Δεν θα εγκαταλείψουμε το εργοστάσιο λένε οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ

Συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν πρώην εργαζόμενοι της «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής», το πρωί της Δευτέρας, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα συζητείται το αίτημα της συνδίκου της πτωχευμένης μητρικής εταιρίας «Φίλκεραμ - Τζόνσον» για εκποίηση ακίνητης περιουσίας του ομίλου, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των χρεών του (φόροι, αποζημιώσεις πρώην εργαζόμενων, εξόφληση τρίτων, κ.α. ).

Οι εγκαταστάσεις της ΒΙΟ.ΜΕ. βρίσκονται σε ένα από τα δεκατέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της πτωχευμένης μητρικής
εταιρίας (η οποία κατέχει και την πλειοψηφία των μετοχών της ΒΙΟ.ΜΕ.) και αν εκποιηθούν στο σύνολό τους, υπάρχει πιθανότητα η νέα ιδιοκτησία να επιχειρήσει την έξωση των πρώην εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. από το εργοστάσιο, ή ακόμη και τη διάλυση του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι θα παρέμβουν μέσω των συνηγόρων τους στο δικαστήριο και θα ζητήσουν αναβολή της συζήτησης. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ που λειτουργούν μόνοι τους το εργοστάσιο εδώ και 2 χρόνια, δηλώνουν πως δεν είναι καταληψίες και πως δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουν. Εξ άλλου μέχρι να σταθεί στα πόδια του το εργοστάσιο, το λειτουργούσαν χωρίς να πληρώνονται.

Εργαζόμενοι ΒΙΟΜΕ: «Εμείς δεν είμαστε καταληψίες, όπως λένε κάποιοι, που θέλουν να μας αναγκάσουν να λειτουργήσουμε ως καταληψίες. Είμαστε εργαζόμενοι που δεν έχουμε απολυθεί και που τα τελευταία δύο χρόνια, μέσω της γενικής μας συνέλευσης, προσπαθούμε να κρατήσουμε το εργοστάσιο ανοιχτό και να το επαναλειτουργήσουμε, είμαστε ένα με αυτό, δεν το εγκαταλείπουμε»

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη διεθνή συμπαράσταση που έχει κερδίσει το εγχείρημα των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ. από αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια και συνεταιρισμούς στο εξωτερικό. Ανέφεραν επίσης ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία επιδιώκοντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου με σύννομο τρόπο, στο πλαίσιο μιας γενικότερης ρύθμισης που θα δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους εγκαταλειμμένων ή πτωχευμένων εργοστασίων, να τα επαναλειτουργούν με δική τους πρωτοβουλία. Απαντώντας σε αιτιάσεις, που διατυπώθηκαν μέσω του διαδικτύου, από πρώην εργαζόμενους της «Φίλκεραμ Τζόνσον», οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσει η εκποίηση των ακινήτων με την ελπίδα να αποζημιωθούν για δεδουλευμένα τους, οι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. υποστήριξαν ότι «υπάρχουν τρόποι, ώστε και αυτοί να ικανοποιηθούν στα δίκαια αιτήματα τους και εμείς να επαναλειτουργήσουμε το εργοστάσιο για να ζήσουμε τις οικογένειες μας».
Keywords
Αναζητήσεις
βιομε
Τυχαία Θέματα