Παράταση για τρεις μήνες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο βόρειο Σινά

Την παράταση για ακόμη τρεις μήνες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβάλει σε τμήματα του βορείου Σινά τον περασμένο Οκτώβριο ανακοίνωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων ισλαμιστών στη χερσόνησο, η οποία γειτονεύει με το Ισραήλ, τη Γάζα και τη Διώρυγα του Σουέζ.

Ισλαμιστές ένοπλοι έχουν σκοτώσει εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στο Σινά από τα μέσα του 2013, σε ενέργειες που λένε ότι αποτελούν αντίποινα για την ανατροπή του ισλαμιστή τότε προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον τότε αρχηγό του γενικού
επιτελείου εθνικής άμυνας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Σίσι έκτοτε αναδείχθηκε πρόεδρος και υποστηρίζει ότι οι ισλαμιστές απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Αιγύπτου.

Η απόφαση, την οποία γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ Μάχλαμπ εκδίδοντας σχετικό διάταγμα, αφορά τη Ράφα, την αλ Αρίς, τη Σέιχ Ζουάιντ και τις περιοχές γύρω από τις πόλεις αυτές . Ταυτόχρονα, επιβάλλεται νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στις ίδιες περιοχές.

Το μέτρο είχε επιβληθεί αρχικά όταν 33 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν σκοτωθεί σε μια επίθεση στα τέλη του Οκτωβρίου του 2014 σε σημείο ελέγχου στο βόρειο Σινά. Παρατάθηκε για τρεις μήνες τον Ιανουάριο και ξανά τον Απρίλιο.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Επαρχία του Σινά, ο βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο, που παλιότερα ονομαζόταν Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις. Η οργάνωση, η οποία επιδιώκει την ανατροπή της κυβέρνησης, επικεντρώνεται σε επιθέσεις στο Σινά.

Η οργάνωση ανέλαβε την περασμένη εβδομάδα την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις στρατιώτες κοντά στην πόλη Ράφα και μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον ενός πλοίου κοντά στις ακτές του Ισραήλ και της Γάζας, πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα αφότου είχε αναλάβει την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση στο Κάιρο που είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο προξενείο της Ιταλίας.

Η Επαρχία του Σινά εξαπέλυσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ταυτόχρονες πολλαπλές επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου του στρατού στο βόρειο Σινά, όταν ξέσπασαν οι σφοδρότερες μάχες στην επαρχία τα τελευταία χρόνια.

(πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα