«Κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων» δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος

Συγκρατημένη αισιοδοξία χαρακτηρίζει την ελληνική πλευρά η οποία προσέρχεται σήμερα σε μια από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup με κύριο θέμα την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αλλά και το «καυτό» ζήτημα της μείωσης τους ελληνικού χρέους.

Η ελληνική πλευρά έπειτα από τη ψήφιση του ασφαλιστικού – φορολογικού νομοσχεδίου, το βράδυ της Κυριακής έχει αναπτερωμένο ηθικό και ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας, με αξιωματούχος να λένε «εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε» ευελπιστώντας σε μια ανταποδοτική κίνηση από μέρους της ΕΕ.

Ενδεικτικό αυτού του κλίματος είναι οι δηλώσεις
Ευρωπαίου αξιωματούχου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά EuroWorking Group που διεξήχθη το πρωί της Δευτέρας.

Ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές,

Για τη σημερινή ημέρα μίλησε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής το βράδυ της Κυριακής ο οποίος έκανε λόγο «ιστορική ημέρα για την Ελλάδα». Ανέφερε, μάλιστα, ότι πλέον η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και επικαλέστηκε τη δήλωση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που μίλησε για ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας. Ωστόσο η ανησυχία του παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , καθώς τον κάλεσε να δείξει αντίστοιχη εποικοδομητική στάση.

Ωστόσο το πιο πιθανό είναι η Ελλάδα να πάρει σήμερα ένα θετικό μήνυμα, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση και όλα να παραπεμφθούν σε νέο Eurogroup στις 24 Μαΐου χωρίς να αποκλείεται, όπως αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να ακολουθήσει και μια σύνοδος κορυφής.

Ενδεικτικό του «διχασμού» που επικρατεί όπως μεταδίδει και η Deutsche Welle αναφερόμενη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σημερινό Eurogroup θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές των εξελίξεων με βάση τα φειδωλά αλλά ξεκάθαρα μηνύματα των τελευταίων ημερών που έχει αποστείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο συνοψίζεται στην χθεσινή επαναβεβαίωση της γνωστής θέσης ότι «πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο».

Η θέση αυτή ακούγεται με ικανοποίηση από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, που υιοθετούν πλήρως την «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, έρχεται όμως σε ευθείας αντίθεση με το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. To ΔΝΤ μέσω της επιστολής της κ. Λαγκάρντ έχει ξεκαθαρίσει πως
τα μέτρα, η αναδιάρθρωση του χρέους και η χρηματοδότηση θα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα. Όμως αναμένεται πως θα υπάρξουν κράτη που θα αντιταχθούν σε αυτό.

Το επιχείρημα της Ελλάδας και αυτό που θα μεταφέρει ο κ. Τσακαλώτος είναι έχουν ψηφιστεί τα 2/3 του συνολικού πακέτου νέων μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Όμως παραμένουν σε εκκρεμότητα τα υπόλοιπα 1,8 δισ ευρώ από αυξήσεις έμμεσων φόρων και περικοπές δαπανών και είναι στον αέρα το «εφεδρικό» πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ ευρώ που απαιτούν κάποιοι από τους δανειστές.

Ο κ. Τσακαλώτος και κατ΄επέκταση η χώρα μας φαίνεται ότι έχει σύμμαχο για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές την Κομισιόν υπό την προϋπόθεση όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θεσμοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων.

Ιδιαίτερα θολό είναι το τοπίο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς αν και ο ίδιος συνήθως συντάσσεται με το στρατόπεδο των σκληροπυρηνικών, το τελευταίο διάστημα προσπαθεί -τουλάχιστον δημόσια- να δημιουργήσει θετικό κλίμα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος άνοιξε τη συζήτηση για το χρέος σε προηγούμενο Eurogroup και ο ίδιος έβαλε στην ατζέντα του σημερινού το ίδιο θέμα.

Διαβάστε επίσης:

«Σπαζοκεφαλιά» η στάση των δανειστών στο Eurogroup μετά την ψήφιση του Ασφαλιστικού

Γιατί ο Σόιμπλε έμεινε μόνος εναντίον όλων

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα