Η Honda επεκτείνει τη χρήση του υδρογόνου

.

Μια ξεκάθαρη στρατηγική πρόκειται να ακολουθήσει η Honda ως προς τη χρήση του υδρογόνου, στον δρόμο που ακολουθεί για την ηλεκτροκίνηση.

Η Honda προσπαθεί να επιτύχει την ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα για όλα τα προϊόντα και τις εταιρικές δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται, μέχρι το 2050. Η ιαπωνική μάρκα εστιάζει σε «τρεις πυλώνες» πρωτοβουλιών: «ουδετερότητα άνθρακα», «καθαρή ενέργεια» και «επανακυκλοφορία πόρων». Στις πρωτοβουλίες της, η Honda

θεωρεί το υδρογόνο ως έναν από τους φορείς ενέργειας υψηλών δυνατοτήτων, μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια.

Ο «κύκλος του υδρογόνου» ξεκινά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με τη χρήση της τεχνολογίας ηλεκτρόλυσης νερού, η ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μπορεί να μετατραπεί σε «πράσινο υδρογόνο», καθιστώντας το λιγότερο επιρρεπές σε διακυμάνσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω εποχικότητας και καιρικών συνθηκών, ενώ καθίσταται δυνατή η μεταφορά της ενέργειας εκεί όπου είναι απαραίτητη με τη μορφή «πράσινου υδρογόνου» μέσω κατάλληλων μεθόδων, όπως η μεταφορά μέσω ξηράς, θαλάσσης και αγωγών.

Η Honda θα επεκτείνει τις εφαρμογές του συστήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου, όχι μόνο στα μοντέλα FCEV αλλά και σε διάφορες εσωτερικές και εξωτερικές εφαρμογές, τονώνοντας τη ζήτηση για υδρογόνο και διευκολύνοντας τη μετάβαση στην ανθρακική ουδετερότητα της κοινωνίας μέσω της χρήσης υδρογόνου.

Σημειώνεται ότι η Honda ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που εστίασε στις δυνατότητες του υδρογόνου για την υλοποίηση μιας κοινωνίας απαλλαγμένης από τον άνθρακα και ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου και μοντέλων FCEV πάνω από 30 χρόνια. Από το 2013, η Honda συνεργάζεται με την GM για την από κοινού ανάπτυξη του συστήματος κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς.

Τώρα, το 2024, στη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία, η Honda θα παρουσιάσει ένα μοντέλο FCEV εξοπλισμένο με το σύστημα κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς που αναπτύχθηκε από κοινού με την GM. Εκτός από τα πλεονεκτήματα των FCEV, τα οποία επιτρέπουν την οδήγηση μεγάλων αποστάσεων με σύντομο χρόνο ανεφοδιασμού, αυτό το ολοκαίνουργιο μοντέλο FCEV θα διαθέτει μια λειτουργία plug-in η οποία προσφέρει την ευκολία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που μπορούν να επαναφορτίζονται στο σπίτι.

Ενώ το κόστος και η αντοχή θεωρούνται βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διευκολυνθεί η ευρεία χρήση των συστημάτων κυψελών καυσίμου, αυτό το σύστημα κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς, το οποίο αξιοποιεί τη γνώση, την τεχνογνωσία και τις οικονομίες κλίμακας και των δύο εταιρειών, θα μειώσει το κόστος στο ένα τρίτο σε σύγκριση με εκείνο του συστήματος κυψελών καυσίμου του Honda Clarity Fuel Cell του 2019. Επίσης, έως το 2030 η Honda θα προσπαθήσει το συνολικό κόστος των συστημάτων κυψελών καυσίμου να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους συμβατικούς κινητήρες diesel.

Εξαλλου, η Honda διεξάγει προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη των τεχνολογιών του υδρογόνου, ενώ οραματίζεται τη χρήση τους στο διάστημα. Για να καταστούν βιώσιμες οι διαστημικές δραστηριότητες, είναι απαραίτητο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ανάγκη ανεφοδιασμού με πόρους από τη Γη. Μια από τις λύσεις στην εν λόγω πρόκληση είναι η δημιουργία ενός κυκλικού συστήματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο συνδυάζει ένα σύστημα ηλεκτρόλυσης νερού υψηλής διαφορικής πίεσης που παράγει οξυγόνο και υδρογόνο χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια για την ηλεκτρόλυση του νερού και ένα σύστημα κυψελών καυσίμου που παράγει ηλεκτρική ενέργεια και νερό από οξυγόνο και υδρογόνο.

.

Ως προς τις πωλήσεις, στα μέσατης δεκαετίας που διανύουμε, η Honda οραματίζεται να φθάνουν τις 2.000 μονάδες ετησίως και θα προσπαθήσει να τις επεκτείνει σταδιακά, με στόχο να αυξηθούν στις 60.000 το 2030 και σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ετησίως μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2030.

Λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του υδρογόνου, το οποίο μπορεί να αποθηκεύει και να μεταφέρει ενέργεια σε υψηλή πυκνότητα και να γεμίζει γρήγορα το ρεζερβουάρ, το σύστημα κυψελών καυσίμου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως πηγή ενέργειας για ευρείας χρήσης προϊόντα κινητικότητας μεγάλου μεγέθους και υποδομές μεγάλης κλίμακας. Επίσης, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και για προϊόντα κινητικότητας που απαιτούν γρήγορο ανεφοδιασμό, όπου είναι δύσκολο να τροφοδοτηθούν με μπαταρίες. Επιπλέον, πολλαπλές μονάδες του συστήματος κυψελών καυσίμου μπορούν να συνδεθούν παράλληλα για την επίτευξη υψηλότερης απόδοσης. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα, η Honda έχει προσδιορίσει τέσσερις βασικούς τομείς για τις εφαρμογές των συστημάτων κυψελών καυσίμου για την πρώτη φάση της εισόδου της στον τομέα του υδρογόνου: οχήματα Honda FCEV, επαγγελματικά οχήματα, σταθεροί σταθμοί παραγωγής ενέργειας και μηχανήματα κατασκευών, ενώ έχει αρχίσει να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τομέα του υδρογόνου απευθυνόμενη και σε πελάτες B2B.

.

Ως πρώτο βήμα, ένας σταθερός σταθμός παραγωγής ενέργειας κυψέλων καυσίμου με ισχύ περίπου 500 kW, ο οποίος επαναχρησιμοποιεί συστήματα κυψελών καυσίμου από οχήματα Honda Clarity Fuel Cell, εγκαταστάθηκε στο εταιρικό campus της American Honda Motor Co., Inc. στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η δοκιμαστική λειτουργία του σταθμού ως εφεδρική πηγή ενέργειας για το κέντρο δεδομένων θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα. Μετά από αυτή τη δοκιμή, η Honda θα αρχίσει να εφαρμόζει τεχνολογίες σταθερών σταθμών παραγωγής ενέργειας από κυψέλες καυσίμου σε εργοστάσια και κέντρα δεδομένων της Honda σε όλο τον κόσμο, μέσω των οποίων η εταιρεία επιδιώκει να μειώσει επίσης τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές της.

Καταλήγοντας, προκειμένου να επιτευχθεί η ευρεία χρήση των συστημάτων κυψελών καυσίμου, ζωτικής σημασίας χρειάζεται να δημιουργηθούν οικοσυστήματα υδρογόνου, που περιλαμβάνουν τον ανεφοδιασμό με υδρογόνο και η Honda θα αναλάβει ενεργό ρόλο στον τομέα αυτό.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά τα θύματα των σεισμών σε Τουρκία και ΣυρίαΣεισμός σε Τουρκία- Συρία: Πάνω από 16.000 οι νεκροί, προβλήματα παραδέχτηκε ο ΕρντογάνΛέκκας για σεισμό σε Τουρκία- Συρία: Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000
Keywords
Τυχαία Θέματα