Ελβετικός «αιφνιδιασμός» φέρνει πτώση του ευρώ. Iστορικά υψηλά έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος για το φράγκο

Αιφνιδιασμό αποτέλεσε σήμερα για τις αγορές η κίνηση της SNB (Swiss National Bank- η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας), η οποία ανακοίνωσε τη διακοπή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας, των 1,20 φράγκων ανά ευρώ.

Σύμφωνα με την SNB, το εν λόγω όριο, το οποίο είχε οριστεί τον Σεπτέμβριο του 2011, δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Παράλληλα,
μετέβαλε το βασικό επιτόκιο από -0,25% σε -0,75%, αυξάνοντας το ποσό που πρέπει να πληρώνουν οι επενδυτές για να διατηρούν καταθέσεις στην Ελβετία. Η SNB διατηρούσε το εν λόγω όριο για περίπου τρία χρόνια, θέτοντας όρια της παρέμβασής της για τη στήριξη του νομίσματός της. Σε περίπτωση διάσπασής του, εθεωρείτο ότι υπήρχαν κίνδυνοι για την ελβετική οικονομία. Ωστόσο, σύμφωνα με την SNB, οι κίνδυνοι αυτοί δεν υφίστανται πλέον.

Μετά την ανακοίνωση, το ελβετικό φράγκο κατέγραψε ιστορικά υψηλά έναντι του ευρώ, πέφτοντας από τα 1,20 στα 0,8052, για να ανεβεί αργότερα στα 1,05. Η κίνηση προκάλεσε αναταράξεις στην Ευρώπη, με επενδυτές να αναζητούν ασφαλή «καταφύγια», όπως ο χρυσός και τα γερμανικά ομόλογα. Το ευρώ καταγράφει σημαντικές απώλειες έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας λίγο μετά τις 13.00 κατά 0,90% στα 1,1683 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί στα 1,1603 δολάρια.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το ελβετικό φράγκο σημείωσε άνοδο της τάξης μέχρι και του 30%, με επενδυτές να θεωρούν ότι με τόσο ισχυρό φράγκο οι ελβετικές εταιρείες θα έχουν προβλήματα όσον αφορά στις εξαγωγές τους.

Απώλειες 12,04% καταγράφει ο δείκτης SMI του χρηματιστηρίου της Γενεύης, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία 20 μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά τoν εν λόγω «αιφνιδιασμό».

Πιθανές επιπτώσεις σε 60.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 60.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σε ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα μπορεί να επηρεαστούν δυσμενώς από την εν λόγω απόφαση.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, το ύψος των εν λόγω δανείων φτάνει τα 6 δισ. ευρώ και με την εκτίναξη στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου χρειάζονται πολλά περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν κεφάλαιο και δόσεις.

Όμως, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, οι δανειολήπτες θα πρέπει να παραμείνουν απολύτως ψύχραιμοι και να μην προχωρήσουν σε εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες.

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.

Μεγάλη ζήτηση γνώρισαν τα στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο το 2008, όταν η ισοτιμία ήταν ευνοϊκή και τα επιτόκια του ευρώ ακόμα υψηλά, με αποτέλεσμα σχεδόν το 15% των νέων χορηγήσεων στεγαστικών δανείων να δινόταν, τότε, στο ελβετικό νόμισμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα