
Keywords
Τυχαία Θέματα