Φωτιά σε πλοίο με εκατοντάδες επιβάτες. Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού «Norman Atlantic», ενώ αυτό έπλεε βορειοδυτικά των Οθωνών.

Γύρω του βρίσκονται οκτώ παραπλέοντα σκάφη, τα οποία συνδράμουν στην επιχείρηση διάσωσης, όπου συμμετέχει επίσης και ένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Συνδρομή παρέχει και η ιταλική ακτοφυλακή - που έχει αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης- με εναέρια και πλωτά μέσα. Εντολή να συνδράμει έλαβε και η φρεγάτα «Ναβαρίνο», ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο Norman
Atlantic έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε. Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχθούν τους διασωθέντες. Πριν λίγη ώρα, σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση Rai, ένας πενηνταοκτάχρονος Ιταλός επιβάτης μεταφέρθηκε στην στρατιωτική βάση της Γκαλατίνα, κοντά στο Πρίντεζι. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Οι περισσότεροι επιβάτες αναμένεται να επιβιβαστούν στο κρουαζιερόπλοιο «Cruise Europa». Oι επιβαίνοντες στο σκάφος, όπως έγινε γνωστό, ανέρχονται στους 478. Δύο επιβάτες έχουν εγκλωβιστεί στη γλίστρα. Ωστόσο, σε tweet του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, έγραψε ότι έχουν διασωθεί από ελικόπτερα οι πρώτοι επιβάτες. Σύμφωνα με νέες αναφορές, οι διασωθέντες συνολικά ανέρχονται στους 56.

Gli aggiornamenti ufficiali proseguono ogni ora su siti istituzionali. Elicottero è riuscito a prelevare primi passeggeri. #NormanAtlantic

— Matteo Renzi (@matteorenzi) December 28, 2014

Eκπρόσωπος του Λιμενικού δήλωσε νωρίτερα ότι από τις 10 το πρωί το σκάφος βρίσκεται στην περιοχή ευθύνης της ιταλικής ακτοφυλακής. Όσον αφορά στη σύνθεση των επιβαινόντων, μεταξύ των επιβατών συγκαταλέγονται 234 Έλληνες, καθώς και 34 Έλληνες στο πλήρωμα. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της επιχείρησης διάσωσης.

Όπως ανέφερε, επίσης, στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή.

Η φωτιά στο πλοίο εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του, υπό αδιευκρίνιστη αιτία. Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ, ο Ιταλός πλοίαρχος δήλωσε σε ΜΜΕ της χώρας ότι το πλοίο είναι ακυβέρνητο και κατευθύνεται προς τις αλβανικές ακτές, ενώ η φωτιά δεν έχει σβηστεί, αλλά έχει συγκρατηθεί.

Στη δημοσιότητα δόθηκε από το blog paramythia-online φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται το πλοίο.

A picture from #NormanAtlantic sent to a local greek blog pic.twitter.com/4ijhUNNcpL

— Ioanna Iliadi (@ioann_A) December 28, 2014

Όπως ανέφερε στη HuffPost Greece ο διαχειριστής του Paramythia-online, η φωτογραφία τραβήχτηκε 25 ναυτικά μίλια ανοικτά των Οθωνών, από επιβάτη πλοίου της γραμμής Ανκόνα- Ηγουμενίτσα.

Σημειώνεται ότι στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει εδώ και ώρα φωτογραφίες οι οποίες φέρονται να δείχνουν το φλεγόμενο σκάφος, ωστόσο όπως επισημαίνεται από χρήστες και όπως φαίνεται από τις ήπιες καιρικές συνθήκες στις εικόνες, οι φωτογραφίες απεικονίζουν περιστατικό του παρελθόντος και όχι το σημερινό.

BREAKING: Major rescue under way after fire breaks out on Norman Atlantic ferry http://t.co/XENg1dqTQt pic.twitter.com/5PnUB1huVx

— The Independent (@Independent) December 28, 2014

BREAKING: Norman Atlantic is evacuated due to extensive fires. Follow the ship: https://t.co/ro8tIrbVdl pic.twitter.com/zRklLzjzi7

— MarineTraffic (@MarineTraffic) December 28, 2014

Όπως ανέφερε στο Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, έχει υπάρξει επικοινωνία για το ζήτημα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον Ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι, κατά την οποία συζητήθηκε ο συντονισμός της επιχείρησης.

Stiamo seguendo la vicenda del traghetto tra Grecia e Italia, in contatto con il premier Samaras e con max coinvolgimento nostra Marina

— Matteo Renzi (@matteorenzi) December 28, 2014

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση με το κρουαζιερόπλοιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με το ιταλικό Λιμενικό», αναφέρει o Iταλός πρωθυπουργός.

Την επιχείρηση παρακολουθεί ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός. Ο υπεύθυνος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας βρέθηκε μαζί με τον βουλευτή Νίκο Συρμαλένιο στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για ενημέρωση από τον υπουργό, όπως και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Βαρβιτσιώτη είχε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός, δεν υπάρχει πληροφόρηση για αγνοούμενους, ενώ έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη περίπτωση έρευνας και διάσωσης.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, δήλωσε τα εξής: «Aπό τις 4:00 σήμερα τα ξημερώματα, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα ( πλήρωμα και επιβάτες ) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες».

«Στην περιοχή πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, ενώ υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίο Cruise Europa το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη.
Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις Ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα».

«Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης [...] είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα».

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, «κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά».

Επιβάτης του πλοίου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε πως το προσωπικό του πλοίου δεν ήταν έτοιμο για μία ανάλογη κατάσταση και δεν γνώριζε πώς να κατεβάσει τις λέμβους. Άλλοι επιβάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε επαφή με το προσωπικό του πλοίου και μόνοι τους άνοιξαν τα κουτιά, για να πάρουν τα σωσίβια.

«Θέλουμε επειγόντως βοήθεια. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το καράβι. Δεν υπάρχουν βάρκες. Έχουμε εγκλωβιστεί τέρμα πάνω. Έχει τρελό αέρα« , είπε άλλος επιβάτης του πλοίου στο Mega. Παράλληλα, νέα μαρτυρία κάνει λόγο για πολύ δυσχερείς συνθήκες πάνω στο πλοίο.

Σε ανακοίνωση της ANEK LINES αναφέρεται ότι το πλοίο ανήκει στην ιταλική VISEMAR di Navigazione S.R.L και ήταν ναυλωμένο από την ελληνική εταιρεία. Πραγματοποιούσε τη διαδρομή Πάτρα- Ηγουμενίτσα- Ανκόνα.

Σημειώνεται ότι αναφορά στο περιστατικό έκανε και ο Πάπας Φραγκίσμος: «είμαι στο πλευρό των συγγενών των επιβατών των πλοίων που βρίσκονται ακυβέρνητα και παρουσίασαν βλάβη στην Αδριατική. Θέλω να εκφράσω την συμπάθειά μου και προς τους διασώστες οι οποίοι καταβάλλουν αδιάκοπές προσπάθειες» δήλωσε απευθυνόμενος προς τους πιστούς, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Keywords
Τυχαία Θέματα