Έτινγκερ: Λύση για την Ελλάδα ακόμη και σε Σύνοδο Κορυφής. Πιέζουν για λύση οι ΗΠΑ

Ενώ όλοι ελπίζουν σε αποφάσεις για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, ο Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό ζήτημα να κλείσει σε μια Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Η σκέψη αυτή έχει συζητηθεί και είναι κάτι που επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το θέμα της Ελλάδας μετατρέπεται σε πολιτικό και όχι αμιγώς οικονομικό.

Μετά το χθεσινό άμεσο nein του Σόιμπλε στο αίτημα της Ελλάδας (που επικρίθηκε αρκετά εντός και εκτός) η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία απόψε, υπεύθυνη δεν θα είναι η χώρα μας.

Παππάς: Η επιστολή δεν αλλάζει

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έστειλε σήμερα ένα ακόμη μήνυμα για την στάση της που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση στο σημερινό Eurogroup

Μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, τόνισε πως το αίτημα της Ελλάδας «έχει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. 'Η θα γίνει δεκτό ή δεν θα γίνει. Δεν υπάρχουν λύσεις κάπου περίπου στη μέση». Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία σήμερα, απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «το θέμα πρέπει να ληφθεί με πολιτικές παρεμβάσεις στο υψηλότερο επίπεδο» διευκρινίζοντας ότι μιλάει για μια Σύνοδο Κορυφής. Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι δεν μπαίνουμε στην κουβέντα για να ζητήσουμε, αλλά για να συζητήσουμε».

Έτινγκερ: Λύση ακόμη και σε Σύνοδο Κορυφής

Ο Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος, Έτινγκερ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, τόνισε πως όλες οι πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που δεν απέκλεισε να γίνει σε Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

«Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Σε αυτή τη βάση νομίζω ότι είναι ακόμη εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες 8 ημέρες. Εάν χρειαστεί μέσω μίας νέας Συνόδου Κορυφής», είπε χαρακτηριστικά.

Η εν λόγω δήλωση την ημέρα που διεξάγεται το Eurogroup, μειώνει τις προσδοκίες για επίτευξη τελικής συμφωνίας για την επέκταση της δανειακής σύμβασης απόψε.

Βερολίνο: Μετά το Eurogroup οι αποφάσεις για νέες συναντήσεις

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο και η γερμανική κυβέρνηση, αναμένοντας ωστόσο το αποτέλεσμα του Eurogroup.
«Θα περιμένουμε το αποτέλεσμα του Eurogroup πριν αποφασίσουμε για νέες συναντήσεις», δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η τελευταία πρόταση του Γ. Βαρουφάκη ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα θέλει βοήθεια από ΕΕ» επεσήμανε επίσης, ενώ προσθέτει ότι «η ελληνική πρόταση αποτελεί καλή βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Αργότερα, εκπρόσωπος της Μέρκελ είπε ότι το αίτημα της Αθήνας αποτελεί «ένα σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις», αν και «δεν είναι ακόμη επαρκές», όπως είπε.

Πιέζουν για λύση οι ΗΠΑ για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ουκ ολίγες φορές την ανησυχία τους για την ελληνική κρίση, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρωζώνη πίσω στην ύφεση, επηρεάζοντας έτσι την αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να κινηθούν επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

Ειδικότερα, η WSJ κάνει αναφορά στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου με Ευρωπαίους αξιωματούχους (τον πρόεδρο του Eurogroup και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας), καθώς και με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη. «Ο κ. Λιου ενθάρρυνε όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία, αποτρέποντας την αποδυνάμωση της Ευρωζώνης» και τη «διάχυση της κρίσης πέραν του Ατλαντικού», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. «Έχουμε τονίσει πως θα χρειαστεί εποικοδομητικός και ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός και ότι θα απαιτηθεί συμβιβασμός», είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στους συνομιλητές του.

Όπως τονίζεται επίσης, «κορυφαία οικονομικά στελέχη του προέδρου Ομπάμα αύξησαν τις τελευταίες ημέρες την πίεση προς την Ελλάδα και τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Ελλάδα «να προχωρήσει με τα μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», ενώ έχουν προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πως «αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο της χώρας να εξέλθει από την Ευρωζώνη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα