Ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, κύριε Ομπάμα

Προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών,

Θα μείνεις στην ιστορία της χώρας ως ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέφτηκε την Χιροσίμα, σημείο μηδέν. Όμως θα γράψεις ιστορία και για την ανθρωπότητα. Έχεις δίκιο που αφήνεις τους ιστορικούς να συζητούν το κατά πόσο ήταν σωστή η επιλογή του Προέδρου Χάρυ Τρούμαν να κάνει χρήση της ατομικής βόμβας, καθώς δεν μπορούμε να διαγράψουμε την ιστορία. Παρόλα αυτά, είσαι και το πρόσωπο που μπορεί να ξεκλειδώσει την συζήτηση για τη σημασία και τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων, μια συζήτηση από την οποία εξαρτάται το μέλλον μας.

Το
2009 στην Πράγα, είχες πει ότι είχες δεσμευτεί να φτιάξεις έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα. Το 2013 στο Βερολίνο, διαβεβαίωσες ότι «ειρήνη και δικαιοσύνη σημαίνει να επιδιώκεις την ασφάλεια ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα». Πέρυσι, υπέγραψες μια συμφωνία με το Ιράν που συνιστά σημαντική νίκη στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση των πυρηνικών.

Όμως τι θα γίνει με τον πυρηνικό αφοπλισμό; Η Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων (NPT) δεν δεσμεύει ξεκάθαρα τα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας να περιορίσουν το οπλοστάσιό τους. Ο διάλογος με τη Ρωσία μετά τη νέα Συνθήκη «Start» δεν έχει συνεχιστεί. Εν τω μεταξύ, ενώ εσύ και οι σύμμαχοί σου προσπαθείτε να εκσυγχρονίσετε τις πυρηνικές δυνάμεις σας, οι εντάσεις αυξάνονται. Αυτά τα όπλα, πρέπει να θυμόμαστε, έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τις βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές που δεν έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα.

Ώρες πριν την συγκέντρωση στο πάρκο εις μνήμην των θυμάτων στη Χιροσίμα, θα παρευρεθείς σε συγκέντρωση των G7 στη χερσόνησο Shima της Ιαπωνίας, όπου θα συναντήσεις τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Ελπίζω να χρησιμοποιήσεις την ευκαιρία για να μιλήσεις για το συγκεκριμένο θέμα με τους εκπροσώπους των δύο χωρών, οι οποίες, όπως και οι ΗΠΑ, διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Σε αυτό ελπίζω, έχοντας εκτιμήσει το γεγονός ότι συντόνισες την φετινή Σύνοδο Πυρηνικής Ασφάλειας. Η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη της ΜΚΟ NTI για τον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων και τις Πρωτοβουλίες «pour le Désarmement Nucléaire», στις οποίες είμαι επικεφαλής.

Μια συνέχεια των προσπαθειών σας θα μπορούσε να είναι η πρόταση να συγκαλέσετε μια παγκόσμια σύνοδο που στόχο θα έχει τη δημιουργία μιας πολυμερούς διαδικασίας πυρηνικής αφόπλισης. Ίσως στη νέα Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, οι ΗΠΑ να μπορούσαν να προτείνουν μια συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Έτσι, κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να χτίσουμε έναν «κόσμο ειρήνης και δικαιοσύνης», όπως είχατε πει στο Βερολίνο.

Με εκτίμηση,

Paul Quiles, πρώην υπουργός Αμύνης στη Γαλλία

Πρόεδρος της Οργάνωσης «Initiatives pour le Désarmement Nucléaire»

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στη γαλλική έκδοση της Huffington Post και αναδημοσιεύτηκε στα αγγλικά στην αμερικανική έκδοση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα