Η NSA έχει αρχεία για μια χώρα η οποία...δεν υπάρχει

Όλοι γνωρίζουν τη Wikipedia, αλλά λίγοι (τουλάχιστον, στην Ελλάδα) γνωρίζουν την Intellipedia: Πρόκειται για την «εσωτερική» έκδοση της Wikipedia για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η αρχική ιδέα για την οποία είχε παρουσιαστεί – σύμφωνα με ανακοίνωση της CIA- το 2004, από τον Κάλβιν Άντρους, εργαζόμενο της υπηρεσίας. Επίσημα η Intellipedia ανακοινώθηκε το 2006, και είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο, αν και απαιτούνται ειδικά διαπιστευτήρια των αμερικανικών υπηρεσιών
πληροφοριών για τη χρήση της. Ωστόσο, κάποιες σελίδες της έχουν ανοίξει για το ευρύ κοινό, όπως πχ του Βατικανού.

Έτσι, υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα πράγματα που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς, κατόπιν αιτημάτων που έγιναν στο πλαίσιο αιτημάτων FOIA (Freedom of Information Act). Με αυτό τον τρόπο είδε, πριν δύο χρόνια, ύστερα από αίτημα του Ρόμπερτ Ντέλαγουερ, η καταχώρηση της NSA για μια χώρα με το όνομα «Η Δημοκρατία του Κοντς». Η υπηρεσία δημοσιοποίησε ένα σύνολο τεσσάρων σελίδων, που είναι αρκετό υλικό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια χώρα η οποία δεν υπάρχει.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας Muckrock, που αναπαράχθηκε από το Atlas Obscura, η «Δημοκρατία του Κοντς» (Conch Republic) «ιδρύθηκε» το 1982 και είναι στην πραγματικότητα το Κη Ουέστ στη Φλόριντα. Η «ίδρυσή» της έγινε ως μια χιουμοριστική διαμαρτυρία κατά της ύπαρξης ενός σημείου ελέγχου της συνοριοφυλακής σε μια οδική αρτηρία που συνδέει το Κη Ουέστ με την ενδοχώρα, το οποίο οι κάτοικοι δεν συμπαθούσαν και πολύ, καθώς προκαλούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση και επηρέαζε αρνητικά τον τουρισμό.

Όπως αναφέρεται στην Intellipedia, «η Δημοκρατία του Κοντς είναι ένα “μικροέθνος” (micronation) η ύπαρξη του οποίου ανακηρύχθηκε ως χιουμοριστική διαμαρτυρία – απόσχιση της πόλης του Κη Ουέστ από τις ΗΠΑ στις 23 Απριλίου 1982. Έκτοτε, διατηρείται για τουριστικούς σκοπούς...αν και δεν είναι, ούτε ήταν ποτέ, πραγματικό αποσχιστικό κίνημα, πολλοί στο Κη Ουέστ συνεχίζουν να τάσσονται κατά αυτού που θεωρούν ως μια “ανάλγητη” κεντρικής κυβέρνηση».

Στην πραγματικότητα, το υλικό αυτό προέρχεται στην ουσία από τη σχετική σελίδα της Wikipedia, όπου γίνεται αναφορά σε «εισβολές του 1995», «προσαρτήσεις» και άλλα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα