Βασίλισσα Ελισάβετ: “Γρουσούζικα” τα μπλε ρούχα της σε πριγκιπικούς γάμους

23:43 11/8/2023 - Πηγή: InStyle

Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ ήταν διάσημη για την πολύχρωμη γκαρνταρόμπα της. Άλλωστε, συνειδητά επέλεγε έντονα χρώματα για να ξεχωρίζει εύκολα μέσα στο πλήθος.
Και ενώ το μπλε φαίνεται πως ήταν το αγαπημένο της, μάλλον αποδείχθηκε γρουσούζικο όταν η αείμνηστη μονάρχης, που έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο στα 96 της χρόνια, το φορούσε σε γάμους στη βασιλική οικογένεια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε μπλε σε αρκετούς γάμους

μελών της βασιλικής οικογένειας, που τελικά οδηγήθηκαν σε διαζύγιο, από την αδελφή της, πριγκίπισσα Margaret έως και στα τρία από τα τέσσερα παιδιά της.

Η σύμπτωση ξεκίνησε το 1960, όταν η πριγκίπισσα Margaret παντρεύτηκε τον Antony Armstrong-Jones, που έγινε κόμης του Σνόουντον.
Η βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε γαλάζιο φόρεμα το οποίο σχεδίασε ο Norman Hartnell, ο σχεδιαστής πίσω από το δικό της νυφικό και πολλά άλλα σύνολα που φόρεσε η μονάρχης μέσα στα χρόνια. Σύμφωνα με το Royal Collection Trust, ο Hartnell σχεδίασε το νυφικό της πριγκίπισσας Margaret, όπως και πολλά άλλα ρούχα που φόρεσαν άλλες γυναίκες της βασιλικής οικογένειας για την περίσταση.

1960: Photograph of Queen Elizabeth II on Princess Margaret’s wedding day. pic.twitter.com/EofoxN1nAX

— V&A (@V_and_A) September 19, 2022

“Ο γάμος σηματοδότησε ένα σημείο καμπής στο πρωτόκολλο του βασιλικού ενδύματος, καθώς ήταν η τελευταία περίπτωση κατά την οποία μέλη της βασιλικής οικογένειας φορούσαν μάξι πρωινό φόρεμα για έναν οικογενειακό γάμο”, δήλωσε το Royal Collection Trust. “Ο Cecil Beaton, ο επίσημος φωτογράφος του γάμου, περιέγραψε το πορτρέτο της βασίλισσας, το οποίο τράβηξε μ’ αυτήν την ευκαιρία: Η βασίλισσα ήταν εξαιρετικά ελκυστική για μένα. Το φόρεμά της ήταν υπέροχα ρομαντικό – με μια φούστα από πτυχώσεις – και τα πάντα με μια λάμψη βασιλική.”

Η πριγκίπισσα Margaret και ο κόμης του Σνόουντον απέκτησαν δύο παιδιά αλλά πήραν διαζύγιο το 1978.

Όταν παντρεύτηκε το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου – η πριγκίπισσα Anne, η οποία ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον Mark Phillips τον Νοέμβριο του 1973 φορώντας την ίδια γαμήλια τιάρα με τη μητέρα της – η μονάρχης φόρεσε ένα σύνολο σε royal blue.

Our #frockingFabulous jaunt through Queen Elizabeth II’s wardrobe continues with this Hartnell suit and Simone Mirman hat, worn to the 1973 wedding of Princess Anne and Captain Mark Phillips. Possibly my favourite colour! Via the Royal Collection Trust. pic.twitter.com/0eRSlmS8b3

— Catherine Curzon (@MadameGilflurt) June 3, 2022

Η Anne και ο Mark, οι οποίοι καλωσόρισαν τον γιο Peter και την κόρη Zara κατά τη διάρκεια του γάμου τους, χώρισαν επίσημα 19 χρόνια αργότερα.

Στον βασιλικό γάμο του αιώνα, τον Ιούλιο του 1981, όταν ο πρίγκιπας Κάρολος, τότε διάδοχος του θρόνου, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Diana, και πάλι, η βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε μπλε, επιλέγοντας μια κατάλληλη για την εποχή απόχρωση του χρώματος. Το αξεσουάρ της ήταν ένα ασορτί καπέλο, καθώς και μερικά από τα κομμάτια με την υπογραφή της: ένα μαργαριταρένιο κολιέ και γάντια.

Ο Κάρολος και η Diana που απέκτησαν δύο γιους, τον πρίγκιπα William και τον πρίγκιπα Harry- είχαν έναν δύσκολο γάμο, χωρίζοντας το 1992. Το 1995, η πριγκίπισσα Diana μίλησε στον παρουσιαστή Martin Bashir για την απιστία του Κάρολου, τις δικές της υποθέσεις και το αίσθημα απομόνωσης στη βασιλική οικογένεια. Στην πιο επαναλαμβανόμενη ατάκα της, είπε ότι “ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε ήταν λίγο στριμωγμένα”, αναφερόμενη στη σχέση του συζύγου της με την Camilla.

Έναν μήνα αργότερα, η βασίλισσα έγραψε στον Κάρολο και την Diana ενθαρρύνοντάς τους να χωρίσουν επίσημα. Οριστικοποίησαν το διαζύγιο το 1996, μόλις έναν χρόνο πριν από τον θάνατο της Diana.

Η κατάρα του μπλε συνεχίστηκε το 1986 στον γάμο του πρίγκιπα Andrew και της Sarah Ferguson, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ φόρεσε ένα φόρεμα σε απαλό γαλάζιο χρώμα για τον γάμο του δεύτερου γιου της.

On this day in 1986, The Queen & Prince Philip led The Royal Family as they attended the wedding of their son, The Prince Andrew, to Miss Sarah Ferguson, aka The Duke and Duchess of York, at Westminster Abbey. Later that day the RF hosted a party at Claridge’s for HM’s 60th bday. pic.twitter.com/gVVGqeiAsP

— Rodrigo (@The_QVDS) July 23, 2021

Το ζευγάρι χώρισε το 1996, αλλά οι δυο τους διατήρησαν στενή φιλία. Μάλιστα, η κόρη τους, πριγκίπισσα Ευγενία είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το BBC, “είναι το καλύτερο διαζευγμένο ζευγάρι που ξέρω.”

Η Fergie, όπως είναι χαϊδευτικά γνωστή η δούκισσα του Γιορκ, δήλωσε στο PEOPLE σε άρθρο της το 2011 ότι εκείνη και ο πρίγκιπας Andrew τα πάνε τόσο καλά που ρώτησε τις κόρες της: “Πιστεύετε ότι η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να ξανασμίξουν; Κι εκείνες λένε: “Είστε υπέροχοι έτσι όπως είστε τώρα, είναι μια χαρά.”

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε άλλα χρώματα για τους βασιλικούς γάμους.

Όταν ο γιος της πρίγκιπας Edward παντρεύτηκε τη Sophie (σήμερα δούκισσα του Εδιμβούργου) το 1999, η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε ένα μοβ σύνολο. Το ζευγάρι είναι ακόμη μαζί και γονείς δύο παιδιών: της λαίδης Louise και του James, κόμη του Ουέσεξ.

2010s

8 May 2019: Prince Harry and Meghan, Duchess of Sussex introduce Archie Harrison Mountbatten- Windsor

21 April 2016, Windsor: the Queen’s 90th birthday

The wedding of Prince William and Kate Middleton, 29 April 2011 https://t.co/hflx1mQl5e pic.twitter.com/mAKLkkfqyT

— The Telegraph (@Telegraph) September 9, 2022

Η βασίλισσα φόρεσε ένα κίτρινο σύνολο όταν ο πρίγκιπας William παντρεύτηκε την Κate Middleton το 2011. Αυλικοί δήλωσαν στο PEOPLE ότι η μονάρχης ήταν ασυνήθιστα ευτυχισμένη την ημέρα του γάμου του ζευγαριού, ικανοποιημένη επειδή γνώριζε ότι η γραμμή διαδοχής – τόσο τεταμένη τα χρόνια που ακολούθησαν τους αμφιλεγόμενους γάμους τριών δικών της παιδιών – ήταν ασφαλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα