Εννέα και ένας τρόποι για να καταφέρουμε να κάψουμε περισσότερο λίπος

.

Πως θα ενεργοποιήσουμε το σώμα μας ώστε να χρησιμοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας;

Οπως γράφει ο Ηλίας Ασημακόπουλος, γυμναστής, με έδρα τη Γλυφάδα, όλοι μας κατά διαστήματα, έχουμε αναρωτηθεί πως μπορούμε να κάψουμε περισσότερο λίπος, δηλαδή πως θα χρησιμοποιήσουμε περισσότερο το λιπώδη ιστό ως πηγή ενέργειας για να καταναλώσουμε θερμίδες και τελικά να μειώσουμε το σωματικό μας βάρος. 

Για να το καταφέρουμε αυτό, σίγουρα θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές. Τόσο στην νοοτροπία μας, όσο και στις καθημερινές μας συνήθειες. Το κίνητρο μας, πρέπει πάνω από όλα να είναι η υγεία. Σημαντικό

να μην κάνουμε καμία ακρότητα όσο αφορά τον στόχο μας, καθώς οτιδήποτε μη εγκεκριμένο σαν μέθοδος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας.

Παρακάτω θα δούμε δέκα έξυπνους τρόπους για να το πετύχουμε στην προπόνηση μας και να κάψουμε ακόμα περισσότερο λίπος.

Συμβουλές για να κάψουμε πιο πολύ λίπος1. Περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητα

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα βασικό μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος «καίει» συγκεκριμένες θερμίδες σε ηρεμία για να καταφέρει το σώμα μας να μείνει ζωντανό. Εάν εμείς λοιπόν βάλουμε περισσότερη κίνηση με οποιοδήποτε τρόπο στην καθημερινότητα μας, τότε θα βοηθήσουμε τον μεταβολισμό μας να αυξηθεί και θα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για κατανάλωση.

Η ενέργεια αυτή θα έρθει τόσο από την καύση υδατάνθρακα όσο και από την καύση λιπώδη ιστού. Στοιχεία που έχουμε αποθηκευμένα στο σώμα μας.

Η κίνηση (παραγωγή ενέργειας) μπορεί να έρθει, είτε από το απλό περπάτημα, είτε από καθημερινές ασχολίες, είτε από δουλειές του σπιτιού, είτε από προπόνηση είτε από άλλα πολλά. Απλά, ας γίνουμε πιο ενεργητικοί μέσα στην ημέρα.

Άρα περισσότερη κίνηση, σημαίνει περισσότερη ανάγκη για ενέργεια. Περισσότερη ανάγκη για ενέργεια σημαίνει περισσότερη κατανάλωση αποθηκευμένου υδατάνθρακα και λίπους.

2. Στοχευμένη – Έξυπνη διατροφή

Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με τρόφιμα που χρησιμεύουν στην υγεία μας και βοηθούν το σώμα μας να ενεργοποιήσει το λίπος ως πηγή ενέργειας ή μας κάνουν να νιώσουμε υψηλό κορεσμό με μικρή κατανάλωση θερμίδων.

Λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο έχουν ειδικά θρεπτικά συστατικά που μας βοηθούν στον στόχο της καύσης λιπώδη ιστού.

Φρούτα όπως αβοκάντο, φράουλες, βατόμουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες που σου δημιουργούν κορεσμό.

Πράσινο τσάι, το οποίο εκτός των αντιοξειδωτικών που περιέχει, λειτουργεί και σαν φυσικό θερμογεννετικό λιποδιαλυτικό. Όσπρια, όπως φασόλια, με πολλές φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, μας βοηθούν με υψηλό αίσθημα κορεσμού.

Αυτά τα τρόφιμα και άλλα πολλά μας βοηθούν χωρίς κόπο να περιορίσουμε την πρόσληψη λίπους. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει αφενός στην υγεία μας, αφετέρου στο αίσθημα κορεσμού με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Άρα να μην προσλαμβάνουμε περιττό λίπος στο σώμα μας. 

Ενας ειδικός στη διατροφή θα μας βοηθήσει για τα βέλτιστα αποτελέσματα.

3. Βάρη και αερόβια άσκηση

Ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε στο σώμα μας καθώς ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση του οργανισμού μας για την καύση λιπώδη ιστού έχουμε και την ενδυνάμωση μέσα από την προπόνηση με βάρη.

Πως θα γίνει αυτό; Ας χρησιμοποιήσουμε ελαφριά βάρη κι ας προσπαθήσουμε να εκτελέσουμε το προπονητικό μας πρόγραμμα όσο πιο συνεχόμενα γίνεται. Τα βάρη αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό και αυτό σημαίνει περισσότερες καύσεις μέσα στην ημέρα που βοηθούν στην επιπλέον καύση λίπους.

Επίσης όταν γυμνάζουμε διαφορετικές μυικές ομάδες, αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια. Καθώς η ανάγκη για θερμίδες μεγαλώνει, μεγαλώνει και η χρήση του λιπώδη ιστού ως πηγή ενέργειας. 

4. Μικρά διαλείμματα στη προπόνηση

Αναλόγως πάντα και την προπόνησή μας, όσο μικρότερα διαλείμματα κάνουμε τόσο πιο κοντά σε αερόβια ζώνη βρισκόμαστε. Και αυτό σημαίνει πως κρατάς τον μεταβολισμό σου σε υψηλά επίπεδα, το οποίο με την σειρά του σε βοηθάει στην χρήση του λίπους ποσοστιαία περισσότερο.

5. Ισομετρικές ασκήσεις

Ισομετρικές ασκήσεις, είναι ασκήσεις με ένταση, χωρίς κίνηση. Όπως για παράδειγμα η σανίδα ή ένα wallsquat. Οτιδήποτε ανεβάζει την ένταση χωρίς κίνηση είναι τέτοια άσκηση. Εκεί ο οργανισμός χρειάζεται έξτρα βοήθεια και θα την βρει καταναλώνοντας περισσότερο λίπος εκτός του υδατάθρακα.

6. Εναλλαγές προπονήσεων

Ας αλλάζουμε συχνά τα είδη των προπονήσεων, συμβουλευόμενοι πάντα τους προπονητές μας. Οι εναλλαγές των προπονήσεων στρεσάρουν το σώμα, δεν το αφήνουν να συνηθίσει και αυτό ενεργοποιεί πιο συχνά τον μεταβολισμό μας. Ας δοκιμάσουμε κι άλλα είδη όπως pilates, yoga, spinning κ.α.. θα μείνουμε έκπληκτος από τα μυϊκά αποτελέσματα.

7. Εναλλαγές συστημάτων προπόνησης

Ακριβώς όπως και παραπάνω τα διαφορετικά συστήματα στα βάρη βοηθούν στην παραπάνω κατανάλωση ενέργειας και καίμε περισσότερο λίπος. Στα συν, ότι δεν βαριόμαστε κάνοντας τα ίδια και τα ίδια. 

8. Εναλλαγές εξοπλισμού

Ας χρησιμοποιήσουμε διαφορετικούς εξοπλισμούς κατά την διάρκεια της προπόνησής μας. Έτσι ακόμα μια φορά κρατάμε ψηλά τον μεταβολισμό μας.

9. Πολυαρθρικές – Πολυμυϊκές ασκήσεις

Όσο περισσότερους μυς χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα στις ασκήσεις τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε. Επίσης κάνοντας πολυμυϊκές ασκήσεις  βελτιώνουμε  νευρομυϊκά το συντονισμό και τον έλεγχο στο σώμα μας.  Διπλό το όφελος.

Τέτοιες ασκήσεις εκτελούμε όταν χρησιμοποιούμε όλο το σώμα σε μια ολοκληρωμένη κίνηση. Όπως squat-press, swings κ.α.

10. Τρέξιμο μετά τα βάρη

Εάν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει να κάνουμε τρέξιμο και βάρη την ίδια ημέρα προπόνησης, τότε ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το αερόβιο μας (τρέξιμο) μετά τα βάρη για τον εξής βασικό λόγο.

Στην προπόνηση με βάρη η βασική πηγή ενέργειας είναι ο υδατάνθρακας, έτσι όταν θα πάμε για τρέξιμο μετά τα βάρη η βασική πηγή ενέργειας θα είναι ο λιπώδης ιστός καθώς θα έχουμε μειώσει αρκετά τα αποθέματα υδατάνθρακα στην προπόνηση με βάρη νωρίτερα. 

Ας κάνουμε μικρές αλλαγές τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην προπόνηση μας και θα ανεβάσουμε πολύ τον μεταβολισμό μας κι οι καύσεις μας θα έρχονται αβίαστα. Πάντα να θυμόμαστε ότι υγιεινή διατροφή και σωστή προπόνηση θα μας δώσουν τα μέγιστα αποτελέσματα στον στόχο σώματος που επιθυμούμε μαζί με ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: fmh.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Οι τρομακτικές επιπτώσεις της ζάχαρης και των γλυκαντικών με χαμηλές θερμίδες στη μνήμη μαςΤο λαχανικό που πρέπει να αποφεύγουμε αν έχουμε ιστορικό πέτρας στα νεφράΠέντε εύκολες ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε σπίτι και να κάψουμε πολλές θερμίδες
Keywords
Τυχαία Θέματα