Ο Ακιντζί επιμένει στη διατήρηση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης

Τη θέση της Άγκυρας για τη διατήρησή της ως εγγυήτριας δύναμης μετά τη λύση του Κυπριακού, υιοθετεί πλήρως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως ο κ.Ακιντζί τόνισε δεν θα φέρει αποτέλεσμα η επιμονή (σ.σ: της ελληνοκυπριακής πλευράς) σε μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις.

Κατά τον ίδιο τρόπο, πρόσθεσε, δεν θα φέρει αποτέλεσμα η συνέχιση των δηλώσεων στην τουρκοκυπριακή πλευρά ότι δεν πρέπει να υπάρξει
καμία αλλαγή στις εγγυήσεις. Το νέο καθεστώς στο οποίο θα φτάσουμε, επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πρέπει να περιλαμβάνει και την εγγύηση της Τουρκίας, κάτι το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνοκυπριακή πλευρά και σε αυτό το θέμα υπάρχει μεγάλη διαφορά.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αυτή διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα, εκφράζοντας την ελπίδα η διαδικασία στη Γενεύη να φέρει επιτέλους ένα τελικό αποτέλεσμα στο Κυπριακό.

Για το φυσικό αέριο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι γίνονται κάποια βήματα, τα οποία θεωρεί ότι δεν θα φτάσουν στο σημείο να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια για λύση ή στη διάσκεψη της Γενεύης. Ο ίδιος, είπε, ότι «δεν αναμένει σύντομα να υπάρξει κάποια γεώτρηση».

Για τη σύνθεση της διάσκεψης ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε ότι θα είναι πενταμερής, με τη συμμετοχή των δύο πλευρών και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρίσταται με καθεστώς παρατηρητή, όπως έγινε στο Μπούργκενστοκ το 2004.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα