FT: Η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - Σιν Φέι δείχνει μια μεταστροφή στις αριστερές πολιτικές

«Η συμμαχία του Σιν Φέιν με τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μια μεταστροφή στις αριστερές πολιτικές», τιτλοφορείται νέο κείμενο των Financial Times, το οποίο αναφέρεται στην εμφάνιση του νέου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο φετινό συνέδριο του αριστερού, εθνικιστικού κόμματος της Ιρλανδίας.

«Για τους περισσότερους Έλληνες, δεν είναι υπερβολή να πει
κανείς ότι οι Ιρλανδοί είναι επίτιμοι νότιοι», είχε πει ο Τσακαλώτος στο συνέδριο που έλαβε χώρα τον Απρίλιο στο Londonderry.

Σύμφωνα με τους Financial Times αυτή ήταν μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ιρλανδικό κόμμα άρχισαν να αναπτύσσουν ενωτικούς δεσμούς. Η αμοιβαία συμπάθεια φάνηκε εξάλλου μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, όταν η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Mary Lou McDonald, έδωσε τα συγχαρητήριά της στον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Aidan Regan από το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, η θερμή υποστήριξη που εκφράστηκε υπέρ του ελληνικού «όχι» θα μπορούσε να ενδυναμώσει την αριστερή – εθνική ιδεολογία που μοιράζονται και τα δύο κόμματα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Εξάλλου την ίδια στιγμή οι Podemos έρχονται να υπερκεράσουν τους Σοσιαλιστές στην Ισπανία, σημειώνει ο αρθρογράφος των Financial Times. Εξάλλου ο ίδιος ο Τσακαλώτος είχε αναφέρει το αριστερό κόμμα της Ισπανίας στο συνέδριο του Σιν Φέι.

«ΣΥΡΙΖΑ, Σιν Φέιν, Podemos και άλλοι αποτελούν μέρος μιας μεγάλης αλλαγής στις Ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν γίνει ξεκάθαρες τα τελευταία χρόνια», είχε αναφέρει.

Το Σιν Φέι αγγίζει την δεύτερη ή την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, όμως, όπως τονίζουν οι Financial Times, η λιτότητα στην Ιρλανδία ήταν πολύ διαφορετική από ότι στην Ελλάδα, ενώ δεν υπήρξε εφαρμογή capital controls ή εξαιρετικά αυστηρών μέτρων. Επίσης, το νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης βγαίνει σταδιακά από την οικονομική κρίση.

«Είναι πολύ αργά για μια επανάσταση τύπου ΣΥΡΙΖΑ στην Ιρλανδία», υποστηρίζει ο οικονομολόγος Constantin Gurdgiev, με το άρθρο να τονίζει πως κάτι τέτοιο ο εθνικισμός του Σιν Φέι έχει μπει σε καταστολή μετά το 1998.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα