2ο Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού

17:04 7/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Φέτος συμπληρώνονται 95 χρόνια από τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και πάνω από 450 χρόνια από τη θεμελίωση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στα Βουρλά της Σμύρνης, γενέτειρα πολλών προσφύγων, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Νέο Ψυχικό. Η επιτυχής διοργάνωση της συναυλίας για το Μικρασιατικό Ελληνισμό, τον Σεπτέμβριο του 2013, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό από τον Δήμο Φιλοθέης- Ψυχικού και τον ΟΚΑΠΑ, ήταν το έναυσμα να ενεργοποιηθούν οι Μικρασιάτες του Δήμου μας, τόσο για τη δημιουργία του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ο Άγιος Γεώργιος», όσο και για την οργάνωση του Φεστιβάλ

Μικρασιατικού Πολιτισμού, το οποίο έλαβε χώρα για πρώτη φορά το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου 2016.

Τιμώντας τις ρίζες μας, λοιπόν, και αναδεικνύοντας τις μνήμες του παρελθόντος και τις διαχρονικές αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας, ο Δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού, ο ΟΚΑΠΑ, η Ενορία Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού και ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος», με την αρωγή του Δημοτικού Ωδείου Φιλοθέης-Ψυχικού (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεμιστοκλή Μακαντάση), διοργανώνουν το «2o Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού» το Σαββατοκύριακο 9-10 Σεπτεμβρίου 2017. Τόπος διεξαγωγής, ο Ιερός Ναός & η Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό, του προστάτη των Προσφύγων του Δήμου μας.

Με την ετήσια, πλέον, θεσμοθέτηση της διοργάνωσης του «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού», στόχος μας είναι να διατηρήσουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε όλα τα στοιχεία του μικρασιατικού πολιτισμού, να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας και αυτά με τη σειρά τους τις μέλλουσες γενιές, ώστε να μεταλαμπαδεύεται άσβεστη η φλόγα των Αλησμόνητων Πατρίδων, να καταλάβουμε πως η μουσική παράδοση των Μικρασιατών αποφόρτιζε δημιουργικά τον καταπονημένο συναισθηματικό τους κόσμο, γνωρίζοντας ότι η υπερήφανη πορεία και η αισιοδοξία των Μικρασιατών, η οποία υπερνικούσε τα εμπόδια και τη στέρηση, κάνοντάς τους να αγκιστρωθούν δυνατότερα από τη ζωή, μπορεί να αποτελέσει για όλους μας δίδαγμα ζωής και πρότυπο μίμησης.

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00, στoν I.N Αγίου Γεωργίου, θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922». Ένα ντοκιμαντέρ που θα καλύψει ερωτήματα όπως το πώς ήταν η κοσμοπολίτικη Σμύρνη στα παράλια της Δυτικής Ανατολίας, στις αρχές του 20ου αιώνα; Πώς ζούσαν οι Έλληνες, η πιο μεγάλη Χριστιανική κοινότητα, δίπλα στους Μουσουλμάνους, τους Λεβαντίνους, τους Αρμένιους και τους Εβραίους; Γιατί ήταν τόσο μοναδικό αυτό το λιμάνι της Μεσογείου , στα πλαίσια της Οθωμανικής Αυτοκρατοριάς, που ακόμη και σήμερα, 95 χρόνια μετά την Καταστροφή, συνδέεται με τη χαρά της ζωής για τα καλά χρόνια και τους θρήνους για την Καταστροφή που ήρθε ξαφνικά τον Σεπτέμβριο του 1922;

Η σκηνοθέτης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από τέσσερα χρόνια έρευνας, ξεδιπλώνουν μια συναρπαστική ιστορία και παρουσιάζουν ένα ντοκιμαντέρ για τη Σμύρνη, το οποίο τεκμηριώνεται με άγνωστο οπτικό υλικό από αμερικανικά και ευρωπαϊκά αρχεία. Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δύο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία, τιμώντας τον κόσμο που χάθηκε το 1922, και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας.

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Μαρία Ηλιού

Παραγωγή: ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY Inc.

Στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους

Διάρκεια: 87’

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, στις 9:30, είναι η εορτή του Αγίου Χρυσόστομου Σμύρνης, καθώς και το Μνημόσυνο των Μικρασιατών. Στις 19:30, «Το ταξίδι του Καραγκιόζη», ένα μουσικό σεργιάνι από την Ανατολή έως τον τόπο όπου εγκαταστάθηκε τελικά και μετεξελίχτηκε το θέατρο σκιών. Το πρόγραμμα, σε μουσική επιμέλεια Γιώργου Κωτσίνη, περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν οι παλαιοί και οι νεώτεροι καραγκιοπαίχτες στα έργα τους, καθώς και στιγμιότυπα και χαρακτηριστικές σκηνές από γνωστά και άγνωστα έργα του ελληνικού Θεάτρου Σκιών που θα παρουσιάσει ο γνωστός και ταλαντούχος καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης.

Η μουσική που μας κληροδότησε η παράδοση του Θεάτρου Σκιών, εξεταζόμενη από τη σκοπιά του καλλιτέχνη, παρέχει ένα πολυσήμαντης αξίας υλικό, τόσο για απλή παρουσίαση όσο και για αξιοποίηση της. Η δε καλλιέργεια μιας καινούριας προσέγγισης από τη μεριά των μουσικών έχει ως χαρακτηριστικό της το ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική αξία αυτής της μουσικής, χωρίς δεσμεύσεις γραφικού, φολκλορικού ή μουσειακού τύπου.

Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η μουσικολόγος, Φιλιππία Ριζοπούλου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Θεμιστοκλή Μακαντάση.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Δήμος Φιλοθέης–Ψυχικού: philothei-psychiko.grΟΚΑΠΑ Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού: T. 210 6834550 | www.okapa.gr | www.facebook.com/okapasport/ | E: [email protected]Ενορία Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού: Τ. 210 6714673Μικρασιατικός Σύλλογος Νέου Ψυχικού «Ο Άγιος Γεώργιος»: T. 210 6725551
Keywords
Τυχαία Θέματα