Καταθέσεις με... φτερά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

Ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με τα του οίκου μας και κυρίως με τις «μαύρες» καταθέσεις, οι οποίες την έχουν κάνει για άλλες – ως επί το πλείστον ευρωπαϊκές – πολιτείες...

Περίπου 100 δισ. ευρώ καταθέσεων έκαναν... φτερά τα τελευταία πέντε χρόνια από τις ελληνικές τράπεζες, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το εγχώριο πιστωτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ενώ στα τέλη του 2010 οι καταθέσεις

στις ελληνικές τράπεζες έφταναν τα 233 δισ. ευρώ, σήμερα πλέον, έπειτα και από το «κύμα» εκροών από τον Δεκέμβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο, εκτιμάται ότι κυμαίνονται γύρω στα 140 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα περί τις 250.000 οικογένειες έχουν διακινήσει στις τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ την τελευταία πενταετία, ενώ έχουν βρεθεί και 870 ζάμπλουτοι Έλληνες με καταθέσεις μόνο μέσα σε μια χρονιά άνω των 100.000.000 ευρώ. Μόνο το ποσό αυτό εκτιμάται ότι αγγίζει συνολικά τα 15 - 30 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να έχει πιστοποιηθεί ακόμα πόσα από αυτά τα χρήματα είναι αδήλωτα.

Χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης είχε ο Γκίκας Χαρδούβελης, και συγκεκριμένα την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση σωτηρίας του Λουκά Παπαδήμου ως σύμβουλος…

Την ίδια ώρα, πολύς λόγος γίνεται και για τους άλλους 40 βουλευτές που φοβήθηκαν την πολιτική αστάθεια και έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις του υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Π. Νικολούδη κάνουν λόγο και για κρυμμένα 120 δισ. ευρώ σε επενδυτικούς λογαριασμούς του εξωτερικού, στους οποίους οι ελληνικές αρχές δεν έχουν άμεση πρόσβαση.

Για την ιστορία, πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι έχει στα χέρια του 3.500 ελέγχους με οφειλόμενους φόρους 7 δισ. ευρώ, από τους οποίους ευελπιστεί πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εισπραχθεί 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα τόνισε ότι σύντομα θα βρεθούν στο στόχαστρο άλλες 22.000 υποθέσεις, ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ξένος Τύπος

Τα πυρά για την κατάσταση με τη φοροδιαφυγή των Ελλήνων σε παραδείσους του εξωτερικού ρίχνει και ο ξένος Τύπος... Πριν από μερικές εβδομάδες επικριτική εμφανίστηκε και η εφημερίδα «Die Welt», η οποία έκανε λόγο για καταθέσεις των 800 δισ. ευρώ που υπάρχουν από Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες.

Στο δημοσίευμα σχολιάζει μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να φορολογήσει τα μεγάλα αυτά ποσά, παρά το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο του 2014 η ελβετική κρατική υπηρεσία για διεθνή οικονομικά θέματα προσφέρθηκε να εντοπίσει τα συγκεκριμένα κεφάλαια και να τα μεταφέρει στην Αθήνα.

Στην κριτική αυτή ο Τσίπρας δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και απάντησε στέλνοντας τελεσίγραφο προς τους απανταχού Έλληνες με λεφτά κρυμμένα στο εξωτερικό ή ακόμα και σε σεντούκια ή θυρίδες στο εσωτερικό, με εγκύκλιο διαμέσου της Γ.Γ. Εσόδων, η οποία λέει ότι όσοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις που διαθέτουν στο εξωτερικό θα πρέπει στο εξής να συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος και ο φόρος θα βεβαιώνεται με την εκκαθάρισή της, διαφορετικά θα πιαστούν στην τσιμπίδα του νόμου...

Έτσι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να περνούν από την εφορία για να υποβάλουν δικαιολογητικά και να αποδώσουν τον φόρο.

Όπως ορίζεται στην εγκύκλιο 1042 που υπέγραψε η ΓΓΔΕ Κατερίνα Σαββαΐδου, «στην περίπτωση κατά την οποία φορολογικός κάτοικος ημεδαπής - φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από μερίσματα από την αλλοδαπή, ανεξάρτητα από το αν αυτά εισάγονται στην Ελλάδα ή παραμένουν στο εξωτερικό, οφείλει να το συμπεριλάβει στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματά του.

Επομένως, οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα δεν αποδίδουν πλέον μόνοι τους τον φόρο επί των παραπάνω εισοδημάτων, οφείλουν, όμως, να φυλάσσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, επίσημα μεταφρασμένα».

Επαναπατρισμός

Το «μαύρο» χρήμα για τη χώρα μας, πάντως, δεν είναι καινούργια ιστορία... Στην Ελλάδα πρωτοασχοληθήκαμε το 2004 με «συγχωρητικές» διατάξεις περί επαναπατρισμού χρήματος. Ο νόμος που θεσμοθέτησε τη διαδικασία του επαναπατρισμού ήταν ο 3259/2004 άρ. 38. Ο νόμος όριζε την εποχή εκείνη πολύ ευνοϊκές προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης των εισερχόμενων κεφαλαίων ήταν 3%, εξαιρετικά χαμηλός και μεγάλο κίνητρο για την επανεισαγωγή χρημάτων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο νόμος έδινε ένα περιθώριο επαναπατρισμού από το καλοκαίρι του 2004 έως τον Ιούνιο του 2005. Τα αποτελέσματα του επαναπατρισμού δεν ήταν τα αναμενόμενα. Το ΥΠΟΙΚ ανέμενε εισροή κεφαλαίων της τάξεως των 5-10 δισ. ευρώ, αλλά στο τέλος του προγράμματος οι εισροές κεφαλαίων μετά βίας ξεπερνούσαν το 700 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχοι εισπραχθέντες φόροι πλησίαζαν τα 18 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος επαναπατρισμός έγινε έξι χρόνια αργότερα, το 2010, εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Η νέα διάταξη κυρώθηκε με το άρ. 18 του Ν. 3842/2010 και πλέον προέβλεπε δύο συντελεστές φορολογίας αυξημένους σε σχέση με τον επαναπατρισμό του 2004. Ο ένας συντελεστής είχε ύψος 5% κατά την εισαγωγή των κεφαλαίων και ο δεύτερος 8% με απόδοση χωρίς την εισαγωγή των κεφαλαίων, αποσκοπώντας στη νομιμοποίηση της κατάθεσης ενώ αυτή παρέμενε σε ίδρυμα του εξωτερικού.

Αυτή τη φορά ο επαναπατρισμός κεφαλαίων έφθασε τα 180 εκατ. ευρώ και οι εισπραχθέντες φόροι έφθασαν τα 6,6 εκατ. ευρώ.

Σενάρια

Πέντε χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα ξαναβγήκαν στο φως σενάρια επαναπατρισμού, υπό την πίεση της υστέρησης των δημοσίων εσόδων, αλλά και στην προσπάθεια του Τσίπρα να αποδείξει στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ότι θα κυνηγήσει τη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα, η κυβέρνηση αναμένεται να επιτρέψει μέσω νομοθετικής ρύθμισης τον επαναπατρισμό ή την περαίωση των «κρυφών» καταθέσεων του εξωτερικού, αλλά και του εσωτερικού, των τελευταίων δεκαετιών.

Μεγάλο πρόβλημα όμως εκ νέου θα αποτελέσει, όπως και το 2010, ο Ν. 3691/2008 για το ξέπλυμα χρήματος, καθώς σήμερα και μετά από τροποποιήσεις του 2011 ο νόμος εντάσσει τη φοροδιαφυγή ως ποινικό αδίκημα για το οποίο εφαρμόζονται οι διατάξεις του.

Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος επαναπατρίσει χρήματα με νέο νόμο, αν ο νέος νόμος δεν τροποποιεί τον Ν. 3691/2008 ή με κάποιον τρόπο δεν αναστέλλει το ποινικό κομμάτι της φοροδιαφυγής, τότε μπορεί ο φορολογούμενος να αποδώσει τον φόρο στο κράτος για τα εισερχόμενα κεφάλαια, αλλά ταυτόχρονα και κατόπιν ελέγχου από την τράπεζα να κινδυνεύει ποινικά για ξέπλυμα μέσω φοροδιαφυγής ή άλλων αδικημάτων!

Χαμηλό συντελεστή φόρου αλλά και ποινές προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Η νέα νομοθετική ρύθμιση, πάντως, θα προβλέπει μεν έναν σχετικά χαμηλό συντελεστή φόρου για όσους ενταχθούν σε αυτήν, αλλά θα περιέχει και διατάξεις ιδιαίτερα επώδυνες για όσους την αγνοήσουν.

Έτσι λοιπόν το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει φορολόγηση με συντελεστή της τάξεως του 15% σε όσους αποκαλύψουν κρυμμένα εισοδήματα σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό αφού πρώτα καταβάλουν τον φόρο. Μάλιστα αν αποφασίσουν να επαναπατρίσουν τις καταθέσεις τους ή να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδύσεις στη χώρα, τότε ενδεχομένως ο φόρος να είναι μικρότερος.

Πάντως, όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό, θα έρθουν αντιμέτωποι με έλεγχο. Το ίδιο όμως και όσοι δεν αποκαλύψουν τα αδήλωτα εισοδήματα εσωτερικού, αναφέρει το δημοσίευμα.

Για όσους δεν ενταχθούν στη ρύθμιση και συλληφθούν από τις αρμόδιες αρχές, ο φόρος θα ανέλθει στο 80% επί του κεφαλαίου και δεν θα υπάρχει άλλη ποινή σε βάρος τους. Εάν συλληφθούν για φοροδιαφυγή και αρνηθούν την κατηγορία, τότε οι διαδικασίες θα είναι πολύ σύντομες για να αποδείξουν το αντίθετο. Όμως εάν δεν καταφέρουν να το αποδείξουν, τότε θα κατηγορούνται άμεσα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και με συνοπτικές διαδικασίες θα τους περιμένει η φυλακή. Θα θεσπιστούν δηλαδή για όσους φοροφυγάδες συλλαμβάνονται να έχουν αδήλωτες καταθέσεις είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό τόσο αυστηρές ποινές, που η προφυλάκισή τους θα είναι θέμα ολίγων εβδομάδων. Επί της ουσίας όποιος έχει αδήλωτες καταθέσεις 1.000.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει 800.000 ευρώ εάν θέλει να μην υπάρξει καμία άλλη ποινή εις βάρος του.

Ρύθμιση για συνταξιοδότηση μακροχρόνια ανέργων

Ευνοϊκή ρύθμιση ώστε μακροχρόνια άνεργοι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση να μπορούν να βγουν στη σύνταξη προανήγγειλε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο θέμα της υποχρέωσης των 100 ενσήμων την τελευταία 5ετία, ώστε να λάβει κάποιος σύνταξη, και είπε ότι αυτό θα αλλάξει, ώστε να μπορούν οι μακροχρόνια άνεργοι να λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη. Διαβεβαίωσε ότι δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές και τόνισε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η εγγυημένη κρατική χρηματοδότηση προς τα ταμεία, στο πρότυπο της τριμερούς ασφάλισης, καθώς και η δημιουργία ενός ταμείου εθνικού πλούτου, που θα δημιουργηθεί από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας, με τρόπο επωφελή και όχι διά της λογικής του ξεπουλήματος.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θίξει θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, όπως αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή τα δικαιώματα συνταξιοδότησης για τις μητέρες ανηλίκων. Τα χρήματα, επισήμανε, θα βρεθούν από την υιοθέτηση πολιτικών ανάπτυξης και την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας, από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και από τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί η κυβέρνηση, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τον Στρατούλη, προσδοκώνται έσοδα 1,46 δισ. ευρώ φέτος.

καταθέσειςΦόροιρυθμίσειςοικονομία. τράπεζεςIssue: 1856Issue date: 19-03-2015
Keywords
φτερα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λουκας παπαδημος, die welt, καιρος, τραπεζες, παπαδημος, καλοκαιρι, αθηνα, τσιπρας, ελλαδα, φοροι, νέα, φως, βρυξέλλες, σημαίνει, συριζα, date, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , περαιωση, φορολογικη δηλωση 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, δικαιολογητικα, αποτελεσματα, βουλευτες, υιοθετηση, βερολινο, εφορια, θεμα, πιεση, υψος, φως, ωρα, αυξηση, αποκαλυψη, ασφαλιστικα ταμεια, εβδομαδες, βρυξέλλες, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκμεταλλευση, ελβετικες τραπεζες, εξι, επενδυσεις, εποχη, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, ιδρυμα, κυβερνηση, λεφτα, λογο, ξεπλυμα χρηματος, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συντομα, συνταξη, σχεδιο, τυπος, φυλακη, φυσικα, φυσικο, φορα, χρημα, date, δημητρης, δικαιωματα, γκικας, χωρα, ιδιαιτερα, η εφημεριδα, κομματι, ξενος, σημαίνει, τραπεζα, θεματα, ξεπλυμα, χερια
Τυχαία Θέματα