20 ταινίες που γίνονται 20 χρονών το 2016

To κάναμε και πέρσι αυτό και γενικότερα μας αρέσει και λέμε να το κάνουμε κάθε χρόνο, μέχρι να κλείσουμε τον κύκλο και να φτάσουμε σε αναμνησιακή λίστα που θα περιλαμβάνει τις περσινές ταινίες. Τότε θα τα κλείσουμε όλα και θα πάμε σε μια καλύβα στο βουνό με wi-fi για να ζήσουμε ήρεμα τις υπόλοιπες μέρες μας βλέποντας, πιθανότατα, παλιά επεισόδια “Law &Order” ή classic “Doctor Who”.

Τελοσπάντων, έχουμε καιρό ως τότε, οπότε πάμε να δούμε τι κλείνει φέτος τα 20, για να είστε και προετοιμασμένοι για τα αναπόφευκτα αφιερώματα που
θα συναντήσεις online.

Space Jam

Χέι είναι η απολύτως απαραίτητη ταινία που ήρθε να καλύψει το κενό ανάμεσα στα looney tunes, το ΝΒΑ και τον Μπιλ Μάρεϊ. Αυτό θα επι αήττητη ομάδα.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Ποιοι σημερινοί σταρς του ΝΒΑ θα έπαιζαν σε reboot του “Space Jam”;

From Dusk Till Dawn

Η αγαπημένη b-ταινιάρα που ο Τζορτζ Κλούνεϊ κι ο Κουέντιν Ταραντίνο σήμερα δε θα άγγιζαν ούτε φορώντας πλαστικά γάντια. (Ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ δε θα είχε τέτοια προβλήματα, γι’αυτό και τον πάω.) Παραμένει ένα από τα κορυφαία πράγματα στα οποία έχουν εμπλακεί ποτέ όλοι οι εμπλεκόμενοι. Προσωπικά δε θα ξεχάσω ποτέ το πώς η ταινία γίνεται μια άλλη ταινία στα μισά, κάτι που σοκαρισμένος διαπίστωσα καθώς την παρακολουθούσα πρώτη φορά χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα τι βλέπω.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Κουέντιν Εναντίον Τζορτζ, μια σημείο προς σημείο σύγκριση της καριέρας δύο τοτέμ.

Jerry Maguire

Τρελαίνομαι που η ταινία ακολουθούσε τον Ροντ Τίντγουελ στους Arizona Cardinals με τη λογική πως οι Cards είναι μια τόσο διαχρονικά κακή ομάδα που το ότι ο Τίντγουελ πετυχαίνει εκεί σημαίνει κάτι. Πριν λίγες μέρες οι Cardinals έπαιξαν στον τελικό της περιφέρειάς τους, οπότε αυτά τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν μάλλον τους φέρθηκαν καλά. (Οι Panthers βέβαια δεν τους φέρθηκαν καθόλου καλά όμως αυτό είναι άλλη συζήτηση.)

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Τώρα που τελειώσαμε με τον Λίο, στον Τομ Κρουζ πότε θα δώσουμε Όσκαρ; ΔΩΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΙΟΥΜΠΑ ΓΚΟΥΝΤΝΙΝΓΚ ΤΖΟΥΝΙΟΡ.

Breaking the Waves

To μεγάλο χιτάκι του Λαρς φον Τρίερ που τον σύστησε στο ευρύ κοινό και τον έφερε στο δρόμο του Δόγματος 95.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Δόγμα 95 - Πού Είναι Σήμερα

The Cable Guy

Η μόνη ταινία της λίστας που δικαιούται να ακολουθήσει τον Λαρς φον Τρίερ.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: O Σοβαρός Κύριος Τζιμ Κάρεϊ. (Θα ταιριάξει και με την ταινία που γυρίζει με τον Πολύ Σοβαρό Σκηνοθέτη Αλέξανδρο Αβρανά.)

Bottle Rocket

Η πρώτη ταινία του Γουές Άντερσον! 20 χρόνια! 20 χρόνια Γουές Άντερσον! Τι έχουμε ζήσει. Το ξανάδα κάποια στιγμή πέρσι, είναι ίσα-ίσα αρκετά πρωτόλειο για να μην μοιάζει ξεπερασμένο.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Πώς ο Γουές Άντερσον Άλλαξε Το Σινεμά. (Μου δίνω ένα τίμιο 17% να το γράψω εγώ.)

Bound

Η πρώτη ταινία των Λάνα και Άντι Γουατσόφσκι! 20 χρόνια! 20 χρόνια Γουατσόφσκι! Τι έχουμε ζήσει. Το ξανάδα κάποια στιγμή φέτος επειδή βλέπω τακτικά όλη τους τη φιλμογραφία. Είναι πολύ πιο περίεργο, αφηγηματικά, από όσο θυμόμαστε. Το δεύτερο μισό της ταινίας είναι waiting game ανάμεσα σε δύο δωμάτια.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Είναι ώρα να επανεκτιμήσουμε το “Speed Racer”. (Μου δίνω ένα ακόμα πιο τίμιο 83% να το γράψω εγώ.)

Fargo

Μια από τις πιο οσκαρικές ταινίες των αδερφών Κοέν, που βρήκε απρόσμενη αναβίωση στη μορφή μιας από τις πιο acclaimed σειρών των ‘10s.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Όταν μιλάμε στο μέλλον για “Fargo”, θα εννοούμε τη σειρά ή την ταινία;

The English Patient

Α, να και ο μεγάλος οσκαρικός νικητής εκείνης της βραδιάς. Ρέιφ Φάινς! Κριστίν Σκοτ Τόμας! Άντονι Μινγκέλα! Ζιλιέτ Μπινός! Ο Σαγίντ από το “Lost”! 9 Όσκαρ! Την έχει ξαναδεί ποτέ κανείς έκτοτε αυτή την ταινία;

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Οι 20 ταινίες που έχεις ξεχάσει ότι πήραν Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Mission: Impossible

Η ταινία που γέννησε ένα από τα πιο απολαυστικά κινηματογραφικά franchise του σύγχρονου Χόλιγουντ. Θυμάται κανείς την φοβερή ανατροπή αυτής της ταινίας; Ή τις φανταστικές κλεψιές του Ντε Πάλμα; Σκέτη απόλαυση γενικά. Δεν πιάνει μία μπροστά στο post-JJ κομμάτι της σειράς, αλλά απόλαυση όπως και νά’χει.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Ο Ίθαν Χαντ Είναι Ο Τζέιμς Μποντ Που Αξίζουμε. (Κι Επίσης, Σοβαρά, Όσκαρ Στον Τομ Κρουζ.)

Romeo + Juliet

Η θρυλική σαιξπηρική διασκευή του Μπαζ Λούρμαν που έφερε τη γλώσσα του Σαίξπηρ και την ταίριαξε με ποπ εικόνες. Ιστορική ταινία. Οι καριέρες των Ντι Κάπριο, Κλερ Ντέινς και Σαίξπηρ απογειώθηκαν μετά από αυτό.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Γιατί ο Σαίξπηρ παραμένει μοντέρνος. (βλέπε και αυτό.)

Trainspotting

Ενώ περιμένουμε ακόμα το σίκουελ, το ορίτζιναλ κλασικό βρετανικό φιλμ κλείνει 20 χρόνια. Η ταινία, που όταν βγήκε τότε στις αίθουσες ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις (οπότε αν έβγαινε σήμερα λογικά θα κατέβαινε μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο γιατί “προμοτάρει τα ναρκωτικά”), γέννησε καριέρες για τον πρωταγωνιστή Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και τον σκηνοθέτη, Ντάνι Μπόιλ, που κρατάνε ακόμα γερά και σταθερά.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Τι θα έλεγαν σήμερα για το “Trainspotting” διάφορες επιφανείς φιγούρες του σημερινού δημόσιου διαλόγου που απαιτούν το κατέβασμα παραστάσεων.

The Rock

Το “Rock” είναι ένα αληθινό God Damn Masterpiece.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Θα έλεγα οτιδήποτε που να μιλά για την καριέρα του Μάικλ Μπέι ή του Νίκολας Κέιτζ, αλλά τα έχω κάνει και τα δύο οπότε ποιον κοροϊδεύω.

The Craft

Κανένα “American Horror Story: Coven”. Και γενικά φανταστικά απολαυστική μαγισσοταινία.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Είναι το “The Craft” μια tumblr ταινία μπροστά από την εποχή της;

A Time to Kill

‘90s. Η δεκαετία των Bulls, των “Απαράδεκτων” και των βιβλίων του Τζον Γκρίσαμ. Γράφει ακόμα ο Τζον Γκρίσαμ; (To έψαξα. Γράφει! Και 3 ακόμα βιβλία του βρίσκονται τώρα σε development.) Τελοσπάντων, αυτό είναι με τους παθιασμένους λόγους περί του νόμου στα χέρια μας, έχει Σοβαρό ΜακΚόναχι δεκαετίες πριν τον Σοβαρό ΜακΚόναχι, Σάμιουελ Τζάκσον, Οσκαρική Σάντρα Μπούλοκ, Οσκαρικό Κέβιν Σπέισι, Οσκαρικό σεναριογράφο Ακίβα Γκόλντσμαν, γυρισμένο από τον σκηνοθέτη του “Batman &Robin”. Περνάω καταπληκτικά γράφοντας για κάτι τέτοιες ταινίες.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Το απόλυτο ranking, όλα τα βιβλία του Τζον Γκρίσαμ.

Welcome to the Dollhouse

Η επανείσοδος του Τοντ Σόλοντζ στο ανεξάρτητο σινεμά, 5 χρόνια μετά το ντεμπούτο του. Ο Σόλοντζ είναι ένα από τα πιο εκλεκτά μέλη της παρέας των σκηνοθετών που λάτρευα στα ‘90s αλλά τους ψιλοξεχάσαμε μετά, Χαλ Χάρτλεϊ, Λούκας Μούντισον και Μάικ Φίγκις συνθέτουν τη διοικητική επιτροπή του κλαμπ. Σε κάθε περίπτωση, αναρωτιέμαι πολύ πώς θα φαίνεται αυτή η ταινία σήμερα.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Πώς φαίνεται το “Welcome to the Dollhouse” σήμερα;

The Nutty Professor

Ναι δε ξέρω μου έχουν ξεμείνει μερικές θέσεις. Στο αντίστοιχο κείμενο του ‘97 θα έχω το “Φλάμπερ”.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Ranking, όλες οι περσόνες του Έντι Μέρφι (longread).

Independence Day

Γενικά αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για μποκμπάστερ σινεμά. Εποχές θριάμβου για Ρόλαντ Έμεριχ, έκρηξη καριέρας για τον Γουίλ Σμιθ, επικό καστ με Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Μέρι ΜακΝτόνελ και Μπιλ Πούλμαν, εξωγήινοι, #ΑΜΕΡΙΚΗ, και εμβληματικές σκηνές εκρήξεων, δηλαδή τι άλλο να κάνει μια ταινία.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: 20 χρόνια μετά βγάζουν σίκουελ για το “Independence Day” και είμαι αναγκασμένος να το δω γιατί παίζει

Primal Fear

Για να είμαι ειλικρινής θα ήθελα να μεταπηδήσω κατευθείαν στην αντίστοιχη λίστα του 1999. Όπου βέβαια 20 θέσεις δεν φτάνουν ούτε για αστείο. Τελοσπάντων, εδώ ο πρώτος ρόλος του Έντουαρντ Νόρτον, που κάποτε θα γινόταν ο επόμενος Ρόμπερτ ΝτεΝίρο.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: Είναι ο Έντουαρντ Νόρτον ο ηθοποιός με την πιο ενδιαφέρουσα φιλμογραφία των ‘90s; (Σοβαρά, οι πρώτες 6 ταινίες της καριέρας του ήταν “Primal Fear”, “People vs. Larry Flint”, “Everyone Says I Love You”, “American History X”, “Rounders” και “Fight Club”. Μετά έκανε το “Death to Smoochy”.)

Scream

Κράτησα το καλύτερο για το τέλος. Η ιστορική ταινία των Κέβιν Γουίλιαμσον / Γουές Κρέιβεν που επανόρισε τον τρόμο για το meta κοινό του 21ου αιώνα.

Το Πολύ Σοβαρό Κείμενο που περιμένουμε φέτος: To γράψαμε πέρσι.

Άντε και του χρόνου πιάνουμε 1997.

*ξεκινάει από τώρα να γράφει αφιέρωμα για τα 20 χρόνια του “Τιτανικού”*

Πηγή: Oneman, του Θοδωρή Δημητρόπουλου

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα