Έληξε με αιματηρό τρόπο η ομηρία στο Μουσείο Μπάρντο στην Τυνησία

Με αιματηρό τρόπο έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας. Μετά από επίθεση της αστυνομίας για την απελευθέρωση των ομήρων, νεκροί έπεσαν οι δύο ένοπλοι, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας 19 πολίτες είναι νεκρού, εκ των οποίων οι 17 τουρίστες. Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί, και Ισπανοί τουρίστες μεταξύ των νεκρών, είπε ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας,
οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν. Το βίντεο κατέγραψε τη στιγμή της εκκένωσης. Ένας αστυνομικός έχασε επίσης τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε δύο ώρες αφότου ξεκίνησε η ομηρία. Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες στις οποίες διακρίνονται δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηλικιωμένοι αλλοδαποί και ένας άνδρας που κρατάει ένα παιδί, να τρέχουν για να βρουν καταφύγιο ενώ την ίδια ώρα οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβολούσαν στον αέρα για να καλύψουν τη διαφυγή τους. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Wataniya 1 διαβεβαίωσε ότι όλοι οι επισκέπτες του μουσείου έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το χώρο.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας είπε ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και δύο Ιταλοί, ενώ άλλοι 100 Ιταλοί απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, χάρη στη βοήθεια της τυνησιακής αστυνομίας.

Η επίθεση αυτή ήταν η χειρότερη που έχει γίνει εναντίον ξένων στην Τυνησία, μετά την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπέλυσε η Αλ Κάιντα το 2001 σε μια συναγωγή στο νησί Τζέρμπα, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι.

«Δείχνει» ISIS η ΕΕ

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε για την επίθεση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Με την σημερινή επίθεση στην Τυνησία, η τρομοκρατική οργάνωση Νταές [αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) βάζει ξανά στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της περιοχής της Μεσογείου» δηλώνει η Μογκερίνι τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους της για την αντιμέτωπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Καταδίκη από Ελλάδα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε μουσείο της πρωτεύουσας της Τυνησίας, Τύνιδας, με στόχο Τυνήσιους πολίτες και τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονταν τη χώρα αυτή, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ευρύτερη περιοχή, όσον αφορά τη δημοκρατική μετάβαση και την ωριμότητα των πολιτικών θεσμών»., τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός κάθε χώρας που πλήττεται από την παράλογη βία της τρομοκρατίας και απειλείται από το βάρβαρο κίνημα του τζιχαντισμού», καταλήγει η ανακοίνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα