Ο Ερντογάν αμφισβητεί ξανά τη συνθήκη της Λωζάνης: «Η νεολαία μας να τη διερευνήσει»

«Ξαναχτύπησε» ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο θέμα που ανακίνησε ο ίδιος σχετικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, με νέες δηλώσεις του σε κοινοτάρχες στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα την Πέμπτη.

«Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και μετά το θέμα του Εθνικού Συμβολαίου, Όλα αυτά δείχνουν πώς λειτούργησε αυτή διαδικασία και φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιες αλήθειες, μας τις έμαθαν λάθος. Η νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και να τη διερευνήσει. Από το 1914, κοιτάξτε από πού φτάσαμε πού. Άραγε αυτό το ξέρει η νεολαία μας; Τα εδάφη μας από τα
2,5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, μετά από 9 χρόνια, όταν υπογράψαμε τη Λωζάνη, μαζί με την Αντιόχεια που προστέθηκε στα εδάφη μας είχαν μειωθεί στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας - όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Βήματος»- πως «αυτός που έφτιαξε το κόμμα μου και υπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάνης, ήταν σωστός; Έκανε κάτι έξυπνο;».

«Όταν καθίσαμε στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων, το 1923) χάσαμε. Σήμερα, όμως, γιατί το Εθνικό Συμβόλαιο δημιουργεί ανησυχία;» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

«Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεών του, καθώς και νέων προκλήσεων στο Αιγαίο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα