Νέες ελπίδες για συμφωνία. Επιστροφή στις τεχνικές διαπραγματεύσεις πριν πολιτική λύση

Σε αλλαγή πλεύσης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πολυπόθητη συμφωνία, προχωρά η κυβέρνηση καθώς επέστρεψε στο τραπέζι των τεχνικών διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως στόχο να κλείσει τις διαφορές, όπου τουλάχιστον αυτές μπορούν να γεφυρωθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η επιστροφή της διαπραγματευτικής ομάδας στο τραπέζι του Brussels Group -με τηλεδιάσκεψη τη Δευτέρα και εκ του σύνεγγυς μάλλον από σήμερα, Τρίτη- είναι αποτέλεσμα των παρασκηνιακών
διαβουλεύσεων που γίνονται σε ανώτατο επίπεδο ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά απέστειλε νέα στοιχεία αναφορικά με τις προτάσεις στο ΦΠΑ, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα - μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει στους δανειστές. Οι προτάσεις αποτελούν αποτέλεσμα των διαδοχικών συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου μέσα στο Σαββατοκύριακο, αλλά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σε αυτό το κλίμα είναι χαρακτηριστικές οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά της καγκελαρίας ότι μεταξύ Αθήνας και θεσμών υπάρχει προσέγγιση σε ό,τι αφορά το φορολογικό. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παραμένουν πολλά ανοιχτά θέματα, κυρίως στους τομείς του συνταξιοδοτικού και της αγοράς εργασίας.

Παρόλα αυτά, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι η επιστροφή στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που είχαν παγώσει τις προηγούμενες ημέρες, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσθέσει μέτρα στον κατάλογο που έχει ήδη προτείνει ή να υπαναχωρήσει από τις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξηγούσε κυβερνητικός παράγοντας “η Αθήνα δουλεύει για μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, με στόχο να απελευθερωθεί η απαιτούμενη ρευστότητα από την πλευρά των εταίρων”, ωστόσο ο ίδιος παράγοντας συμπληρώνει “αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει διάθεση να υπαναχωρήσουμε από τις αρχικές μας θέσεις”.

Η πίεση χρόνου

Παράγοντες με εμπειρία στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν ότι ο χρόνος για μια συμφωνία τελειώνει και ως εκ τούτου, τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Το νέο χρονικό ορόσημο που έχει τεθεί είναι πλέον η 5η Ιουνίου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ακόμα 300εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ.

Για αυτό το λόγο η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πολιτική διαπραγμάτευση που γίνεται ήδη και αναμένεται να κορυφωθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας. Σε αυτό το πλαίσιο όπως έγραψε η HuffPost Greece sτο ελληνικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει σαφής εικόνα σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας και δανειστών.

Τα μέτρα

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με ένα πολυσέλιδο κείμενο με τίτλο «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» παραπέμπουν περισσότερο στις Ελληνικές προτάσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη του στην εκπομπή του Νίκου Χατζινικολάου ο ίδιος δεν έχει δει ποτέ τέτοια επιστολή από τον κ. Γιούνκερ.

Αντίθετα με βάση τις πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προτείνει την ψήφιση μέτρων τα οποία αφορούν:

τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ μετά το Σεπτέμβριο, με βασικό συντελεστή το 18% και χαμηλό συντελεστή στο 9% και παράλληλα πρόβλεψη για μειωμένους συντελεστές 15% και 6,5% αντίστοιχα, για όσους κάνουν χρήση “πλαστικό” χρήμα.
επαναφορά της έκτακτης εισφοράς στα επίπεδα του 2014 για εισοδήματα άνω των 30.000ευρώ
διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015

Ταυτόχρονα οι ελληνικές προτάσεις περιλαμβάνουν το «πάγωμα» ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης.

Ιδιαίτερα χαμηλοί είναι και οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, καθώς για το 2015 προβλέπεται 0,75% επί του ΑΕΠ, 2% για το 2016 και 3,5% για το 2017 και 2018.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα