Στη Λιουμπλιάνα ο Σέρβος πρωθυπουργός

Η εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου Σλοβενίας - Σερβίας και η πορεία ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνή θέματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Σλοβένου πρωθυπουργού, Μίρο Τσέραρ με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος, συνοδευόμενος από μέλη της σερβικής κυβέρνησης, πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Λιουμπλιάνα.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν κατ' ιδίαν συνομιλίες στο Μπρντο πρι Κράνιου και θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων, διμερείς επαφές των υπουργών Εξωτερικών,
Οικονομίας και Τεχνολογίας, Άμυνας, Ενέργειας, Υγείας, Παιδείας και Επιστημών, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Γεωργίας των δύο χωρών. Επιπλέον έχει προγραμματιστεί υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στην προστασία από φυσικές και άλλες καταστροφές και μνημονίου συνεργασίας στην πολιτική για την νεολαία και στον αθλητισμό.

Η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών είναι στην κορυφή της ατζέντας επιχειρηματικού συνεδρίου που οργανώνει το απόγευμα το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Σλοβενίας (GZS), στο οποίο θα μιλήσουν οι δύο πρωθυπουργοί και υπουργοί.

Θέματα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι η εφαρμογή της συνθήκης του 2001 για τη διαδοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η πρόσβαση στα τότε αρχεία του κράτους και ο ισολογισμός της πρώην γιουγκοσλαβικής κεντρικής τράπεζας.

Η Σερβία είναι επίσης μία από τις διάδοχες χώρες που πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με τις εγγυήσεις για τις παλαιές καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών με έδρα τη Βασιλεία.

Οι κ.κ. Τσέραρ και Βούτσιτς συναντήθηκαν πρώτη φορά στο Βελιγράδι, τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Σύνοδο των ηγετών 16 χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Κίνας. Αργότερα ο Σέρβος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ και τον πρόεδρο της Σλοβενικής Βουλής, Μίλαν Μπργκλεζ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας θα παρακολουθήσει αύριο μαζί με τον Σλοβένο ομόλογό του το 51ο Παγκόσμιο Κύπελλο Σκι Golden Fox στο Μάριμπορ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα