ΔΝΤ: Στο 293,8% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος ως το 2060 χωρίς τα μέτρα ελάφρυνσης που προτείνουμε

Αναβολή της αποπληρωμής τόκων και κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. ως το 2040 προτείνει και επίσημα το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους του ΔΝΤ. Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται «σχετικό έγγραφο» του ΔΝΤ,
εκτιμάται πως, χωρίς μέτρα ελάφρυνσης, το χρέος θα φτάσει στο 293,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο έγγραφο σημειώνεται ότι οι λεπτομέρειες του πακέτου ελάφρυνσης χρέους θα πρέπει να οριστούν/ συμφωνηθούν εκ των προτέρων, ακόμα και αν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιθυμούν την καθυστέρηση συμφωνίας αναδιάρθρωσης ως το 2017. Ακόμη, εκτιμάται ότι η Ελλάδα αναμένεται να συγκεντρώσει πέντε εκατ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μεταξύ του 2015 και του 2030, ενώ οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση/ κεφαλαιοποίηση.

Στην έκθεση βιωσιμότητας προτείνεται η επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF τουλάχιστον κατά 17 χρόνια ενώ των δανείων που έχει χορηγήσει ο ESM για 6 χρόνια.

Επίσης, για τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα με το πρώτο Μνημόνιο το ΔΝΤ προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος κατά 20 χρόνια.

Η λήξη όλων των ευρωπαϊκών δανείων σύμφωνα με το ΔΝΤ θα πρέπει να παραταθεί έως το 2080.

Όσον αφορά στο επιτόκιο των δανείων που έχει χορηγήσει ο EFSF και o ESM η έκθεση βιωσιμότητας εκτιμά ότι θα πρέπει να παγώσει στο επίπεδο του 1,5% τουλάχιστον έως το 2045.

Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, σε δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφερόταν πως το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στην Ευρωζώνη για να μην πληρώνει η Ελλάδα τόκους ή κεφάλαια σχετικά με δάνεια διάσωσης ως το 2040. Επίσης- σύμφωνα με το δημοσίευμα- προτεινόταν να ωριμάσουν αργά και συγκεκριμένα μέχρι το 2080 τα δάνεια που έχει πάρει η Ελλάδα με το μέσο επιτόκιο να μην ξεπερνά το 1,5% και να διατηρηθούν οι των ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μικρότερο από 15% του ΑΕΠ.

Κάθετα αντίθετος σε αυτή την πρόταση φέρεται να είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που φέρεται να έχει δηλώσει ότι δεν αποδέχεται «πάγωμα» των επιτοκίων για την Ελλάδα, και ότι «με αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξει» μια τέτοια εξέλιξη.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα