Οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι ο Τραμπ θα κάνει τις ΗΠΑ «Ελλάδα»

Ανησυχία έχουν προκαλέσει δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ για τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών, με τους οικονομικούς αναλυτές να φέρνουν στο προσκήνιο παλιές επιχειρηματικές αποτυχίες του και να εκτιμούν ότι το σχέδιό του θα μετατρέψει τις ΗΠΑ σε «Ελλάδα».

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC την Πέμπτη, ο Τραμπ έκανε αναφορά
στο σχέδιό του για την διαχείριση του χρέους των ΗΠΑ, εάν εκλεγεί πρόεδρος: να δανειστεί και -εάν υπάρξουν προβλήματα- να ζητήσει κούρεμα χρέους.

«Θα δανειζόμουν, γνωρίζοντας ότι εάν η οικονομία μπει σε κρίση, μπορείς να κάνεις συμφωνία», είχε δηλώσει στο αμερικανικό δίκτυο.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για την Αμερική, καθώς θα τρομοκρατούσε τους επενδυτές, οι οποίοι είναι πάντοτε αυτοί που δίνουν ώθηση στην παγκόσμια οικονομία. Με αυτό τον τρόπο, ολοένα και περισσότερα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων θα κατέληγαν στην αποπληρωμή του χρέους.

«Φαίνεται πως ο Τραμπ σχεδιάζει να κυβερνήσει με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις αποτυχημένες του επιχειρήσεις», τόνισε η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν στον Associated Press.

Πράγματι, ο Τραμπ, παρόλο που υπερηφανεύεται για το πόσο πετυχημένος επιχειρηματίας είναι, έχει στο ενεργητικό του πολλές αποτυχίες. Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή του CNBC, Tim Mullaney, ο μεγιστάνας έχει χάσει τον έλεγχο πολλών περιουσιακών στοιχείων χάρη σε αποτυχημένες συμφωνίες. Ο ίδιος έχει χρεοκοπήσει ουκ ολίγες φορές, έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους και έχει χάσει ιδιοκτησίες του, για την δημιουργία των οποίων σπατάλησε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ξενοδοχείο Plaza, τον έλεγχο του οποίου έχασε. Οι ΝΥΤ είχαν μάλιστα δημοσιεύσει τον Ιανουάριο ένα άρθρο στο οποίο εξηγούν ότι η μέθοδος που ακολουθεί στην διαχείρισή της περιουσίας του δείχνουν ότι είναι «αχόρταγος», ψάχνοντας πάντοτε για νέα περιουσιακά στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mullaney δεν διστάζει να αναφέρει ότι το σχέδιο διαχείρισης του χρέους του μεγιστάνα θα δημιουργούσε ένα αδιέξοδο σαν αυτό που επικρατεί στη χώρα μας.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε το μεγάλο του σχέδιο για την οικονομία: Ας κάνουμε ό,τι κάνει και η Ελλάδα και ας αθετήσουμε τις πληρωμές του εθνικού χρέους», αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής σε άρθρο του στην οικονομική ιστοσελίδα Market Watch.

Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τραμπ θα επιλέξει για αντιπρόεδρο τον Γιάνη Βαρουφάκη.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα