Εκκενώνεται η Ειδομένη: 1.500 αστυνομικοί στην επιχείρηση μεταφοράς των 9.000 προσφύγων και μεταναστών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του καταυλισμού της Ειδομένης.

Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί διμοιρίες των ΜΑΤ, άνδρες της ομάδας ΟΠΚΕ, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, όπως και κλιμάκια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Συνολικά 1.500 αστυνομικοί βρίσκονται από το πρωί της Τρίτης στην Ειδομένη.

Δείτε τις πρώτες
φωτογραφίες και βίντεο από την επιχείρηση

Η πρώτη τους κίνηση, όπως προέβλεπε το σχέδιο, ήταν να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ με το αιτιολογικό ότι μεγιστοποιούνται οι αντιδράσεις όσων δεν θέλουν να μετακινηθούν μπροστά στις κάμερες. Όπως είναι φυσικό αυτό προκάλεσε αντιδράσεις εκπροσώπων των ΜΜΕ, οι οποίοι ήθελαν να καλύψουν την επιχείρηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν τρία χιλιόμετρα έξω από τον καταυλισμό.

.@ronzheimer en #Periscope: Inside #Idomeni Police starts evacuation @BILD https://t.co/7xrv8ep1P4

— Paco Taibo2 (@Taibo2) May 24, 2016

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί «παρατράγουδα» και δεν έχει ασκηθεί βία. Στο σημείο βρίσκονται πούλμαν που θα μεταφέρουν εκατοντάδες μετανάστες σε χώρους φιλοξενίας από τους περίπου 9.000 που βρίσκονται συνολικά στον καταυλισμό. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει επιστρατεύσει μεταφραστές που ζητούν ευγενικά από πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν στα πούλμαν.

Το σχέδιο

«Απόβαση» στην Ειδομένη έκαναν διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στρατηγών που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα να εφαρμόσει σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και πολύ καιρό για την αποσυμφόρηση της περιοχής. Έτσι, δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ έφυγαν από την πρωτεύουσα με τελικό προορισμό την Ειδομένη. Πρόθεση της Αστυνομίας ήταν οι διμοιρίες να μετακινηθούν εκεί νωρίτερα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των αυξημένων αναγκών στην πρωτεύουσα για τον τελικό του ποδοσφαιρικού κυπέλλου και την περιφρούρηση των διαδηλώσεων για τη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.

#Idomeni now still quiet at the railways pic.twitter.com/Yf04sWnJY8

— Sophia (@kantorkina) May 24, 2016

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι αστυνομικοί θα περικυκλώσουν μετανάστες και πρόσφυγες και με τη βοήθεια μεταφραστών θα επιχειρήσουν να τους επιβιβάσουν σε πούλμαν με στόχο τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, είναι πρώην βιομηχανικοί χώροι, στους οποίους έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες για τη μετατροπή τους σε κέντρα διαμονής μεταναστών.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι η διαχείριση του καταυλισμού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσες φορές έχει επιχειρηθεί αστυνομική επέμβαση εμφανίζονται άτομα που παίρνουν στα χέρια παιδιά –ακόμα και βρέφη- προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση. Εμφανίζονται, επίσης, ομάδες οπλισμένες με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών.

More empty buses heading to #Idomeni pic.twitter.com/fjxDUxErDf

— Marcel van der Steen (@marcelvdsteen) May 24, 2016

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία που έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην Ειδομένη. Εκτιμάμε ότι όσοι έχουν πρόθεση να κάνουν επεισόδια θα το σκεφτούν δύο φορές βλέποντας μία τόσο μεγάλη δύναμη. Είναι αδύνατο να μετακινηθούν όλοι μαζί σε μία ημέρα. Θα γίνει μία προσπάθεια να φύγουν με πούλμαν λίγοι λίγοι και να διαμοιραστούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Πρόθεση της Αστυνομίας είναι να μη χρησιμοποιηθούν χημικά, καθώς υπάρχουν παιδιά και βρέφη», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Un grupo de voluntarios espera también en el cruce que lleva a #Idomeni pic.twitter.com/oVr23xjf9u

Laura Alzola (@lauralzola) May 24, 2016

Μεταξύ άλλων, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ξανά, ύστερα από διάστημα περίπου δύο μηνών, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Το κλείσιμό της έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς παραμένουν ακινητοποιημένα σε σταθμούς της βόρειας Ελλάδας εκατοντάδες βαγόνια με εμπορεύματα. Η γραμμή παραμένει κλειστή όλο αυτό το διάστημα, παρότι όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν απομακρυνθεί εκατοντάδες μετανάστες που έκαναν κατάληψη πάνω στις ράγες δεν είχε υπάρξει κανένας τραυματισμός.

#grecia, via allo sgombero del #campo profughi di #idomeni: 8.400 persone da trasferire https://t.co/POukVNglK0 pic.twitter.com/zzWpc1PpI6

— ilmessaggero (@ilmessaggeroit) May 24, 2016

Μία από τις συνέπειες του αποκλεισμού είναι να μην φτάνει κόσμος με επιβατικά τρένα στην αγορά της Θεσσαλονίκης από τα Σκόπια, ενώ οι εμπορικές αμαξοστοιχίες ακολουθούν το δρόμο προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα