Νέες μάχες στο Χαλέπι: «Πάγωσε» η εκκένωση

Κινδυνεύει η συμφωνία για την εκκένωση αντικαθεστωτικών μαχητών και αμάχων στο ανατολικό Χαλέπι, καθώς υπάρχουν αναφορές για πυκνά πυρά στην πόλη, μετέδωσε το BBC.

Στην πόλη κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός την Τρίτη, και λεωφορεία άρχισαν να απομακρύνουν ανθρώπους από την πολύπαθη περιοχή. Ωστόσο, οι συγκρούσεις άρχισαν ξανά στην Τετάρτη, με Σύριους ακτιβιστές να λένε πως έχουν αρχίσει ξανά τα αεροπορικά πλήγματα σε ελεγχόμενες από τους αντάρτες
περιοχές.

Διαβάστε επίσης: «Έσπασε» η εκεχειρία στο Χαλέπι. Σφοδρές μάχες. Διεθνής ανησυχία

Οι κλυδωνισμοί στη συμφωνία, που επετεύχθη μέσω της μεσολάβησης της Ρωσίας και της Τουρκίας, αποδίδονται σε απαιτήσεις από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης. Αναφέρεται πως ζητά την εκκένωση τραυματισμένων μαχητών και πολιτών από κοντινές πόλεις, που είναι περικυκλωμένες από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε πως οι αντάρτες σφυροκοπούν δύο σιιτικά χωριά τα οποία πολιορκούν στην επαρχία Ιντλίμπ. Τα χωριά, αλ- Φούα και Κεφράγια, είναι εκείνα από τα οποία το Ιράν, σύμμαχος της Δαμασκού, ζητά την απομάκρυνση των αμάχων πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας.

Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες έλεγχαν το ανατολικό Χαλέπι από το 2012, ωστόσο μέσα στους πρόσφατους μήνες απωθήθηκαν σε όλο και πιο περιορισμένες ζώνες λόγω μιας μεγάλης επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη. Τις τελευταίες μέρες οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν την Τετάρτη πως οι αντάρτες έχουν περιοριστεί σε μόλις 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης.

Αργά την Τρίτη, ο Βιτάλι Τσούρκιν, πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α του ΟΗΕ πως οι «στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι έχουν λάβει τέλος». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, άμαχοι και αντάρτες από το ανατολικό Χαλέπι θα επιτρεπόταν να μεταβούν σε ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές της βόρειας Συρίας. Οι εκκενώσεις ήταν να αρχίσουν στις 5 το πρωί (τοπική ώρα) αλλά αυτό δεν συνέβη. Νέοι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν ώρες μετά.

«Οι συγκρούσεις είναι βίαιες και ο βομβαρδισμός πολύ βαρύς...φαίνεται πως όλα (η κατάπαυση πυρός) έχουν τελειώσει» είπε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Ρωσία, από πλευράς της, ανακοίνωσε πως ο συριακός στρατός άρχισε ξανά τις επιχειρήσεις επειδή οι αντάρτες παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός. Η συριακή τηλεόραση ανέφερε πως εκτοξεύτηκαν ρουκέτες κατά ελεγχόμενων από την κυβέρνηση περιοχών της πόλης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον έξι νεκρούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τις συριακές δυνάμεις πως παραβίασαν τη συμφωνία και χαρακτήρισε την κατάσταση στο Χαλέπι «πολύ εύθραυστη». Όπως είπε, πρέπει να επιτραπεί στους αμάχους να αποχωρήσουν.

Κάτοικοι της πόλης έχουν πει πως φοβούνται αντίποινα από τις κυβερνητικές δυνάμεις ή αναγκαστική στρατολόγηση. Επίσης, έχουν υπάρξει αναφορές περί κτηνωδιών. Την Τρίτη, ο ΟΗΕ ανέφερε πως έλαβε «αξιόπιστα στοιχεία» για εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, λέγοντας πως σε τέσσερις περιοχές 82 πολίτες σκοτώθηκαν από φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, και πως πολλοί περισσότεροι ίσως είναι νεκροί. Από πλευράς τους, η συριακή κυβέρνηση και η Ρωσία χαρακτηρίζουν αναληθείς τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι άνθρωποι παραμένουν στις πολιορκημένες περιοχές του Χαλεπιού. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Σταφάν ντε Μιστούρα, εκτιμά πως πρόκειται για 50.000. Όπως είπε, υπάρχουν περίπου 1.500 αντάρτες, περίπου το 30% εκ των οποίων προέρχονται από τη τζιχαντιστική οργάνωση που ήταν γνωστή μέχρι πρόσφατα ως «Μέτωπο αλ Νόσρα».

Άλλες τοπικές πηγές κάνουν λόγο για μέχρι και 100.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από περιοχές που κατέλαβαν πρόσφατα οι κυβερνητικές δυνάμεις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα