Οι πρώτες σκέψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για την συμφωνία

Με το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο στην ψήφιση των όρων της συμφωνίας που προέκυψε από το πολύωρο Eurogroup της Κυριακής, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δημοσίευσε νέο κείμενο στο προσωπικό του ιστολόγιο, παρουσιάζοντας τις πρώτες σκέψεις αναφορικά με την εν λόγω συμφωνία.

Σε αυτό ο κύριος Βαρουφάκης αναφέρει πως ο όρος «Νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών» που είχε χρησιμοποιήσει το 2010 για να περιγράψει το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ταιριάζει ακόμα περισσότερο στο πρόγραμμα
που καλείται τώρα να ψηφίσει.

Κατά τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει λάβει στο παρελθόν μια απόφαση που να υποσκάπτει με τέτοιο τρόπο το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ενότητας. Για να στηρίξει την άποψή του, επικαλείται τον Νομπελίστα οικονομολόγο Πωλ Κρούγκμαν, ο οποίος είχε πρόσφατα δηλώσει πως δεν ήταν η Ελλάδα ή ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέστρεψαν το όραμα μιας δημοκρατικής και ενωμένης Ευρώπης.

Στο ίδιο κείμενο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών επικαλείται τον οικονομολόγο Nick Kaldor που το 1971 είχε προειδοποιήσει πως μια νομισματική ένωση πριν από μια πολιτική ένωση όχι μόνο θα είχε δυσάρεστες οικονομικές συνέπειες, αλλά θα κατέστρεφε και το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Την συγκεκριμένη άποψη είχε μάλιστα εκφράσει, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το 1999 και ο κοινωνιολόγος Ralf Dahrendorf.

Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί στο νέο του άρθρο πως το κείμενο της συνόδου κορυφής αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο της ελληνικής υποχώρησης. Κατά τον ίδιο, η σύνοδος δεν είχε σχέση με οικονομικά ζητήματα και δεν αφορούσε στην διάσωση της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα αποτελεί απόδειξη μιας πολιτικής ταπείνωσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλήγει πως δεν είναι σημαντικό το να απαντήσει ο ίδιος στο εάν θα καταψηφίσει ή υπερψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το εάν η ελληνική οικονομία θα σημειώσει πρόοδο μέσα από αυτές. Τέλος, ο ίδιος τονίζει πως η τελευταία σύνοδος κορυφής δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιβολή ενός πραξικοπήματος.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα