Οι αντιρρήσεις του Τσίπρα, ο υπνάκος του Σόιμπλε και το σορμπέ λιμοντσέλο: Όλο το παρασκήνιο του Eurogroup

Την στιγμή που όλοι αναμένουν την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν κατά το Eurogroup της Κυριακής, η σελίδα Politico δημοσίευσε όλο το παρασκήνιο της πολύωρης συνεδρίασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και των 18 πολιτικών ηγετών της ευρωζώνης πήρε άσχημη τροπή μετά από το πλούσιο γεύμα που περιελάμβανε ψητό κοτόπουλο και σορμπέ λιμοντσέλο. Είχε φυσικά προηγηθεί μια εξάωρη μελέτη των απαιτήσεων που θα έπρεπε να αποδεχτεί η ελληνική
πλευρά, όμως ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί το δυσκολότερο κομμάτι, εκείνο των διαπραγματεύσεων.

Κατά την διάρκεια των 17 εξαντλητικών ωρών, όλοι οι κύριοι «παίχτες» εξέφραζαν, όπως τόνισε και η Άνγκελα Μέρκελ, αποκλίνουσες απόψεις. Η τελευταία συνάντηση για την διάσωση της Ελλάδας στον τελευταίο όροφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετατράπηκε σε μια λεκτική αντιπαράθεση διαφορετικών παραγόντων: της Κομισιόν εναντίον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Γαλλίας εναντίον της Γερμανίας και της βόρειας Ευρώπης εναντίον του Νότου.

«Όλοι ήθελαν να φύγουν από το κτίριο έχοντας νικήσει», αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

Τα σημάδια ότι θα παρουσιάζονταν προβλήματα κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων φάνηκαν από νωρίς. Ο Τσίπρας, υποστηρίζει το άρθρο, έφτασε νωρίς την Κυριακή στις Βρυξέλλες έτοιμος να συμβιβαστεί. Είχε δεχτεί ήδη τις μισές απαιτήσεις, όμως όταν η ώρα πήγε 10 και άρχισαν οι συζητήσεις για τις τελευταίες γραμμές της δεύτερης σελίδας, η κατάσταση πήρε άλλη τροπή. Σε αυτές τις γραμμές η Ευρωζώνη ζητούσε από την Ελλάδα να βάλει ως ενέχυρα τα εναπομείναντα επενδυτικά αγαθά της στο... Λουξεμβούργο. Σαν αν μην έφτανε αυτό, αναφέρει το Politico, ο αριθμός των 50 δισ. ευρώ έμοιαζε εξωπραγματικός, σαν να μην είχει υπολογιστεί σωστά.

Πολλοί στο δωμάτιο άρχισαν τότε να υποστηρίζουν πως τα κίνητρα του Βερολίνου είναι ξεκάθαρα πολιτικά. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνούνταν να προχωρήσει, όμως μετά από μια ώρα ανταλλαγής απόψεων, οι δύο πλευρές επέλεξαν να αφήσουν αυτό το κομμάτι πίσω. Σύντομα όμως, όταν το ρολόι σήμανε 12 και ο Τουσκ κάλεσε τους ηγέτες να κάνουν ένα διάλειμμα ώστε να χαλαρώσουν, προέκυψαν ακόμα περισσότερα προβλήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, ο Τσίπρας άρχισε να έχει δεύτερες σκέψεις για τις μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό, ο Τουσκ και ο Ολάντ ζητούσαν από την Μέρκελ να χαλαρώσει την στάση της και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Juha Sipilä, αστειεύοταν και ζητούσε να μάθει πότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ο Σόιμπλε είχε μάλιστα γυρίσει στο ξενοδοχείο του προκειμένου να κλέψει λίγα λεπτά ύπνου.

Κατά τις τέσσερις τα ξημερώματα, οι τόνοι άρχισαν να χαμηλώνουν και με την βοήθεια της Γαλλίας, η Ελλάδα κατάφερε να βγάλει από το τραπέζι το σενάριο περί προσωρινού Grexit που είχε προτείνει ο Σόιμπλε. Παρόλα αυτά, το ζήτημα του ταμείου με βάση το Λουξεμβούργο δεν είχε επιλυθεί. Μετά από την παρέμβαση του Τουσκ και του Ολάντ, η Μέρκελ συμφώνησε στο να βρίσκεται στην Ελλάδα η έδρα του ταμείου.

Την στιγμή που όλα φαίνονταν να έχουν λυθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός έφερε ένα ακόμα ζήτημα στο τραπέζι. Ήταν επτά το πρωί όταν ζήτησε να μην συνεχίσει να εμπλέκεται στο ελληνικό ζήτημα το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο, γεγονός που δεν μπορούσε να αποδεχτεί η Γερμανία. Δύο ώρες μετά, ο πρωθυπουργός έκανε τελικά πίσω και αποδέχτηκε τους όρους του πακέτου βοήθειας 86 δισ. ευρώ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα