Αντιδράσεις μετά τη δήλωση του Πάπα: «Η Ουκρανία να διαπραγματευτεί το τέλος του πολέμου»

Άνθρωποι ανεμίζουν ουκρανικές σημαίες πριν από την προσευχή του Πάπα Φραγκίσκου το μεσημέρι με θέα την πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, Κυριακή 10 Μαρτίου 2024.

Ουκρανοί και δυτικοί σύμμαχοι της επέκριναν τον Πάπα Φραγκίσκο επειδή είπε ότι το Κίεβο θα πρέπει να βρει το «θάρρος να διαπραγματευτεί τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία», μια δήλωση που πολλοί ερμήνευσαν ως έκκληση προς την Ουκρανία να παραδοθεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, ενός ένθερμου συμμάχου του Κιέβου, και ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βατικανό χρησιμοποίησαν και οι δύο

αναλογίες του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου για να καταδικάσουν τα σχόλια του Πάπα, ενώ ένας ηγέτης μιας από τις χριστιανικές εκκλησίες της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι μόνο η αποφασιστική αντίσταση της χώρας στην επιθετικότητα της Ρωσίας απέτρεψε μια μαζική σφαγή αμάχων.

Σε συνέντευξη που ηχογραφήθηκε τον περασμένο μήνα στον ελβετικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RSI και δημοσιεύθηκε εν μέρει το Σάββατο, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε τη φράση «το θάρρος της λευκής σημαίας», καθώς υποστήριξε ότι η Ουκρανία, αντιμέτωπη με μια πιθανή ήττα, θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση διεθνών δυνάμεων.

«Τι θα λέγατε, για λόγους ισορροπίας, να ενθαρρύνετε τον Πούτιν να έχει το θάρρος να αποσύρει τον στρατό του από την Ουκρανία; Η ειρήνη θα επέλθει αμέσως χωρίς την ανάγκη διαπραγματεύσεων”, απάντησε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι με ανάρτησή του στο Χ, πρώην Twitter.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ο Σικόρσκι παραλλήλισε όσους ζητούν διαπραγματεύσεις ενώ «αρνούνται (στην Ουκρανία) τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της» με τον «κατευνασμό» των Ευρωπαίων ηγετών προς τον Αδόλφο Χίτλερ λίγο πριν από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

How about, for balance, encouraging Putin to have the courage to withdraw his army from Ukraine?
Peace would immediately ensue without the need for negotiations. https://t.co/gWNYSUt79u

— Radosław Sikorski
Keywords
Τυχαία Θέματα