Μέσα στο 2017 η ρύθμιση της αγοράς των διαδικτυακών παιγνίων

Με στόχο να διαψεύσει όσους πιστεύουν ότι το περίφημο "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" θα συνεχίσει να ισχύει για την αγορά των διαδικτυακών παιγνίων στην Ελλάδα, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα ρυθμίσει την αγορά και θα βάλει τέλος στη μεταβατικότητα του ισχύοντος καθεστώτος.

Ο κλάδος των τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο λειτουργεί στη χώρα μας με προσωρινές άδειες από το 2012. Το μεταβατικό καθεστώς αποδείχθηκε
μεν αποτελεσματικό υπό την έννοια ότι δημιούργησε σημαντικά φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο από ένα κλάδο όπου μέχρι τότε τα έσοδα ήταν μηδενικά, είναι ξεκάθαρο όμως δε πως δεν γίνεται να αποτελέσει μόνιμη λύση αφού δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο.

Με δεδομένη και την πίεση της Κομισιόν η οποία επανειλημμένα με επιστολές της προς το Υπουργείο ρωτά γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι εξαγγελίες που έχουν γίνει από το 2015 για οριστική ρύθμιση του κλάδου, το Υπ. Οικ. ετοιμάζεται να φέρει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα ορίζει τη διαδικασία μόνιμης αδειοδότησης παρόχων. Στόχος της κυβέρνησης με την κίνηση αυτή είναι να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου σε πάνω από 100 εκ. ευρώ τον χρόνο, να διασφαλίσει την είσπραξη των φόρων από τις εταιρίες και να προφυλάξει τους καταναλωτές από τους κινδύνους που εγκυμονούν σε αυτό τον ευαίσθητο κλάδο μέσα από την αδειοδότηση μόνο αξιόπιστων και υπεύθυνων παρόχων.

Τι συμβαίνει όμως σήμερα στην αγορά; Ποιες εταιρίες κυριαρχούν στη χώρα μας; Ποια είναι τα φαινόμενα φοροδιαφυγής που καλείται να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός; Πολλά ακούγονται και ακόμα περισσότερα γράφονται τον τελευταίο καιρό για τα θέματα αυτά, με τα φαινόμενα παρανόησης ή ακόμη και εσκεμμένης παραπληροφόρησης να είναι έντονα. Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του News 24/7 φέρνει στο φως τα πραγματικά στοιχεία και σας ενημερώνει για τους μύθους και τις πραγματικότητες που αφορούν τον κλάδο των διαδικτυακών παιγνίων στην Ελλάδα.

Τα μικτά κέρδη των 24 για το 2015, το 2016 και το πρώτο πεντάμηνο του 2017

Ποια είναι τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία των 24; Πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρους;

Στην αγορά σήμερα λειτουργούν νόμιμα μόνο οι 24 εταιρίες που εντάχθηκαν στο μεταβατικό καθεστώς του Ν. 4002/2011 το οποίο ισχύει από 01/01/2012. Στην πραγματικότητα όμως ο αριθμός των εταιριών που έχουν κύκλο εργασιών άξιο αναφοράς είναι πολύ μικρότερος αφού λόγω των εξαιρετικά χαλαρών κριτηρίων υπαγωγής, στο καθεστώς εντάχθηκαν τότε και πολύ μικρές εταιρίες αμφιβόλου κύρους που δεν μπόρεσαν ποτέ να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.

Τα έσοδα του Δημοσίου αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν στο 35% από τα μικτά κέρδη των 24 εταιριών, συντελεστής που είναι ο υψηλότερος για φορολόγηση μικτών εσόδων σε όλη την Ευρώπη . Για το 2016 οι 24 εταιρίες δήλωσαν μικτά έσοδα 208 εκ. ευρώ και απέδωσαν λίγο παραπάνω από 70 εκ. ευρώ σε φόρους στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τελικά ο τζίρος των εταιριών είναι 5-6 δις ή 250-300 εκ. ευρώ;

Εδώ είναι ένα σημείο που συχνά προκαλεί σύγχυση, με αποτέλεσμα κάποιοι που δεν γνωρίζουν την ορολογία του κλάδου να προκαλούν λανθασμένες εντυπώσεις. Οι εκτιμήσεις για "τζίρο" 6 δις στην αγορά αφορούν το ποσό συμμετοχής των παικτών, κοινώς τα πονταρίσματά τους και όχι τα έσοδα των εταιριών. Με τις εταιρίες στο διαδίκτυο να λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 4-5%, ο τζίρος 6 δις λοιπόν αυτόματα μεταφράζεται σε έσοδα 240-300 εκ. που είναι ένα ποσό πολύ κοντά στην πραγματικότητα αν εξετάσει κανείς τα νούμερα του 2017.

Για να γίνει απόλυτα κατανοητό το παραπάνω, σκεφτείτε ότι σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου ένας παίκτης ποντάρει 10 ευρώ στο over 2,5 γκολ στο 1,90 και ένας άλλος 10 ευρώ στο under 2,5 γκολ στο 1,90. Ο τζίρος είναι 20 ευρώ, ενώ τα μικτά έσοδα της εταιρίας (όποιο και να είναι το αποτέλεσμα) θα είναι 1 ευρώ και πάνω σε αυτό φορολογείται. Όχι στα 20 ευρώ.

Γιατί οι εταιρίες αυτές έχουν έδρα στο εξωτερικό;

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, οι 24 εταιρίες είναι ουσιαστικά υποχρεωμένες από την ελληνική κυβέρνηση να έχουν έδρα σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθούν στο μεταβατικό καθεστώς ήταν να έχουν άδεια λειτουργίας διαδικτυακών παιγνίων από χώρα της ΕΕ που να διασφαλίζει ότι μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες τέτοιων παιγνίων, μέχρι να ρυθμίσει μόνιμα η Ελλάδα την αγορά και να φτιάξει τον δικό της μηχανισμό για να εκδίδει άδειες σε παρόχους.

Ποια είναι τα μερίδια των εταιριών στην ελληνική αγορά;

Σύμφωνα με τον πίνακα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα το News247.gr, το 2016 η συνολική πίτα που μοιράστηκαν οι 24 πάροχοι ήταν 208 εκ. ευρώ με τα 203 εκ. από αυτά να πηγαίνουν σε τέσσερις παρόχους. Στην κορυφή βρέθηκε το Stoiximan.gr (Gambling Malta) με μικτά έσοδα 100εκ. ευρώ (αποδίδοντας φόρους 35 εκ. ευρώ), στη δεύτερη θέση η Bet365 και τα υπόλοιπα sites που λειτουργούν κάτω από την άδεια της B2B με 85εκ. ευρώ (φόρος 30 εκ. ευρώ), στην τρίτη θέση το PokerStars (Diamond Link) με 12 εκ. ευρώ (φόρος 4 εκ. ευρώ) και τέλος στην τέταρτη θέση οι Sportingbet, Bwin και Vistabet (που λειτουργούν κάτω από την άδεια της Sporting Odds) με συνολικά μικτά έσοδα 6.7 εκ. ευρώ (φόρος 2,5 εκ. ευρώ).

Υπάρχει φοροδιαφυγή στον κλάδο στην Ελλάδα;

Η φοροδιαφυγή είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει όμως έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια για δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η black list με τους παρόχους που εκδίδει η ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων) και τους οποίους οι internet providers είναι υποχρεωμένοι να μπλοκαρούν (αυτή τη στιγμή στη λίστα βρίσκονται πάνω από 500 διευθύνσεις εταιριών) και ο δεύτερος είναι η ύπαρξη των capital controls που δεν επιτρέπουν στους παράνομους παρόχους που ξεπερνούν τo blocking από τους internet service providers να πραγματοποιήσουν συναλλαγές μέσω καρτών ή τραπεζών με τους παίκτες.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρεις πηγές φοροδιαφυγής που χρήζουν αντιμετώπισης και που εκτιμάται πως αν καταπολεμηθούν αποτελεσματικά, μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα του Δημοσίου από τον κλάδο κατά περίπου 25%. Η μία αφορά το πιο αποτελεσματικό μπλοκάρισμα των παράνομων παρόχων που αλλάζοντας συνεχώς διευθύνσεις καταφέρνουν συχνά να ξεπερνάνε το blocking από τους ISPs. Η δεύτερη την αντιμετώπιση του φαινόμενου των "αδειών-βιτρίνα" που χρησιμοποιούνται για να διοχετεύουν παιχνίδι στη μαύρη αγορά (υπάρχουν φήμες για ξέπλυμα από κάποιες εταιρίες μέσω Κουρασάο και άλλων εξωτικών προορισμών). Τέλος η τρίτη, την καταπολέμηση της δήλωσης ψευδών στοιχείων από τις νόμιμες εταιρίες.

Το πιο σημαντικό από τα τρία παραπάνω προβλήματα φαίνεται να είναι το πρόβλημα της υποβολής μεγεθών "κατά δήλωση" από τις εταιρίες, καθώς ελλείψει οργανωμένου πλαισίου δηλώνουν οι ίδιες τα έσοδα τους τη στιγμή που έχουν έδρα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ο έλεγχος τους από τον κρατικό μηχανισμό να αποδεικνύεται δύσκολος αν και δεν είναι αδύνατος καθώς οι χώρες στις οποίες έχουν την έδρα τους υποχρεούνται να παράσχουν στοιχεία εφόσον αυτά ζητηθούν από τις ελληνικές αρχές . Σύμφωνα με πληροφορίες το σημαντικότερο ζήτημα που υπάρχει σε αυτή την κατηγορία είναι της Sporting Odds (Sportingbet, Bwin, Vistabet) η οποία ενώ δηλώνει σταθερά κάθε χρόνο συνολικά μικτά έσοδα 3-6 εκ. ευρώ στη χώρα μας, στα επίσημα στοιχεία της που δημοσιεύονται στην Αγγλία "ομολογεί" πως έχει έσοδα τουλάχιστον 30-40 εκ. ευρώ κάθε χρόνο από την Ελλάδα! Αν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτόματα σημαίνει πως φοροδιαφεύγει σταθερά πάνω από 10εκ. ευρώ τον χρόνο εδώ. Προς το παρόν πάντως δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από τις ελεγκτικές αρχές για αυτή την περίπτωση.

Η έρευνα δεν σταματά εδώ και τo News 24/7 θα συνεχίσει να ενημερώνει για τις εξελίξεις που αφορούν τόσο στη ρύθμιση του κλάδου, όσο και την πορεία των ενεργειών για καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής

ΠΗΓΗ: NEWS 247
Keywords
Τυχαία Θέματα