Δεν βιάζεται για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 η βρετανική κυβέρνηση. Αίτημα εξόδου μέχρι την Τρίτη θέλει ο Σουλτς

Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε πότε θα ενεργοποιήσουμε το Άρθρο 50 , δήλωσε σήμερα Κυριακή ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ, αναφερόμενος στο άρθρο αυτό της συνθήκης της Λισαβόνας που προβλέπει τη διαδικασία εθελούσιας και μονομερούς αποχώρησης μιας χώρας από την ΕΕ.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μάρτιν Σουλτς, δηλώνει και πάλι, αυτή τη φορά σε συνέντευξή του στην Bilt, πως οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Μ. Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση και ζήτησε να το πράξει αυτό η Βρετανία μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διεκπεραιωθεί το θέμα σύντομα, αλλά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να αφήσει το θέμα στο διάδοχό του. Ο Μάρτιν Σούλτς όμως είπε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η Ε.Ε. «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει. Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή». Κατά τη προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών οι Βρετανοί πρέπει να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια.

Παράλληλα όπως μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung της Κυριακής, επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες, οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. κατά την σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Εν τω μεταξύ αντίθετη άποψη έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε το Σάββατο, ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον «στενό εταίρο» πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα και χωρίς βιασύνη.

Διαβάστε επίσης:

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει άμεση έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της Μ. Βρετανίας

Μέρκελ: Ζητώ νηφάλιες οι διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει βιασύνη για το διαζύγιο ΕΕ - Βρετανίας

Επίσης, ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ επέκρινε τη συμπεριφορά της βρετανικής κυβέρνησης. «Η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη», δήλωσε στην Bild. Tάχθηκε μάλιστα υπέρ της ταχείας εξόδου της Μ. Βρετανίας «εντός της προβλεπομένης διετούς προθεσμίας και ακόμα καλύτερα εντός ενός έτους».

Αλλά και η χριστιανοδημοκράτις υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε με συνέντευξή της στην ίδια εφημερίδα ταχεία έξοδο της Μ. Βρετανίας: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι διαπραγματεύσεις εξόδου είναι «διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική μας σχέση». Η Μ. Βρετανία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας, τόνισε, αλλά απέκλεισε ειδικές ρυθμίσεις μετά το Brexit. «Αν καθορίσουμε ιδιαίτερη πορεία, τότε θα ζητήσουν και άλλοι εταίροι όπως η Νορβηγία το ίδιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα