Ισχυρός σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ νότια της Λέσβου

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε νότια της Λέσβου (στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου), στις 15:28 εκτιμώμενης ισχύος άνω των 6 Ρίχτερ- 6,1, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το εστιακό βάθος είναι 11 χλμ και το επίκεντρο βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο 34 χλμ νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.Επίσης, κοντά στο σημείο ακολούθησε
μετασεισμός γύρω στα 4,6 Ρίχτερ, στις 15:35, καθώς και άλλες, μικρότερες δονήσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν αναφερθεί ζημιές (πιο εκτεταμένες στην περιοχή του Πλωμαρίου). Ένα άνδρας απεγκλωβίστηκε από σπίτι με τη βοήθεια περίοικων στο χωριό Βρίσα (περίπου 800 κατοίκων), ενώ πραγματοποιούνται έρευνες για μια γυναίκα. Συνεργεία της Πυροσβεστικής ανασύρουν τραυματίες από τα ερείπια του χωριού.

«Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα. Όπως είπε επίσης ο Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

Σύμφωνα με τον κ. Πανσεληνά, οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Στο νησί μεταβαίνει με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ. Ειδικά κλιμάκια Μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μεταβαίνουν επίσης στη Λέσβο με εντολή του αρμόδιου υπουργού Χρ. Σπίρτζη, προκειμένου να ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Δέδε.

«Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο». δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, συνιστώντας στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις.

O σεισμός έγινε αισθητός και στη Χίο, ωστόσο, σύμφωνα με το politischios.gr, δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές στο νησί, ούτε στα Ψαρά και στις Οινούσες. Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε περιοχές της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη και οι γύρω επαρχίες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα