Δίλημμα Τσίπρα στον Σαμαρά: Είσαι με τη χώρα ή με τους ακραίους κύκλους;

Έξι ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει η αντιπολίτευση από τον Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία που θα αρχίσει νωρίς το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση που παρέλαβε, τι πέτυχε με την διαπραγμάτευση, αλλά και σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η συζήτηση με τους εταίρους.

Το δίλημμα στην αντιπολίτευση θα είναι το κομβικό σημείο
της πρωτολογίας του Αλ. Τσίπρα:

Θα στηρίξετε την εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης ή θα είστε φερέφωνο των ακραίων κύκλων σε Ελλάδα;

Ο πρωθυπουργός θα αναφέρει αναλυτικά τι καλείται να αποφασίσει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και θα ζητήσει από τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν:

- Να αποδεχθούμε υφεσιακά μέτρα;

- Να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις;

- Να ξεπουληθεί έναντι ευτελούς τιμήματος, όπως γινόταν ως τώρα, η εναπομείνασα δημόσια περιουσία;

- Ορθά τέθηκε από την κυβέρνηση στη συνάντηση ΤσίπραΜέρκελ το ζήτημα των γερμανικών οφειλών (αποζημιώσεις, κατοχικό δάνειο) και της Siemens;

- Γιατί η κυβέρνηση ΣαμαράΒενιζέλου δεν έθεσε τα ζητήματα αυτά; Μήπως επειδή "ουδείς αναμάρτητος";

Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον το περιεχόμενο του πολιτικού διαλόγου.

«Αποφασίστε. Υπογράψαμε μνημόνιο όπως λέτε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή ή πάμε για τα βράχια όπως λέτε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο», θα πει χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο πρωθυπουργός θα καταγγείλει ότι το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,7 δις λιγότερο από ότι είχε αναγγείλει η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία και με αυτό τον τρόπο είχε δημιουργήσει συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας. Από αυτές τις συνθήκες ασφυξίας, θα πει ο Αλ. Τσίπρας, η χώρα πέτυχε να ξεφύγει με την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.
Keywords
Τυχαία Θέματα