Εντυπωσιακό επίτευγμα της Revolut: 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα μέσα σε 6 χρόνια

Ενα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα ανακοίνωσε την Πέμπτη (7/3) η Revolut, η οποία έφτασε τους 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα μετά από μόλις 6 χρόνια λειτουργίας στη χώρα μας. Αυτό επί της ουσίας σημαίνει πως σχεδόν το 10% του πληθυσμού, ήτοι τουλάχιστον 1 στους 10 Ελληνες, διαθέτει σήμερα λογαριασμό στη Revolut. Αξίδει, δε, να σημειωθεί ότι

το app της έχει τα περισσότερα downloads με διαφορά από οποιοδήποτε άλλη τραπεζική εφαρμογή στην Ελλάδα

Η γνωστή διεθνής εφαρμογή χρηματοοικονομικών ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2015 στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2018. Εκτοτε έχει καταφέρει να εξαπλωθεί παγκοσμίως, με περισσότερους από 40 εκατομμύρια πελάτες ανά την υφήλιο. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τη Revolut, αποτελόντας μία από τις αγορές με τους περισσότερους χρήστες στην Ευρώπη.

Ο Επικεφαλής Ανάπτυξης της Revolut για τη Νότια Ευρώπη, Ignacio Zunzinegui, μίλησε στη HuffPost Greece για το σημαντικό ορόσημο του 1 εκατομμυρίου πελατών στη χώρα μας, αποκαλύπτοντας τους επόμενους στόχους της εταιρείας: «Το 2018, όταν λανσάραμε τη δραστηριότητά μας στην Ελλάδα, η Revolut ήταν πρωτοπόρος με πάνω από 60.000 πελάτες που είχαν ανακαλύψει ήδη την εφαρμογή, πριν ακόμη μπούμε επίσημα στην ελληνική αγορά. Το 70-80% της ανάπτυξής μας επετεύχθη μέσω της διάδοσης από στόμα σε στόμα. Ανθρωποι που χρησιμοποιούν τη Revolut μένουν ικανοποιημένοι και μας συστήνουν σε φίλους και γνωστούς τους. Ετσι, ο κόσμος μας έμαθε σιγά-σιγά και τα τελευταία 2 χρόνια αναπτυχθήκαμε ραγδαία, φτάνοντας το 1 εκατ. πελάτες στην Ελλάδα. Οι πελάτες μας μιλούν για εμάς και είναι μια αντανάκλαση της ποιότητας των υπηρεσιών μας. Στόχος μας είναι να φτάσουμε το 1,5 εκατ. ως το τέλος του 2025 και τα 2εκατ. το 2026. Απώτερος στόχος είναι νακάνουμε την Revolut τον βασικό λογαριασμό που χρησιμοποιούν οι Ελληνες».

O Ignacio Zunzinegui, Επικεφαλής Ανάπτυξης της Revolut στη Νότια Ευρώπη.

Από εφαρμογή για διακοπές σε καθημερινή τράπεζα

Η Revolut άρχισε σε πρώτη φάση με μια απλή προσφορά: τη χρήση της στα ταξίδια με όρους που συμφέρουν πολύ. Ετσι οι άνθρωποι την επέλεγαν κυρίως όταν ταξίδευαν στο εξωτερικό, για να κάνουν συνάλλαγμα ή να πληρώνουν με κάρτα χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις. Από τότε, όμως, η γκάμα των προϊόντων της έχει διευρυνθεί κατά πολύ, όπως εξηγεί ο κ. Zunzinegui.

«Αναμφίβολα είμαστε γνωστοί για την μεγάλη διευκόλυνση που παρέχουμε σε όποιον ταξιδεύει, προσφέροντας τις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς και αυτό δεν θα αλλάξει. Δραστηριοποιούμαστε πλέον σε περισσότερες από 39 χώρες σε όλο τον κόσμο και η κάρτα μας δουλεύει παντού, οπότε αποτελούμε μια ″παγκόσμια λύση′’. Οι Ελληνες χρησιμοποιούν τη Revolut κυρίως για να μεταφέρουν χρήματα αλλά και για να πραγματοποιήσουν πληρωμές σε πάνω από 150 νομίσματα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Σταδιακά, ανακάλυψαν επίσης την ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία σε πάνω από 30 νομίσματα, αλλά και την ευκολία να πραγματοποιούν πληρωμές (ηλεκτρονικές και μη) απευθείας εντός της εφαρμογής, ανέπαφα ή με το κινητό τους. Ωστόσο, παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι μας επιλέγουν για τα καθημερινά τους ψώνια, για να πληρώνουν στο σούπερ μάρκετ, σε εστιατόρια κ.λπ. Συνειδητοποιούν δηλαδή ότι η Revolut δεν είναι καλή μόνο για ταξίδια αλλά και για χρήση στην καθημερινότητα, όπως π.χ. για άμεση μεταφορά χρημάτων χωρίς επιπλέον χρεώσεις και επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα, οι Ελληνες πελάτες μπορούν να στέλνουν χρήματα σε συγγενείς και φίλους σε δευτερόλεπτα, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς να πληρώνουν προμήθεια», τονίζει ο Επικεφαλής Ανάπτυξης της Revolut για τη Νότια Ευρώπη.

Ο μέσος πελάτης της Revolut στην Ελλάδα είναι 35 ετών, ζει σε μεγάλη πόλη, όπως Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, και την χρησιμοποιεί κυρίως για πληρωμές με κάρτα και για την αποστολή και λήψη χρημάτων. Σημειώνεται ότι το 2023, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτα Revolut στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 67% συγκριτικά με το 2022 (εκ των οποίων το 62% αφορά σε εγχώριες συναλλαγές), ενώ ο αριθμός των χρηματικών μεταφορών (μεταξύ φίλων στην εφαρμογή αλλά και των τραπεζικών μεταφορών) σημείωσε αύξηση κατά 107%.

Πλέον, προσφέρονται διάφορες επιπλέον δυνατότητες όπως συναλλαγές μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ETFs (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια), αυτοματοποιημένος οικονομικός σχεδιασμός και επενδυτικές υπηρεσίες βάσει αλγορίθμων (Robo-Advisor), επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα κ.ά. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Revolut λάνσαρε στην Ελλάδα τους λεγόμενους «ευέλικτους λογαριασμούς» με χαμηλό επιτόκιο (3,11% για τους χρήστες του προγράμματος Standard). «Εχουμε περίπου 1 εκατ. πελάτες στην Ευρώπη που χρησιμοποιούν αυτούς τους ″ευέλικτους″ λογαριασμούς, με συνολικές καταθέσεις 2,3 δις. ευρώ. Το άλλο κομμάτι στο οποίο επενδύουμε πολύ είναι στο λεγόμενο lifestyle. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα επιβράβευσης που αποκαλείται RevPoints, με το οποίο για κάθε ευρώ που ξοδεύεις ανταμοίβεσαι με πόντους και μπορείς να τους εξαργυρώσεις σε μίλια αεροπορικών εταιρειών για ταξίδια, κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα και άλλες δραστηριότητες», επιησμαίνει ο κ. Zunzinegui.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία

Ως ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους παίκτες στον ευρωπαϊκό χώρο των τραπεζικών υπηρεσιών, η Revolut καινοτομεί συνεχώς βασιζόμενη στις νέες τεχνολογίες. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει διάφορα εργαλεία, όπως η προστασία από απάτες μέσω Artificial Intelligence ή o ρομποτικός σύμβουλος επενδύσεων Robo-Advisor.

«Αναζητάμε συνεχώς λύσεις για να προστατεύουμε τους πελάτες μας και η τεχνολογία είναι το μέσο για να το πετύχουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον και εμείς την αξιοποιούμε για να προλαμβάνουμε και να αποτρέπουμε απάτες και δόλιες δραστηριότητες, οι οποίες βρίσκονται σε έξαρση. Παράλληλα, υπάρχει η επιλογή της κάρτας μιας χρήσης για όσους φοβούνται ότι μπορεί να πέσουν θύμα εξαπάτησης κατά τις αγορές τους online» λέει στη HuffPost ο κ.Zunzinegui. Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα έχουμε δημιουργήσει, το Robo-Advisor, το οποίο προσφέρει αυτοματοποιημένες συμβουλές επενδύσεων, ανάλογα με το ρίσκο και το χρονικό διάστημα στο οποίο επιθυμεί ο καθένας να δει κέρδη.  Δεν γνωρίζουν όλοι -ούτε είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν- πώς να επενδύουν τα χρήματά τους. Δεν προσδοκούμε να γίνει ο πελάτης μας ξαφνικά ο Ελληνας Warren Buffet (σ.σ. επιφανής Αμερικανός επενδυτής), για αυτό υπάρχει ο Robo-Advisor που κάνει όλη τη δουλειά για λογαριασμό του. Γενικά προσπαθούμε να παρέχουμε μια ευρεία γκάμα προϊόντων στους πελάτες μας, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες που ήρθαν για να μείνουν. Αλλά κύριο μέλημα μας είναι να γνωρίζουν πού και γιατί επενδύουν τα χρήματά τους, να ξέρουν τι κάνουν».

Ζήτημα εμπιστοσύνης

Κάποιοι, βέβαια, εξακολουθούν να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με τις ψηφιακές τράπεζες, προτιμώντας τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τα φυσικά καταστήματα. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), πάντως, κατατάσσει τη Revolut ως «σημαντική» εποπτευόμενη τράπεζα στην Ευρωζώνη. «Στο τέλος της ημέρας, είμαστε τράπεζα. Εχουμε τραπεζική άδεια λειτουργίας και βρισκόμαστε υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οπότε υπάρχουν οι ρυθμιστικές εγγυήσεις όπως συμβαίνει με κάθε άλλη τράπεζα. Δεν είμαστε απλά μια χρεωστική κάρτα αλλά μια πλήρως ανεπτυγμένη τράπεζα» υπογραμμίζει ο κ.Zunzinegui.

Και καταλήγει: «Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να εναποθέσεις κάπου χρήματα. Το Trustpilot(σ.σ. έγκριτος ιστότοπος αξιολόγησης εταιρειών, καταστημάτων και υπηρεσιών με βάση τις αξιολογήσεις πελατών) μας βαθμολογεί αυτή τη στιγμή με 4,2 στα 5, την ώρα που οι άλλες τράπεζες στην Ελλάδα βαθμολογούνται με 2,3 στα στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες μας συνειδητοποιούν ότι σε εμάς είναι πολύ καλύτερα. Το μόνο που χρειάζεται κανείς είναι κατεβάσει το app της Revolut και μέσα σε 8 λεπτά θα έχει ανοίξει τον δικό του λογαριασμό».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εντυπωσιακό, Revolut, Ελλάδα,entyposiako, Revolut, ellada