Μετά τα παιδιά και τα σχολικά γεύματα τώρα η Μέι τα βάζει και με τους ηλικιωμένους. Ο «dementia tax» και η κριτική

Όταν η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες, κατέβαινε στον προεκλογικό στίβο με την άνεση των έως και 22 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων που χώριζαν το Συντηρητικό Κόμμα (Τόρις) της από αυτό των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Λίγες εβδομάδες μετά, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ψαλιδίζεται σε εβδομαδιαία βάση και μάλιστα με ευθύνη, σε μεγάλο βαθμό, της Μέι και των στενών συνεργατών της που κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο φαίνεται να δίνουν το...φιλί της ζωής στους
Εργατικούς που πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα κατέγραφαν ιστορικό χαμηλό στις εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Westminster voting intention:

CON: 46% (-2)
LAB: 34% (+4)
LDEM: 8% (-)
UKIP: 3% (-1)

(via @Survation / 19 - 20 May)

— Britain Elects (@britainelects) May 20, 2017

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Μέι έχει προκαλέσει από προβληματισμό μέχρι απογοήτευση σε μεγάλα τμήματα του βρετανικού πληθυσμού αφού αφήνει απροστάτευτες τις πιο ευπαθείς, αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Οι υποσχέσεις για ενίσχυση του υπό κατάρρευση Εθνικού Συστήματος Υγείας που πλέον δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του κόμματος, η πρόβλεψη κατάργησης των σχολικών γευμάτων και μια σειρά από άλλες ακραία αντιδημοφιλείς πολιτικές- τη στιγμή μάλιστα που δεν αγγίζονται τα «προνόμια», όπως πολλοί καταγγέλλουν, των πιο προνομιούχων- προκαλεί αντιδράσεις.

Τις τελευταίες ημέρες ήταν το πρόγραμμα του κόμματος σε ότι αφορά τις προνοιακές παροχές προς τους ηλικιωμένους που προκάλεσε ένα νέο κύμα σφοδρής κριτικής ακόμη και μέσα από το κόμμα των Συντηρητικών. Ήδη χρήστες των social media χαρακτηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν να προωθήσει η Μέι ως «Dementia tax» («φόρος άνοιας»), επειδή τα μέτρα αφορούν τους ηλικιωμένους). Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται στο πρόγραμμα του κόμματος είναι οι ηλικιωμένοι να πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους για τη φροντίδα που τους παρέχεται κατ' οίκον -μέχρι σήμερα δωρεάν μέσω του βρετανικού ΕΣΥ- εφόσον διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 100.000 λιρών, ουσιαστικά δηλαδή εάν έχουν στην κατοχή τους ένα σπίτι. Στόχος της πρότασης είναι να αποθαρρύνει τους ηλικιωμένους να αναζητήσουν βοήθεια και έτσι να μειωθεί το βάρος που σηκώνει το καταρρακωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τους απλήρωτους νοσηλευτές.

A Conservative Party panicking over their Dementia Tax has been reduced to buying ads on Google. It is now officially the Dementia Tax. pic.twitter.com/uWh87114Qt

Owen Jones (@OwenJones84) May 22, 2017

Οι Τόρις σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις αναφορές στην πρόταση του κόμματος ως «dementia tax» εξαιτίας των αρνητικών συνειρμών που προκαλεί, πλήρωσε μάλιστα την Google ώστε το πρώτο αποτέλεσμα που θα εμφανιζόταν σε μια αναζήτηση με αυτές τις λέξεις κλειδιά να είναι ένα σχετικό κείμενο του κόμματος.

Μόλις αυτό έγινε γνωστό, η κριτική προς τη Μέι πήρε νέες διαστάσεις ενώ η διαφήμιση στην Google δεν βοήθησε και τόσο αφού ο όρος Demeantia Tax υιοθετήθηκε από τους Financial Times και φιγουράρισε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας με μάλλον σκωπτική διάθεση.

If the FT is using ‘Dementia Tax’ on its front page then it’s basically the official name of the policy pic.twitter.com/qwXTZ5zoXq

— Jon Stone (@joncstone) May 21, 2017

Οι αναποδιές όμως για την πρωθυπουργό δεν τελειώνουν εκεί αφού...αστοχία φαίνεται να υπήρξε και με το προεκλογικό σλόγκαν που επιλέχθηκε και βλέπει πλέον κανείς παντού στη Βρετανία. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στους δρόμους, αλλά στην τηλεόραση, στο ίντερνετ, στις εφημερίδες κλπ.

Το σλόγκαν είναι «Strong and Stable» και αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με τη Μέι, και τη στάση που θέλει να τηρήσει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

To πρόβλημα όμως είναι πως η ίδια φράση εμφανίζεται και στο βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ, «Ο Αγών μου» (Mein Kampf) και φυσικά οι ψηφοφόροι των Εργατικών δεν άφησαν ένα τέτοιο λάθος να αναξιοποίητο. Αντιθέτω, φροντίζουν να το επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία και αναρτούν και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο.

anyway, "strong and stable" is a slogan right out of hitler's popular book fo pop-fascism "mein kampf" pic.twitter.com/SLkye7G16b

— Telemachus Sneezed (@Tom_Mendelsohn) May 21, 2017

«9 Νοεμβρίου 1923, κατά τον τέταρτο χρόνο ύπαρξής του, του Εργατικού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας, διαλύθηκε και κρίθηκε απαγορευμένο σε όλη την επικράτεια του Ράιχ. Σήμερα, τον Νοέμβριο του 1926 “στέκεται” ξανά όρθιο μπροστά σας, ελεύθερο σε όλο το Ράιχ, πιο δυνατό και πιο σταθερό από ποτέ».

Turns out the #Tories 'Strong and Stable' slogan actually came from Hitler's Mein Kampf !!

— Liz Farahadi (@lizfarahadi) May 21, 2017

I wonder how happy the party membership is about this. https://t.co/LbiiXJ6szt

— Worcester Lib Dems (@worcesterlibs) May 21, 2017

Well done to whoever is putting these up pic.twitter.com/zHTSXaZeLI

— iucounu (@iucounu) May 20, 2017

London, I love you. pic.twitter.com/poCPVVqLw3

James Brian (@iamjamesbrian) May 19, 2017

Look out for these and share on twitter or make your own #StrongAndStablemyarse pic.twitter.com/NxvqboYYKJ

— Polly Ernest (@RemainingKind) May 21, 2017

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα