Οι πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία για τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ,
επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (...) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ μεγάλο σοκ για την ίδια στο πρώτο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD και πρόσθεσε : "Και εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε φυσικά ως εταίροι στο ΝΑΤΟ ότι ο Τραμπ ως πρόεδρος θα μας ρωτήσει τι κάνουμε εμείς για τη Συμμαχία. Αλλά και εμείς θα ρωτήσουμε, τι προσφέρετε εσείς στη Συμμαχία;"

"Νομίζω επίσης ότι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ξέρει πως αυτή η εκλογή δεν ήταν υπέρ του, αλλά κατά του κατεστημένου της Ουάσινγκτον (...) Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να ψάξει να βει ποιοι θα είναι οι συνομιλητές της στην κυβέρνηση Τραμπ και ποιές από τις προεκλογικές εξαγγελίες προτίθεται να εφαρμόσει. Πολλά θέματα είναι ανοικτά", τόνισε η φον ντερ Λάιεν.
Ο Ραλφ Στέγκνερ, αναπληρωτής πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: "Παίξε μου το τραγούδι του θανάτου, ο άνθρωπος με τη φυσαρμόνικα. Το μήνυμά μου σε όλους εκεί έξω οι οποίοι βρίσκονται σε ψηφιακή τροχιά:-) "

Kαι συμπλήρωσε : "Εάν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ αυτός ο δεξιός λαϊκιστής και κήρυκας του μίσους των φύλων, τότε θα υποστούμε μια πολιτική ψυχρολουσία".

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (...) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία».

OΤσεμ Εζντεμίρ των Πράσινων δήλωσε ότι η νίκη Τραμπ σηματοδοτεί «μια διάσπαση με την μέχρι τώρα παράδοση, ότι η Δύση υποστηρίζει τις φιλελεύθερες αξίες».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα