Ο Γιάνης Βαρουφάκης ενημέρωσε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές

Εσωκομματικό «μασάζ» διάρκειας μιάμισης ώρας έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για τη διαπραγμάτευση.

Μέτρα 3 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές

Στην κλειστή ενημέρωση προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που έγινε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε αναφορικά
με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ότι η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει την δική της πρόταση, η οποία περιέχει μεν τα σημεία συμφωνίας αλλά στα σημεία που παραμένουν ακόμη ανοικτά και υπάρχουν διαφωνίες, η κυβέρνηση έχει καταθέσει τη δική της πρόταση και αναμένει ότι σήμερα, Τρίτη, οι θεσμοί στείλουν τις δικές τους προτάσεις. Είπε επίσης ότι το ύψος των μέτρων που ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ.

Βέβαια, ο υπουργός φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι στο στάδιο που βρίσκεται η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να γνωρίζουν και πολλά, αλλά επανέλαβε ότι επιδιώκεται λύση «πακέτο», δηλαδή μια ενιαία συμφωνία και όχι ενδιάμεση, κάτι που σύμφωνα με την δική του εκτίμηση, φαίνεται να το αποδέχεται και η Γερμανία.

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, που έχει αναδειχθεί σε θέμα μεγάλης διαφωνίας με τους θεσμούς, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η αύξηση στα νησιά θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο, ενώ αναφορικά με την εστίαση, θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Παράλληλα τόνισε ότι οι κατηγορίες των συντελεστών θα είναι 3.

«Η καλύτερη επιλογή που μπορούσαμε να έχουμε στο ΔΝΤ η Παναρίτη»

Πάντως, όσων αφορά στο σάλο που προκλήθηκε με την επιλογή της Έλενας Παναρίτη για η θέση του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ -την οποία τελικά η ίδια απέρριψε υπό την πίεση των βουλευτών- ο Γιάνης Βαρουφάκης υπερασπίστηκε την επιλογή του, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με πληροφορίες ότι ήταν «η καλύτερη επιλογή που μπορούσαμε να έχουμε». Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από το καλό βιογραφικό της, γνώριζε άριστα τον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ. Χαρακτήρισε δε λάθος τις αντιδράσεις.

Η συνάντηση έγινε σε καλό και ήρεμο κλίμα, όμως δεν έλειψαν οι επίμονες ερωτήσεις από τους βουλευτές. Κάποιοι μάλιστα φέρεται να ζήτησαν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να ενημερωθούν.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα