Η λίστα του «κουαρτέτου» με τα προαπαιτούμενα που κλείδωσε στο EuroWorking Group

Μέτρα φωτιά περιλαμβάνει η λίστα με τα προαπαιτούμενα η οποία «κλείδωσε» κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group. Τα 48 προαπαιτούμενα είναι αυτά τα οποία και θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η λίστα περιλαμβάνει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις αλλά και φορολογικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν τάχιστα μέσα στον Οκτώβριο
προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην πρώτη δέσμη των μέτρων περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του Αυγούστου, καθώς και εκείνες που έπρεπε, βάσει του μνημονίου, να υλοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη δέσμη υπάρχουν τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το φορολογικό, το ασφαλιστικό, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή η εύρεση ισοδύναμου, η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η λίστα αυτή με τα προαπαιτούμενα δεν είναι και η τελευτία καθώς η Αθήνα θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές και σε μια δεύτερη η οποία θα «ξεκλειδώσει» και το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ από τη δόση των 3 δισ. ευρώ του Αυγούστου.

Τα μέτρα «φωτιά»

Πιο αναλυτικά το οικονομικό επιτελείο καλείται να εφαρμόσει μία σειρά από μέρα «φωτιά» και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Άλλωστε χρόνος δεν υπάρχει καθώς μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνονται, οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, η μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς, οι αλλαγές στις 100 δόσεις, η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες, η μείωση κατά 50% στο κονδύλι θέρμανσης, το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, η καθολική ενοποίηση των ταμείων, η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ κτλ.

Επίσης, ένα ακόμη μέτρο το οποίο θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση είναι η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, η εξεύρεση ισοδυνάμων για τις αποφάσεις του ΣτΕ που αφορούσαν στις μειώσεις συντάξεων 2012, ο προσδιορισμός ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως επίσης και για την μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η τηλεδιάσκεψη, διήρκησε περίπου μία ώρα, και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ενώ μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται κορυφαίους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα