Στόχος η τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας

Το μήνυμα ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και η κυβέρνηση θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν με στόχο ώστε να προχωρήσει η τουριστική και εμπορική ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, έστειλε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης ύστερα από τον τερματισμό των διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της Κοινοπραξίας «Ζήνων» για υλοποίηση του έργου.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τη Λάρνακα όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Αντρέα Λουρουτζιάτη,

τους βουλευτές της πόλης και τους επικεφαλής των Δημοτικών ομάδων, τους οποίους όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ενημέρωσε για την επίσημη ανακοίνωση που βγήκε χθες σύμφωνα με την οποία «οι διαπραγματεύσεις με την Κοινοπραξία δεν έχουν καρποφορήσει.

Έχουμε κάνει κάποιες αρχικές σκέψεις οι οποίες δεν έχουν εντελώς αποκρυσταλλωθεί όμως σίγουρα αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε ίσως μια ομάδα επενδυτών μέσα στον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο όπου θα τους παρουσιάσουμε την αρχική μας σκέψη πως δηλαδή σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε με το λιμάνι και βάση αυτού να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο».

Πρόσθεσε ότι το σημαντικό που έχει τονίσει στους παράγοντες της Λάρνακας είναι «ότι παραμένει η απόφαση της κυβέρνησης για να αναπτυχθεί το λιμάνι με τρόπο τουριστικό - εμπορικό, οπόταν δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα να γίνει βιομηχανικό και ισχύει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετακίνηση των εταιρειών υποστήριξης για τις έρευνες για φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα εμείς είμαστε ανοικτοί σε οποιεσδήποτε ιδέες ακόμα και για μετατροπή ολόκληρου του λιμανιού για σκοπούς εμπορικούς – τουριστικούς και βάση αυτών των αρχών θα προχωρήσουμε».

Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέξει στις προηγούμενες προσφορές που έγιναν για το έργο, ο Υπουργός απάντησε πως «όταν κάνεις κάποιο σχεδιασμό είναι καλό να είσαι προσεκτικός και να προσπαθήσεις να πετύχεις αποτελέσματα γιατί αυτό που θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να πετύχουμε αποτελέσματα. Εγινε κάποιος σχεδιασμός που ξεκίνησε από το 2004 – 2005 και τότε σίγουρα οι συνθήκες ήταν πολύ διαφορετικές. Δυστυχώς όταν ένα έργο τραβά πάρα πολλά χρόνια οι αρχικές συνθήκες που κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αλλάζουν οπότε θα πρέπει να ξαναβάλουμε κάτω τα δεδομένα και σίγουρα μπορεί να γίνει κάποιος διαφορετικός σχεδιασμός».

Ωστόσο συνέχισε «η κεντρική ιδέα παραμένει ότι η μαρίνα και το λιμάνι θα αναπτυχθούν για τουριστικούς - εμπορικούς σκοπούς».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως «πρέπει να μας προβληματίσει γιατί δεν έχουν έρθει άλλοι επενδυτές. Αυτή τη στιγμή η αρχική μας σκέψη είναι να κάνουμε ένα «workshop» μαζί με πιθανούς επενδυτές που θα μας δώσουν τις δικές τους ιδέες γιατί στο τέλος της ημέρας ό,τι σχεδιασμούς και να κάνεις στο χαρτί αν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν θα μπορέσεις να τους πραγματοποιήσεις. Είναι σημαντικό αυτό να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, δεν διαπραγματευόμαστε μαζί με τον εαυτό μας, χρειαζόμαστε κάποιον ο οποίος θα υλοποιήσει τα σχέδια που κάνουμε».

Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση έχει υπόψη της κάποιους επενδυτές, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως «εμείς κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο με την Κοινοπραξία μέχρι τις 15 Ιουνίου και όταν φάνηκε ότι αυτό δεν ήταν εφικτό κάναμε κάποιες αρχικές σκέψεις και βάση αυτών έχω κάνει μια πρώτη ενημέρωση. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουμε πιο αποκρυσταλλωμένες σκέψεις και βάση αυτών θα προχωρήσουμε».

Κληθείς να αναφέρει γιατί η κυβέρνηση έδινε τόσες πολλές παρατάσεις στην Κοινοπραξία «Ζήνων», ο Μάριος Δημητριάδης είπε ότι «είναι πραγματικότητα ότι δόθηκαν πάρα πολλές παρατάσεις και δόθηκαν με στόχο, επιθυμία και ευχή να προχωρήσει το έργο γιατί είναι ένα έργο που είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της Λάρνακας. Όμως από τη στιγμή που βλέπουμε και εμείς ότι εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να προχωρήσει το έργο και δεν προχωρεί έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση η οποία βασίστηκε και πάνω στις εισηγήσεις της Διαχειριστικής Επιτροπής η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες».

Εμείς, συνέχισε «έχουμε την ευθύνη να προχωρούμε μπροστά και όταν βλέπουμε ότι κάτι δεν προχωρεί πρέπει να παίρνουμε και συγκεκριμένες προτάσεις».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «αυτή τη στιγμή το λιμάνι είναι υπό τη διαχείριση της Αρχής Λιμένων όπως και η μαρίνα είναι υπό τη διαχείριση του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Εχει γίνει ήδη ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς, δηλαδή έχουν περάσει όλες οι σχετικές νομοθεσίες και όλα όσα επιτρέπουν στο Υπουργείο, στην κυβέρνηση να προχωρήσει στους σχεδιασμούς για το λιμάνι και τη μαρίνα χωρίς οποιοδήποτε εμπόδιο. Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι νομοθετικά, θεσμικά να προχωρήσουμε ξανά με την προκήρυξη καινούργιων προσφορών και αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνουμε είναι να κάνουμε μια σωστή προεργασία ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει θετική κατάληξη».

Ο Υπουργός ανέφερε επίσης πως όταν άρχισαν τότε οι διαβουλεύσεις για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας «η Κονοπραξία «Ζήνων» αποτελείτο και από άλλα μέρη τα οποία προέρχονταν από το εξωτερικό. Λόγω όμως της οικονομικής κρίσης όλα αυτά τα μέρη έφυγαν από τη Κοινοπραξία. Η καινούργια προσπάθεια σίγουρα θα είναι ρεαλιστική, σίγουρα θέλουμε να πετύχουμε αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή και είναι γι’ αυτό που θα κάνουμε και διαβουλεύσεις με πιθανούς επενδυτές για να δούμε τι είναι η όρεξη της αγοράς, δηλαδή τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι, σε τι θα ήθελαν να επενδύσουν».

Επανέλαβε ακόμα πως «το να κάνουμε σχεδιασμούς μόνοι μας και να νομίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν, δεν είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά. Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι προχωρούμε μπροστά, πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά, εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προχωρήσει η συγκεκριμένη ανάπτυξη με κεντρική ιδέα την τουριστική – εμπορική ανάπτυξη εκεί που βρίσκεται το λιμάνι και η μαρίνα και αυτός είναι ο στόχος μας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «η διαδικασία του έργου με τη Κοινοπραξία «Ζήνων» έχει κηρυχθεί άκυρη και αυτό είναι αρνητικό γιατί πέρασαν δεκαετίες προσπαθειών όσον αφορά το έργο».

Ωστόσο συνέχισε «το θετικό που προκύπτει από τη συνάντηση είναι ότι ξεκαθαρίζει πως το λιμάνι δεν θα χρησιμοποιηθεί για βιομηχανικούς σκοπούς και πιο συγκεκριμένα δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις εταιρείες υποστήριξης υδρογονανθράκων, πέραν της ημερομηνίας που έχουν αδειοδοτηθεί. Το δεύτερο θετικό είναι ότι η ιδέα της ανάπτυξης παραμένει ο τουριστικός προσανατολισμός, το τρίτο θετικό είναι ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα να προχωρήσει αυτή η διαδικασία με ταχείς ρυθμούς και αυτό σημαίνει ότι θα μπει άμεσα τεχνικός σύμβουλος και θα γίνει μια ομάδα εργασίας από πιθανούς επενδυτές για να εξεταστεί το πεδίο των επενδύσεων και η δυνατότητα διότι ο στόχος της ταχύτητας πρέπει να συνδυάζεται με την υλοποίηση και υπάρχει η αποφασιστικότητα να γίνει με μια ταχύτητα που θα προσελκύσει τους επενδυτές».

Το τέταρτο θετικό, σημείωσε ο Δήμαρχος Λάρνακας είναι ότι « συνδυαζόμενο με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, η ανάπτυξη του χώρου αποκτά πλέον μια ξεχωριστή σημασία για την οποία δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχει και η τοπική κοινωνία, δηλαδή ο Δήμος, οι βουλευτές της πόλης και η Επιτροπή Ανάπτυξης για το πώς θέλουμε να προχωρήσει αυτό το έργο. Εχουν δοθεί από τον Υπουργό κάποιες ενδείξεις όσον αφορά την ανάπτυξη όσον αφορά τον τουριστικό προσανατολισμό της μαρίνας και του λιμανιού» είπε και πρόσθεσε ότι «στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή Ανάπτυξης του Δήμου Λάρνακας ακριβώς για να δούμε τη θέση μας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου χαρακτήρισε «θλιβερό γεγονός για τη Λάρνακα το τερματισμό των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με την Κοινοπραξία «Ζήνων» για ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, γιατί πιστέψαμε ότι μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο γι’αυτό και επιμέναμε ως Επιτροπή Ανάπτυξης της πόλης και έχουν δοθεί αρκετές παρατάσεις» με αποτέλεσμα «να μείνουμε και εγκλωβισμένοι στο έργο».

Πρόσθεσε ότι «σημασία έχει ότι γυρίζουμε σελίδα, η πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι να τρέξει σε νέα διαδικασία με νέο τρόπο ανάπτυξης λιμανιού - μαρίνας, είναι ξεκάθαρη η πολιτική τοποθέτηση ότι θα μείνει στις αρχικές σκέψεις για τουριστικό λιμάνι, ξεκάθαρο ότι θα φύγουν όλες οι εγκαταστάσεις που έχουν σχέση με την ΑΟΖ και δεν θα επηρεάζει καθόλου την ανάπτυξη της Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ζαχαρίου υπενθύμισε πως η μαρίνα της Λάρνακας είχε βγει σε προσφορές μαζί με τη μαρίνα της Λεμεσού «είχε τελειώσει η προκήρυξη και η κατάθεση προσφορών και ο τότε Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου μας είχε πείσει και είχε γίνει ενιαίο το έργο ώστε να μην μείνει το λιμάνι της Λάρνακας ανεκμετάλλευτο. Φαίνεται ότι η τότε απόφαση ήταν λανθασμένη, την πληρώνουμε σήμερα» είπε προσθέτοντας πως «τώρα δεν είναι η ώρα της νεκροψίας και της επίρριψης ευθυνών. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά, σχεδιάζοντας πιο σωστά με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και το τι απαιτεί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε ότι «δυστυχώς η κατάληξη είχε ένα άδοξο τέλος και ενημερωθήκαμε σήμερα και επίσημα από τον Υπουργό για την λήξη της διαδικασίας με την Κοινοπραξία «Ζήνων». Η κυβέρνηση θα αρχίσει με νέες ταχύτερες διαδικασίες προς εξεύρεση νέου επενδυτή και τουλάχιστον πάμε καθαρά ως τουριστικό ανάπτυξη για το λιμάνι και τη μαρίνα».

Πρόσθεσε πως «είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανανέωση των αδειών των εταιρειών υποστήριξης υδρογονανθράκων που λήγουν τον Αύγουστο του 2016. Δυστυχώς η Λάρνακα πήγε πίσω τρία τουλάχιστον χρόνια με την υπόθεση αυτή» είπε, εξέφρασε την ελπίδα «οι διαδικασίες να τρέξουν ταχύτερα» και ευχήθηκε «η νέα αυτή διαδικασία να καρποφορήσει, ώστε αυτό που όλοι οραματιστήκαμε δηλαδή η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, να γίνει πραγματικότητα».

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου που ήταν παρών στην συνάντηση αποχώρησε πριν την ολοκλήρωση της, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Επιτροπής Συγκοινωνιών και Εργων της Βουλής στη Λευκωσία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα