Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για το ολοήμερο σχολείο

Δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση άσκησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα των ενιαίου τύπου ολοήμερων σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να απαντά υποστηρίζοντας ότι γίνεται πράξη η συνταγματική επιταγή για ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά του Δημοτικού. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη και κόντρα σχετικά
με το θέμα που έχει προκύψει, μετά από δημοσίευμα της «Καθημερινής», που έκανε λόγο για κομματικά παιχνίδια με τις Πανελλαδικές, με «ξήλωμα» της πλειονότητας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων των Πανελλαδικών- και το υπουργείο Παιδείας να κάνει λόγο για «ανυπόστατα και ψευδή» δημοσιεύματα.

Πώς υποστηρίζει τη θέση του για τα ολοήμερα το υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι με τη δημιουργία του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου γίνεται πράξη η συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας.

«Με το ισχύον καθεστώς πολυτυπίας των σχολείων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτει ένα άδικο, ανορθολογικό και αντιπαιδαγωγικό δεδομένο: να προσφέρονται γνωστικά αντικείμενα (Πληροφορική, Θεατρική Αγωγή) καθώς και αυξημένες ώρες σε άλλα μαθήματα (Αγγλικά, Φυσική Αγωγή, Εικαστικά) μόνο σε έναν τύπο σχολείου, αυτόν του ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα), ενώ σε μη ενταγμένα στο ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία δεν προσφέρονται αντίστοιχες ευκαιρίες. Ταυτόχρονα, στα μη ΕΑΕΠ δημοτικά σχολεία, οι μαθητές των πρώτων δύο τάξεων ολοκληρώνουν τα μαθήματα δύο διδακτικές ώρες νωρίτερα (στις 12:25) από τους μαθητές των ΕΑΕΠ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης οι οποίοι ολοκληρώνουν τα μαθήματα τους μία ώρα νωρίτερα (στις 13:15). Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται ένα καθεστώς έντονων διακρίσεων μεταξύ των μαθητών του δημοτικού σχολείου, που δεν είναι πλέον αποδεκτές» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο νέος ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου, συμπληρώνεται, διατηρεί τα θετικά στοιχεία του ΕΑΕΠ, που, όμως, προβλέπονταν μόνο για 1337 12/θέσια ολοήμερα δημοτικά σχολεία και αποσκοπεί στον εμπλουτισμό και την επέκταση των προσφερόμενων γνωστικών αντικειμένων στους μαθητές όλων των τύπων σχολείων από 4/θέσια και πάνω.

«Η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων παραμένει ως έχει χωρίς καμία διαφοροποίηση. Είναι, συνεπώς, εντελώς ψευδής και εκ του πονηρού η καταγγελία ότι το Υπουργείο Παιδείας προτίθεται να κλείσει εκατοντάδες δημοτικά σχολεία στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας από 4/θέσια και κάτω» προστίθεται σχετικά.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στον realfm 97,8, υποστήριξε ότι το ολοήμερο σχολείο όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά επεκτείνεται. «Θα είναι ενιαίος τύπος ολοήμερου σχολείου, σε όλη την Ελλάδα και οι γονείς, οι οποίοι εργάζονται, θα μπορούν να τα αφήνουν τα παιδιά τους -προαιρετικό είναι- στο ολοήμερο σχολείο» δήλωσε. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των Θρησκευτικών, λέγοντας ότι θα παραμείνουν στα σχολεία, ωστόσο, η πολιτεία δεν θα αφήσει, όπως είπε, τη διδασκαλία τους, σε «τζιχαντιστές της Ορθοδοξίας».

Περί προγράμματος

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Παιδείας, η λήξη του υποχρεωτικού προγράμματος γενικεύεται για όλες τις τάξεις στις 13:15 και συντελείται με αναπροσαρμογή και εξισορρόπηση των ωρών των διδακτικών αντικειμένων μεταξύ των σχολείων με ΕΑΕΠ (1337 σχολικές μονάδες) και τους άλλους τύπους σχολείων (2218 σχολικές μονάδες). Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη δημιουργία ζώνης ανάμεσα στο διδακτικό (08:15-13:15) και εργασιακό ωράριο(13:15-14:00) των εκπαιδευτικών ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης των συναντήσεων του Συλλόγου διδασκόντων όσο συχνά κρίνεται αναγκαίο.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος στον Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με εκπαιδευτικό του κλάδου ΠΕ 70, «ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας». Ακόμη, στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ, Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Πολιτιστικοί Όμιλοι Δραστηριοτήτων.

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση απαξιώνει τον θεσμό

«Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της απαξιώνει στην πράξη το χρήσιμο και δημιουργικό θεσμό του ολοήμερου σχολείου» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τις αλλαγές στον θεσμό. «Η κυβέρνηση στερεί ουσιαστικά από τα παιδιά της μέσης οικογένειας εργαζομένων, τη δυνατότητα ενίσχυσης και εμπλουτισμού των μαθημάτων τους και των δεξιοτήτων τους. Έτσι, οδηγεί διαρκώς προς τα κάτω το επίπεδο της μόρφωσης» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης και καταλήγει: «Αν θέλουμε ως κοινωνία να έχουμε πραγματική προοπτική, οφείλουμε να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες καινοτομίας και γνώσης σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού».

Κριτική και από ΠΑΣΟΚ

Κριτική στις ενέργειες του υπουργείου Παιδείας άσκησε και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζεται πως τα ολοήμερα δημοτικά σχολεία (με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) ξεκίνησαν πιλοτικά το 2010 και είχαν επεκταθεί στο 65% του μαθητικού δυναμικού της χώρας, πρόγραμμα που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε από το 2010 και συμπεριλαμβανόταν στο Νέο Σχολείο.

Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, μειώνει και καταργεί ώρες από τα μαθήματα της Γυμναστικής, της Μουσικής, της Θεατρικής Αγωγής, της Πληροφορικής, της Ευέλικτης Ζώνης (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικές Δραστηριότητες), της Αγγλικής Γλώσσας και στην Α΄ και Β΄ τάξη μίας ώρας της ελληνικής Γλώσσας-Φιλοαναγνωσίας.

«Πόσο αριστερό είναι κύριε Φίλη να μειώνετε σχεδόν κατά τρεις ώρες τον χρόνο που τα παιδιά του Δημοτικού έμεναν στο Σχολείο; Τι θα πείτε στους γονείς που ενώ θα απαλλάσσονταν από το κόστος μάθησης ξένης γλώσσας και πληροφορικής τώρα τους επιβαρύνετε και πάλι με κόστη φροντιστηρίων. Δεν χρειάζεται να αναρωτηθεί κανείς ποιες οικογένειες θα επιβαρυνθούν περισσότερο από τις αριστερές σας επιλογές κύριε Φίλη» αναφέρεται σχετικά.

Το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο (ΕΤΟΔΣ) που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, εμφανίζει σημαντικά προβλήματα, καθώς:

«Δεν εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές καθώς αφορά σχολεία μεγαλύτερα από 4θεσια, αποφεύγει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της ύπαρξης κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, ουσιαστικά δημιουργεί σχολεία πολλών ταχυτήτων καθώς προσαρμόζει το πρόγραμμα σπουδών στο διαθέσιμο προσωπικό και δεν εξασφαλίζει το απαραίτητο προσωπικό ώστε να υλοποιείται το πλήρες πρόγραμμα, θέτει διαφορετικές προϋποθέσεις εγγραφής στο ολοήμερο ανά σχολείο (πχ βεβαίωση εργασίας και των 2 γονέων απαιτείται μόνον στα 6θέσια και άνω και όχι στα υπόλοιπα σχολεία) και περιορίζει τις ώρες παραμονής των μαθητών στο σχολείο, εκθέτοντας σε μεγαλύτερη ανισότητα και πλήττοντας κυρίως μαθητές από “φτωχό” κοινωνικό-μορφωτικό οικογενειακό περιβάλλον, οι οποίοι στις συνθήκες της κρίσης που βρίσκεται η χώρα έχουν αυξηθεί». Επίσης, όπως συμπληρώνεται, το πρόγραμμα στην πράξη γίνεται πιο πυκνό, με περισσότερο ακαδημαϊκό προσανατολισμό ενώ μειώνονται κατά πολύ τα μαθήματα και οι δραστηριότητες ανάπτυξης της προσωπικότητας και των στοιχείων του χαρακτήρα του μαθητή.

Όσον αφορά στις επιδιώξεις, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανοίξει με όσο δυνατόν λιγότερα κενά σε εκπαιδευτικούς τα σχολεία για τη χρονιά 2016-2017. καταργεί λοιπόν τα ΕΑΕΠ για να εξοικονομήσει 4000 θέσεις εκπαιδευτικών. Ωστόσο η καλύτερη κατανομή δασκάλων, η άρση αποσπάσεων και μετατάξεων, η λειτουργία σε εκπαιδευτικές ενότητες των ΕΑΕΠ αλλά και η ορθή διαχείριση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για το έτος που ολοκληρώνεται, με την παράλληλη αποτελεσματική διεκδίκηση νέων πόρων θα μπορούσαν να στηρίξουν τα Ολοήμερα με ΕΑΕΠ».

Διαβάστε επίσης: Κόντρα για την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων των Πανελλαδικών: Κριτική στο υπουργείο Παιδείας για «κομματικά παιχνίδια»

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα