Μάχη σε διπλό μέτωπο: Ακόμα 13 δισ ευρώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες

Λύσεις στους γρίφους που έχει να αντιμετωπίσει αναζητά η κυβέρνηση, με τη μάχη να δίνεται σε δύο μέτωπα. Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης οι επόμενες 80 ώρες θα κρίνουν την πορεία καθώς οι εταίροι έχουν στείλει σαφές μήνυμα ότι ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει μέχρι και το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ,
τη Δευτέρα στο Βερολίνο, να έρθει ένα βήμα πιο κοντά με τους δανειστές ώστε να αποφύγει μια νέα εμπλοκή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές μιλούν τελείως διαφορετική γλώσσα, έχοντας θέσει παράλληλα διαφορετικούς στόχους.

Έμπειροι παρατηρητές αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής μίνι σύσκεψης κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά και του ραντεβού στο Βερολίνο θα φανούν το επόμενο διάστημα, καθώς τουλάχιστον αρχικά και οι δύο πλευρές θα χειριστούν επικοινωνιακά τις συναντήσεις.

Μέχρι τότε όμως η Ελλάδα θα πρέπει να κερδίσει τη μάχη που δίνει στο μέτωπο της ρευστότητας. Αυτή τη στιγμή θεωρείται απίθανο να υπάρξουν άμεσα δραστικές αλλαγές στην παροχή ρευστότητας από την πλευρά των δανειστών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μόνο ώρες πρίν τη συνάντηση των έξι ηγετών με τον Αλέξη Τσίπρα, κυκλοφόρησαν φήμες για σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στριμώξει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα, περιορίζοντας στο ελάχιστο την παροχή ρευστότητας.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή οι δανειστές θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση, αλλά όχι να τη στραγγαλίσουν και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να “τραβήξουν την πρίζα της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ”.

Τα ταμειακά διαθέσιμα βέβαια στο ελληνικό ταμείο βρίσκονται στο όριο και η κυβέρνηση αναζητά ακόμά και το τελευτάιο ευρώ, ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της μέσα στο Μάρτιο.

Έστω και αν κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η Ελλάδα θα καλύψει κανονικά και τους επόμενους μήνες τις υποχρεώσεις της έστω και αν δεν αλλάξει κάτι στη στάση των δανειστών, τον επόμενο μήνα τα πράματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της αγοράς έλεγαν ότι αν και η Ελλάδα φαίνεται πως θα καταφέρει να βρει τα 5,2δισ ευρώ που πρέπει να πληρώσει συνολικά το Μάρτιο, υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τον “εύκολο” Απρίλιο.

Δεδομένο θεωρείται ότι η Αθήνα θα εξοφλήσει κανονικά σήμερα και την τελευταία υποδόση του Μαρτίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) 350 εκατ. ευρώ και «καλύπτει» και τα 1,6 δισ. εντόκων που λήγουν σήμερα.

Η εκπλήρωση όμως των ταμειακών υποχρεώσεων τους επόμενους μήνες μοιάζει με «Γολγοθά» δεδομένου ότι μόνο οι υποχρεώσεις προς τους δανειστές από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος Αυγούστου φτάνουν τα 13,15 δισ. Ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η αναχρηματοδότηση των εντόκων γραμματίων.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο πρέπει να καταβληθούν 820 εκατ. Ευρώ, τον Μάιο άλλο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου- Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσει 2,6 δισ. ευρώ, 5,1 δισ. και 3,7 δισ. Ευρώ.

Τουλάχιστον μέχρι και τον Ιούνιο τα ποσά μοιάζουν «διαχειρίσιμα». Ωστόσο, ο αποκλεισμός από όλες τις πηγές ρευστότητας που έχουν επιβάλει οι δανειστές στην Ελλάδα, κάνει τον τελικό λογαριασμό να μοιάζει δυσβάστακτος, πόσο δε μάλλον από τη στιγμή που σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν και οι υποχρεώσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα